Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

LIVE VIDEO| Preotul Doru Gheaja, sărbătorit la 8 decenii de viață, de Cenaclul ”Lumină Lină” acasă, în curtea Bisericii ”Buna Vestire” din Centru-Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
Preotul Doru Gheaja, sărbătorit la 8 decenii de viață, de Cenaclul ”Lumină Lină” acasă, în curtea Bisericii ”Buna Vestire” din Centru-Alba Iulia

Astăzi, 20 iulie, în ziua Sfântului Prooroc Ilie, „Părintele cântecelor patriotice din România”, preotul Doru Gheaja, este sărbătorit de colegii săi din Cenaclul ”Lumină Lină”, condus de părintele Cătălin Dumitrean, printr-un concert de excepție ce se desfășoară în curtea bisericii ”Buna Vestire” din Centru, Alba Iulia.

Evident, în curtea bisericii unde a slujit zeci de ani, părintele Doru Gheaja îi așteaptă pe toți cei care i-a cunoscut în îndelungata și rodnica sa existență, pe toți creștinii cărora le-a împărtășit cuvântul încărcat de dragoste al ortodoxiei. Doru Gheaja s-a născut în 19 iulie 1941 – deci anul acesta se va învrednici în cel de-al 80-lea an al existenței sale! – în localitatea Buzd din apropierea Mediașului.

YouTube video

Preotul Doru Gheaja a primit la finele lunii aprilie 2021 cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române, „Crucea Patriarhală” în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei.

De asemenea, în urma unui proiect inițiat de primarul comunei Brateiu, Elena Marian, părintele Doru Gheaja a devenit cetăţean de onoare al satului natal, tot în luna aprilie a acestui an. Părintele a primit în 18 aprilie 2021, titlul de cetăţean de onoare al localităţii natale, satul Buzd, comuna Brateiu. Distincţia i-a fost atribuită pentru întreaga activitate profesională şi culturală. La ceremonia de acordare a titlului au participat președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, deoarece, așa cum foarte bine știm, părintele Doru Gheaja locuiește de aproximativ 45 de ani în județul Alba, municipiul Alba Iulia, secretarul de stat Cristian Roman, senatorul Dorin Bumb, chestor al Senatului, fostul senator Alexandru Pereș precum și alte oficialităţi.

De loc din judeţul Sibiu, preotul Doru Gheaja este un mare iubitor de muzică bisericească şi folclor. Înainte de preoţie, a fost cooptat în Ansamblul Regiunii Braşov, iar ulterior a intrat în Ansamblul profesionist de cântece şi jocuri „Mureşul” din Târgu Mureş. În urmă cu trei decenii, a fost descoperit de Adrian Păunescu care l-a cooptat în Cenaclul „Flacăra”. Ajutat de poet, Pr. Doru Gheaja este cel care a lansat cunoscuta piesă „Aşa-i românul”, culeasă din judeţul Sibiu, de pe Valea Hârtibaciului. Ulterior, Adrian Păunescu i-a scris textul la cântecul „Colindul Apusenilor”, al cărui linie melodică este luată de preot de la priceasna „Simone spune-mi tu dacă mă iubeşti”. Colaborarea cu Adrian Păunescu a continuat şi după 1990, când Cenaclul Flacăra a renăscut sub denumirea „Totuşi iubirea”.

Așadar, sunteți așteptați marți, 20 iulie, să-i fiți alături preotului nostru de suflet, Doru Gheaja, la aniversarea celor 80 de minunate primăveri și tot atâtea rodnice toamne. Se zice că nimeni nu e prooroc în satul lui. Dar, dacă această minunată aniversare, încununată de cântecele de dor și dragoste de țară ale Cenaclului ”Lumină Lină”, se întâmplă chiar de sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie, vom îndrăzni totuși o profeție: sărbători-vom în această zi un viitor cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia?


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH” Chedveș Vlad este elev în clasa a II-a la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia. La faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”, ediția a XXVII-a, băiatul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea