Rămâi conectat

Ştirea zilei

LIVE VIDEO| Paște 2022: Slujba de Înviere de la Catedrala romano-catolică „Sfântul Mihail” din Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

LIVE VIDEO| Paște 2022: Slujba de Înviere de la Catedrala romano-catolică „Sfântul Mihail” din Alba Iulia

În acest sfârșit de săptămână, credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele. În noaptea de sâmbătă spre duminică, aceștia vor lua parte la celebrarea solemnă a Vigiliei Pascale, care exprimă trecerea de la moarte şi păcat la viaţa nouă în Isus Cristos Înviat.

Vigilia Paștelui începe la ora 21:00 cu o sfințire în piața din fața catedralei. Liturghia festivă, a cărei consacrare a apei și reînnoirea promisiunilor de botez sunt o parte importantă, este sărbătorită de arhiepiscopul Gergely Kovács împreună cu preoția centrală.

Vigilia pascală, descrisă ca o „priveghere în cinstea domnului” (cf. Cărții Exodului 12,42), se celebrează în tradiția romano-catolică în noaptea dinaintea duminicii Paștelui, duminică care deschide ciclul octavei pascale. Vigilia pascală face parte din Triduumul Pascal și cuprinde patru părți: lucernarium sau ceremonia luminii, liturgia cuvântului, liturgia Botezului și liturgia euharistică.

Cuvântul „vigilie” provine din limba latină și se traduce: veghe, strajă, santinelă. La romani, în antichitate, reprezenta fiecare dintre cele patru diviziuni egale în care era împărțită noaptea, în funcție de schimbarea străjilor, intervalul de timp cât făcea de gardă o strajă.

Anul acesta, Paștele catolic este sărbătorit cu o săptămână înaintea celui ortodox, care pică în data de 24 aprilie. Aproximativ un milion de cetățeni români catolici sărbătoresc Învierea Domnului în acest sfârșit de săptămână, cele mai mari comunităţi fiind în Transilvania.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Opt ani și cinci luni de închisoare pentru un tânăr acuzat de trafic de cocaină, prins în flagrant de către polițiștii de la BCCO Alba Iulia

Unirea Ziarul

Publicat

în

Opt ani și cinci luni de închisoare pentru un tânăr acuzat de trafic de cocaină, prins în flagrant de către polițiștii de la BCCO Alba Iulia Sentință definitivă la Curtea de Apel Alba Iulia pentru un tânăr care a fost judecat pentru trafic de droguri de mare risc, trafic internațional de droguri de mare risc, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea