Actualitate
LISTA| Grilă salarizare sănătate 2022: Ce SALARII primesc medicii, asistentele sau ambulanțierii în România
Grilă salarizare sănătate 2022: Ce SALARII primesc medicii, asistentele sau ambulanțierii în România
Grila cu salariile medicilor, asistentelor și ambulanțierilor din România. Ce salarii au medicii, asistentele, infirmierele, medicii rezidenți, stomatologi sau brancardierii și de ce pleacă din țară când ne confruntăm cu un deficit de personal medical.
România se confruntă cu un deficit de personal medical în spitale. Toate spitalele din țară confruntă cu această problemă, deși există o mulțime de posturi libere.
Potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, se caută soluții pentru a rezolva această problemă. Începând cu data de 1 iulie 2022 se suspendă angajările în sistemul public. De aceea, ministrul Sănătății a precizat că vor exista discuții la nivel guvernamental.
De asemenea, în această perioadă se abordează inclusiv discuția despre studiile pe care ar trebui să le aibă un asistent medical, dat fiind faptul că în prezent, aceștia nu au nevoie de Bacalaureat pentru a se putea angaja.
Medicul Adrian Wiener a declarat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, că ar fi dorit să ridice ștacheta prin adoptarea unui proiect de lege în acest sens.
”Este la a doua încercare de a fi propusă Senatului. E o parte esențială a reformei în sănătate, adică în măsura în care schimbăm puțin baza de selecție pentru personalul medical, în speță pentru asistentele medicale, în măsura în care deja există de mulți ani alternativa învățământului superior pentru aceeași calificare și pentru aceeași fișă a postului și pentru aceleași atribuții de serviciu există și alternativa parcursului educațional, ca facultatea de nursing, adică studii superioare, a declarat pentru DC MEDICAL, medicul Adrian Wiener, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.
Ce salarii au cadrele medicale din România
Mulți tineri decid ca după finalizarea studiilor să plece în străinătate, pentru a câștiga mai mulți bani, în timp de România rămane fără cadre medicale. Cu toate acestea, salariile cadrelor medicale din România sunt subestimate de mulți dintre tinerii care pleacă.
Site-urile de joburi sunt pline de anunțuri ale spitalelor din străinătate, care oferă drept salariu peste 2.000 euro. Ca exemplu, în România, un medic rezident poate avea salariu de 7.000 de lei, în timp ce în străinătate, salariul pentru acelaşi post poate ajunge la 2.000 de euro.
Evident, câștigurile sunt diferite, în funcție de specializare, de gradul de încadrare (medic, rezident, specialist și primar), dar și de unitatea medicală.
În plus, pe lângă salariu, cadrele medicale primesc și sporuri consistente, iar de la 1 ianuarie 2022, salariile medicilor români au crescut cu 15% din venitul de bază, așa cum este specificat în Legea Salarizării.
Ca idee, un medic fără încadrare are un salariu de bază de 7.971 lei, în timp ce medicii stomatologi au un salariu de 3.887 lei. Medicii primari au un salariu de 15.567 lei, iar medicii rezidenți câștigă între 5.700 lei și 7.564 lei.
Medicii rezidenți din anul I = 5.700 lei.
Medicii rezidenți din anul II = 7.564 lei
Medicii rezidenți din anul III = 6.700 lei
Medicii rezidenți din anul IV = 7.848 lei
În secțiile UPU, secția de urgență deschisă 24 din 24, medicii primari specialiști au un salariu de 13.338 lei, iar medicii specialiști 10.563 lei.
Medicii dentiști primari au 13.388 lei, iar medici dentiști specialiști au 10.563 lei. Medicii dentiști fără încadrare au un salariu de 6.082 lei.
Medicii fără încadrare au un salariu de 6.509 lei.
Iată cifrele salarizării, conform legii. Cât câștigă personalul medical din unităţile clinice, UPU sau medicină legală
Conform art. II din Legea nr. 61/2019, începând cu drepturile salariale aferente lunii mai 2019 (luna următoare intrării în vigoare a Legii nr. 61/2019), personalul de cercetare cu studii superioare din unităţile clinice, din institutele şi centrele medicale, care este confirmat în gradele profesionale corespunzătoare funcţiilor de la nr. crt. 1 – 13 ale lit. a.1, pct. 2, cap. I, anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017, beneficiază de salariul de bază prevăzut pentru unităţi clinice stabilit de lege pentru anul 2022.
Unităţi clinice
Medic primar – 12500
Medic primar dentist – 12500
Medic specialist – 9900
Medic specialist dentist – 9900
Medic rezident anul VI – VII – 7900
Medic rezident anul IV – V – 7300
Medic dentist rezident anul IV – V – 7300
Medic rezident anul III – 6700
Medic dentist rezident anul III – 6700
Medic rezident anul II – 6100
Medic dentist rezident anul II – 6100
Medic rezident anul I – 5700
Medic dentist rezident anul I – 5700
Medic – 6400
Medic dentist – 6400
Farmacist primar – 5528
Farmacist specialist – 5315
Farmacist – 4475
Farmacist rezident anul III – 4388
Farmacist rezident anul II – 4345
Farmacist rezident anul I – 4302
Fiziokinetoterapeut, bioinginer medical principal – 4819
Fiziokinetoterapeut, bioinginer medical specialist – 4302
Fiziokinetoterapeut, bioinginer medical – 4087
Fiziokinetoterapeut, bioinginer medical debutant – 3950
Asistent medical, tehnician de radiologie şi imagistică licenţiat, asistent medical de laborator clinic, licenţiat, licenţiat în balneofiziokinetoterapie şi recuperare, tehnician dentar licenţiat, asistent medical dentar licenţiat, tehnician de farmacie licenţiat, tehnician de audiologie şi protezare auditivă licenţiat, asistent medical de profilaxie dentară licenţiat, asistent medical licenţiat în nutriţie şi dietetică, moaşă; principal – 4345
Asistent medical, tehnician de radiologie şi imagistică licenţiat, asistent medical de laborator clinic licenţiat, licenţiat în balneofiziokinetoterapie şi recuperare, tehnician dentar licenţiat, asistent medical dentar licenţiat, tehnician de farmacie licenţiat, tehnician de audiologie şi protezare auditivă licenţiat, asistent medical de profilaxie dentară licenţiat, asistent medical licenţiat în nutriţie şi dietetică, moaşă – 4173
Asistent medical, tehnician de radiologie şi imagistică licenţiat, asistent medical de laborator clinic licenţiat, licenţiat în balneofiziokinetoterapie şi recuperare, tehnician dentar licenţiat, asistent medical dentar licenţiat, tehnician de farmacie licenţiat, tehnician de audiologie şi protezare auditivă licenţiat, asistent medical de profilaxie dentară licenţiat, asistent medical licenţiat în nutriţie şi dietetică, moaşă; debutant – 3950
Dentist principal – 4087
Dentist – 3900
Dentist debutant – 3850
Asistent medical, asistent medical specialist, tehnician superior de imagistică, radiologie, radioterapie şi radiodiagnostic, cosmetician medical specialist, asistent medica specializat, tehnician de laborator clinic, tehnician de farmacie, asistent de fiziokinetoterapie, asistent medical de urgenţe medico-chirurgicale, asistent medico-social, tehnician dentar specializat, asistent de profilaxie stomatologică, asistent igienist pentru cabinet stomatologic, asistent pentru stomatologie, asistent medical generalist, tehnician de radiologie şi imagistică, tehnician de audiologie şi protezare auditivă, tehnician de protezare oculară, asistent medical de geriatrie, gerontologie şi asistenţă socială pentru vârstnici, asistent medical de igienă şi sănătate publică, fiziokinetoterapeut, cosmetician medical, asistent medical nutriţionist şi dietetician, tehnician denta specialist, asistent dentar; principal – 4087
Asistent medical, asistent medical specialist, tehnician superior de imagistică, radiologie, radioterapie şi radiodiagnostic, cosmetician medical specialist, asistent medical specializat, tehnician de laborator clinic, tehnician de farmacie, asistent de fiziokinetoterapie, asistent medical de urgenţe medico-chirurgicale, asistent medico-social, tehnician dentar specializat, asistent de profilaxie stomatologică, asistent igienist pentru cabinet stomatologic, asistent pentru stomatologie, asistent medical generalist, tehnician de radiologie şi imagistică, tehnician de audiologie şi protezare auditivă, tehnician de protezare oculară, asistent medical de geriatrie, gerontologie şi asistenţă socială pentru vârstnici, asistent medical de igienă şi sănătate publică, fiziokinetoterapeut, cosmetician medical, asistent medical nutriţionist şi dietetician, tehnician dentar specialist, asistent dentar – 3900.
Asistent medical, asistent medical specialist, tehnician superior de imagistică, radiologie, radioterapie şi radiodiagnostic, cosmetician medical specialist, asistent medical specializat, tehnician de laborator clinic, tehnician de farmacie, asistent de fiziokinetoterapie, asistent medical de urgenţe medico-chirurgicale, asistent medico-social, tehnician dentar specializat, asistent de profilaxie stomatologică, asistent igienist pentru cabinet stomatologic, asistent pentru stomatologie, asistent medical generalist, tehnician de radiologie şi imagistică, tehnician de audiologie şi protezare auditivă, tehnician de protezare oculară, asistent medical de geriatrie, gerontologie şi asistenţă socială pentru vârstnici, asistent medical de igienă şi sănătate publică, fiziokinetoterapeut, cosmetician medical, asistent medical nutriţionist şi dietetician, tehnician dentar specialist, asistent dentar; debutant – 3850
Asistent medical, principal – 3910
Asistent medical – 3860
Asistent medical, debutant – 3750
Tehnician dentar, principal – 3850
Tehnician dentar – 3750
Tehnician dentar, debutant – 3610
Soră medicală, principal – 3800
Soră medicală – 3700
Soră medicală, debutant – 3610
Autopsier, principal – 3750
Autopsier – 3700
Autopsier, debutant – 3610
Statistician medical, registrator medical; principal – 3750
Statistician medical, registrator medical – 3700
Statistician medical, registrator – 3610
Anatomia patologică şi medicina legală
Medic primar – 16250
Medic specialist – 12870
Medic rezident anul IV – V – 7300
Medic rezident anul III – 6700
Medic rezident anul II – 6100
Medic rezident anul I – 5700
Farmacist primar – 7186
Farmacist specialist – 6909
Farmacist – 5135
Asistent medical, tehnician radiologie principal – 5649
Asistent medical, tehnician de radiologie – 5425
Asistent medical, tehnician de radiologie debutant – 5135
Asistent medical specialist principal- 5313
Asistent medical, specialist – 5070
Asistent medical, asistent medical specialist; debutant – 5005
Asistent medical, principal – 5070
Asistent medical – 4875
Asistent medical, debutant – 4810
Soră medicală, principal – 4875
Soră medicală – 4745
Soră medicală, debutant – 4693
Autopsier, principal – 4875
Autopsier – 4745
Autopsier, debutant – 4693
Servicii de ambulanţă, compartimente de primire urgenţe: UPU-SMURD, UPU, CPU, secţii/compartimente cu paturi de ATI/TI, unitate de transport neonatală
Medic primar – 13338
Medic dentist primar – 13338
Medic specialist – 10563
Medic dentist specialist – 10563
Medic rezident anul IV – V – 7300
Medic rezident anul III – 6700
Medic rezident anul II – 6100
Medic rezident anul I – 5700
Medic – 6509
Medic dentist – 6509
Farmacist primar – 5898
Farmacist specialist – 5671
Farmacist rezident anul III – 4682
Farmacist rezident anul II – 4636
Farmacist rezident anul I – 4591
Farmacist – 4774
Fiziokinetoterapeut, bioinginer medical principal – 5142
Fiziokinetoterapeut, bioinginer medical, specialist – 4591
Fiziokinetoterapeut, bioinginer medical – 4361
Fiziokinetoterapeut, bioinginer medical debutant – 4215
Dentist, principal – 3950
Dentist – 3900
Dentist, debutant – 3850
Asistenți medicali – 3950
Asistent medical, principal – 3900
Tehnician dentar, principal – 3850
Tehnician dentar – 3750
Tehnician dentar, debutant – 3610
Soră medicală, principal – 3750
Soră medicală – 3700
Soră medicală, debutant – 3610
Autopsier, principal – 3750
Autopsier – 3700
Autopsier, debutant – 3610
Salarii de bază pentru personalul auxiliar sanitar
Infirmieră (unități clinice) – 3550
Infirmieră UPU – 3610
Brancardier, băieş, nămolar, spălătoreasă, îngrijitoare – 2950 (unităţi clinice) – 3835 (medicina legală)
Şofer autosanitară – 3850
Brancardier, băieş, nămolar, spălătoreasă, îngrijitoare (UPU) – 3000
Ambulanţier – 4130
Actualitate
Cum va fi vremea de 1 IUNIE 2023: Prognoza meteo de Ziua Internațională a Copilului
Cum va fi vremea de 1 IUNIE 2023: Prognoza meteo de Ziua Internațională a Copilului
De 1 iunie, Ziua Internațională a Copilului, vremea va fi caldă cu temperaturi maxime ce se vor încadra între 21 şi 30 de grade, dar şi în general instabilă.
Citește și: Mesaje de 1 Iunie, Ziua Copilului. Ce SMS-uri, felicitări, urări le poţi trimite celor pe care îi consideri copii
Local în Crişana, Transilvania, precum şi în zona de munte, mai ales după-amiaza şi seara, vor fi perioade cu înnorări temporar accentuate, averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice şi izolat intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii şi grindină. Pe arii restrânse cantităţile de apă vor depăşi 20…30 l/mp.
Citește și: MESAJE, FELICITĂRI și URĂRI de La mulți ani pentru copii
În restul teritoriului cerul va fi variabil, iar manifestări specifice instabilităţii atmosferice se vor semnala pe suprafeţe mult mai restrânse şi la intensitate mai redusă – în a doua parte a zilei, cu o probabilitate mai mare în Maramureş şi Banat. Minimele termice vor fi cuprinse între 7…9 grade în depresiunile intramontane şi 17…18 grade pe litoral. Izolat vor fi condiţii de ceaţă.
La munte, vremea va fi caldă şi instabilă. Cerul va avea înnorări temporar accentuate după-amiaza şi seara, când local vor fi averse şi descărcări electrice. Ploile vor avea caracter torenţial şi pe alocuri va cădea grindină. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări asociate averselor.
Actualitate
Ordonanță pentru majorarea salariilor profesorilor: Vor nu vor, vor avea salariile mărite cu 1.000 de lei de la 1 iunie
Ordonanță pentru majorarea salariilor profesorilor: Vor nu vor, vor avea salariile mărite cu 1.000 de lei de la 1 iunie
Guvernul va adopta joi, 1 iunie, ordonanța de urgență cu prevederile din oferta majorării salariale care a fost respinsă de profesori, se arată într-un comunicat de presă emis miercuri seară, după încheierea discuțiilor cu reprezentanții sindicatelor din Învățământ.
Citește și: GREVA profesorilor CONTINUĂ: Sindicatele din Educație au respins oferta Guvernului – SURSE Edupedu
„Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, alături de ministrul Educației, Ligia Deca, ministrul Muncii, Marius Budăi, și secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, au prezentat liderilor sindicatelor din Educație ordonanța de urgență pe care Guvernul o va adopta în ședința de mâine, îndeplinind astfel cerințele înaintate în baza mandatelor de negociere prezentate public:
Citește și: Greva profesorilor 2023: De unde vor veni banii pentru creșterea salariilor din educație
– Creșterea salariului începând cu luna iunie a.c., cu 1.000 de lei brut lunar pentru personalul didactic și didactic auxiliar din învățământ, respectiv cu 400 lei brut pe lună pentru personalul nedidactic din sistemul educațional.
– În noua grilă de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educație.
Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor.
Sursa: digi24.ro
Actualitate
Vouchere sociale 2023: Când intră în luna iunie următoarea tranșă de 250 de lei pe card
Vouchere sociale 2023: Când intră în luna iunie următoarea tranșă de 250 de lei pe card
Milioane de români așteaptă cu sufletul la gură viramentul celui mai recent pachet de bani de la stat sub formă de vouchere sociale. Mai sunt doar câteva zile până când ar trebui să intre banii, dar având în vedere zilele libere din perioada următoare, mulți s-au întrebat dacă vor exista întârzieri mai mici sau mai mari în luna iunie a acestui an.
Citește și: Vouchere de vacanță 2023 pentru: militari, poliţiştii şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională
Când intră banii pe card, cei 250 de lei de la stat
Conform calendarului stabilit de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în 2023, ar trebui să se vireze nu mai puțin de șase tranșe a câte 250 de lei pe cardurile sociale a aproximativ 2,4 milioane de români. Acestea sunt supranumite și tichete de masă de la stat, pentru că banii nu pot fi folosiți doar pentru achiziția de alimente și mese calde.
Având în vedere că tranșa anterioară a fost virată în aprilie, înainte de Paște, următoarea parte a finanțării urmează să fie virată în iunie 2023. După mai multe speculații pe marginea subiectului, acum avem o confirmare oficială a faptului că banii românilor vor intra pe cardurile de vouchere înainte de 10 iunie.
Pentru context, voucherele sociale sunt în valoare de 1500 de lei pe an, iar banii sunt acordați în tranșe egale românilor cu o situație materială precară, prin intermediul programului Sprijin pentru România. La începutul lunii trecute, suma virată a fost de 623.874.750 de lei, bani folosiți pentru alimentarea a 2.406.112 carduri.
Dacă folosim voucherele sociale ca pe un indicator de sărăcie, deși în București sunt 122.000 de beneficiari, orașul are și o populație foarte stufoasă. Practic, restul județelor sunt relevante, deoarece confirmă problemele cu care se confruntă populația Moldovei. În Suceava sunt cei mai mulți recipienți pentru respectivul ajutor, 90.879 de beneficiari, în Iași – 90.196, Bacău – 82.410. Dolj este de asemenea în vârf cu 89.801.
Sursa: playtech.ro
-
Opinii - Comentariiacum 9 ore
MESAJE, FELICITĂRI și URĂRI de La mulți ani pentru copii
-
Opinii - Comentariiacum 8 ore
Mesaje de 1 Iunie, Ziua Copilului 2023. Ce SMS-uri, felicitări, urări le poţi trimite celor pe care îi consideri copii
-
Ştirea zileiacum 7 ore
1 Iunie, Ziua Copilului: Cum a luat naștere sărbătoarea și ce semnificație are această dată
-
Opinii - Comentariiacum 12 ore
Felicitări de 1 Iunie, Ziua Copilului 2023. Trimite un mesaj, o felicitare, o urare, un SMS prietenilor care au suflet de copil
-
Opinii - Comentariiacum 49 de minute
1 IUNIE, prima zi de vară în calendar: Ce nu e bine să faci în luna lui CIREȘAR. Tradiții și obiceiuri
-
Sportacum 19 ore
Stadionul din Oarda de Jos va primi numele “Nicolae Romcea”, cu prilejul primei ediții a evenimentului “Fiii satului Oarda”