Liderul PSD Alba, Ioan Dîrzu: România – record istoric la producția agricolă

Producțiile record de grâu și porumb au crescut până aproape de 8 miliarde de euro cifra de afaceri din agricultura țării.

România a detronat Franța de pe locul 1 la producția europeană de porumb. Producția de grâu a depășit în premieră 10 milioane de tone.

Conform datelor Ministerului Agriculturii, producția de grâu din acest an este mai mare cu 200.000 de tone față de anul trecut, depășind 10 milioane de tone, iar cea de porumb ar urma să se situeze între 14,5 şi 15 milioane tone, comparativ cu doar 11,8 milioane de tone cât va recolta Franţa. În acest context, România devine cel mai mare producător european de porumb, arată estimările Asociaţiei Generale a Producătorilor de Porumb (AGPM).

Au crescut investițiile agricole, iar în domeniu activează peste 12700 de firme. În primele 7 luni din 2018 s-au înființat 1450 de companii noi , cu 27% mai multe decât aceeași perioadă din 2017. Interesul pentru agricultură este tot mai mare în rândul investitorilor. Prin urmare, numărul firmelor a crescut cu peste 7% față de 2013, la 17.246.

Sunt performanțe remarcabile determinate de politicile consecvente și deciziile guvernării PSD-ALDE – de la acordarea în avans a tuturor subvențiilor până la programele de refacerea și modernizare a infrastructurii agricole – sisteme de irigații, de combatere a grindinei – până la cele de sprijin a legumicultorilor sau crescătorilor de animale. Este dovada că totul a ținut de voință. Dacă se începea acest proces în 2004, cu prilejul fondurilor de preaderare, România putea deja să hrănească peste 75% din suprafața UE. Din păcate, meschinăria, lipsa  de expertiză și lenea guvernelor anterioare și-au spus cuvântul. Ceea ce nu au făcut unii în 14 ani, trebuie să realizeze PSD-ALDE în 4. Acest Guvern, comisiile de agricultură din Parlament, agricultorii, asociațiile profesionale și mediul academic și-au dat seama că singura soluție sunt cooperarea și munca.

Ioan Dîrzu

Deputat PSD de Alba

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

4 Comentarii

Creste pretul painii, Dirzule! 9 noiembrie 2018 at 19:37

Preţul materiei prime a crescut, preţul forţei de muncă, la fel si, pe lângă toate acestea, furnizorii de gaze şi de energie electrică ne informeaza că majorează tarifele cu 25%.

Avram Iancu 10 noiembrie 2018 at 10:28

Cu ce ati contribuit dumneavoastra personal d-le Darzu ?

marius 11 noiembrie 2018 at 7:20

O fi meritul PSD-ului. Acum ca e seceta cumplita e a cui e meritul!!!?

Silviu 13 noiembrie 2018 at 13:43

Sa hraneasca 75% din suprafata Europei????
Suprafata se hraneste??? De cand mananca suprafata???
Mai tovarase…tu mai intelegi ce spui sau doar spui…ca trebuie sa zici ceva. sa nu se spuna ca nu faci nimic?
Despre pretul energiei, al combustibililor, al painii si a celorlalte alimente de baza pentru romani nu ne debitezi nimic??? Ca I-ati lasat pe romani fara porcul traditional de Craciun, ca ati inceput sa amenintati si sectorul ovin prin “politicile” voastre….nimic??
Ca sunteti o pletora de penali care faceti regulile pentru voi…nimic??? Lasa-ne in pace! Du-te…sa nu zic unde.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...