Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Liderul PSD Alba, Ioan Dîrzu: Legea vaccinării – un câștig pentru sănătatea copiilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Anunț cu mare bucurie faptul că Senatul a adoptat marți, în unanimitate, Legea privind vaccinarea persoanelor din România, Camera Deputaților fiind camera decizională.

Constituția României garantează tuturor copiilor dreptul la o viață sănătoasă și la un sistem de protecție special din  partea statului. Vaccinarea împotriva bolilor infecțioase și foarte periculoase, cum sunt poliomielita, difteria, tetanosul, tusea convulsivă, rujeola sau hepatita B, le protejează viața și îi ferește de complicații severe sau chiar de deces.

În România, rata de vaccinare a scăzut dramatic în ultimii ani. De aceea, din 2016 ne confruntăm cu o epidemie severă de rujeolă, soldată deja cu 35 de decese. Fiecare deces din cauza unei boli prevenibile prin vaccinare este o tragedie.

Adoptarea legii vaccinării și instituirea unor obligații și responsabilități foarte clare, atât pentru autoritățile publice, pentru părinți, dar și pentru alți parteneri din societate, va contribui la evitarea unor astfel de tragedii pe viitor.

Conform proiectului de lege adoptat de Senat, imunizarea copiilor este obligatorie pentru vaccinurile obligatorii prevăzute în calendarul național de vaccinare. De asemenea, se instituie obligativitatea vaccinării populației în situații excepționale, speciale, cum sunt epidemiile grave.

Conform legii fundamentale și normelor de drept internationale, toți copii au dreptul de a fi protejați împotriva bolilor periculoase care pot fi prevenite prin vaccinare, cum sunt poliomielita, rujeola,  hepatita B, difteria, tetanosul, tusea convulsivă, bolile pneumoccocice.

Numai medicul specialist, după efectuarea examenului medical, poate decide dacă un copil este sau nu eligibil pentru a fi vaccinat.

Conform proiectului de lege, părintele nu este sancționat cu amendă pentru că refuză vaccinarea copilului care este eligibil pentru a fi vaccinat. Părintele este sancționat progresiv, cu amendă, pentru cazurile în care fie nu se prezintă la medicul de familie pentru vaccinarea copilului, fie refuză în mod repetat să fie informat cu privire la importanța vaccinării. 

Legea vaccinării nu forțează părinții să își vaccineze copiii, ci instituie mecanismele necesare astfel încât părinții să fie mai bine informați de către autoritățile medicale privind importanța vaccinării.

Fiecare stat are dreptul să aleagă calea pe care o va urma în politica de vaccinare, în funcție de particularitățile locale. Unele state europene nu au instituit obligația vaccinării cu unele vaccinuri, alte state au ales să adopte vaccinarea obligatorie. De exemplu, Franța, Italia, Belgia, Polonia, Grecia – sunt state cu vaccinare obligatorie. În Austria, nu se acordă ajutoare sociale părinților care refuză vaccinarea.

Nevaccinarea copiilor poate conduce la apariția unor epidemii severe, care nu îi afectează doar pe cei nevaccinați, ci și persoanele sau copii care nu pot fi vaccinați din motive medicale.

În România, gradul de vaccinare a populației este mai scăzut decât în alte state din UE, unde nu este formalizată obligația vaccinării împotriva unor boli foarte grave. Legea vaccinării vine să responsabilizeze fiecare parte implicată în activitatea de vaccinare, de la ministru la funcționar, la producător de vaccinuri, la medic, profesor, jurnalist și părinte.

Îi rog pe toți părinții din județul Alba să își ducă copiii la medic, să accepte informarea privind vaccinarea și, în final, să îi vaccineze. Vaccinarea trebuie să devină o deprindere pentru orice nouă familie care își dorește un copil. Este datoria noastră, a tuturor, să ne asigurăm că noile generații vor fi sănătoase și ferite riscurilor de contactare a unor boli.

Deputat

Ioan Dîrzu

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă | USR Almașu Mare: Gheorghe Hendrea – Împreună pentru un viitor mai bun!

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comunicat de presă | USR Almașu Mare: Gheorghe Hendrea – Împreună pentru un viitor mai bun! În cadrul Adunării Generale, membrii filialei USR Almașu Mare l-au votat pe Gheorghe Hendrea, candidat în cursa pentru primărie. Prin votul lor, au îmbrățișat viziunea unui lider capabil să clădească un viitor solid, pentru întreaga comunitate. Citește și: Comunicat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea