Ziarul Unirea

Liderul PSD Alba, Ioan Dîrzu: Legea vaccinării – un câștig pentru sănătatea copiilor

PNL - Alegeri Locale Partiale - 27 iunie

Anunț cu mare bucurie faptul că Senatul a adoptat marți, în unanimitate, Legea privind vaccinarea persoanelor din România, Camera Deputaților fiind camera decizională.

Constituția României garantează tuturor copiilor dreptul la o viață sănătoasă și la un sistem de protecție special din  partea statului. Vaccinarea împotriva bolilor infecțioase și foarte periculoase, cum sunt poliomielita, difteria, tetanosul, tusea convulsivă, rujeola sau hepatita B, le protejează viața și îi ferește de complicații severe sau chiar de deces.

ELIT

În România, rata de vaccinare a scăzut dramatic în ultimii ani. De aceea, din 2016 ne confruntăm cu o epidemie severă de rujeolă, soldată deja cu 35 de decese. Fiecare deces din cauza unei boli prevenibile prin vaccinare este o tragedie.

Adoptarea legii vaccinării și instituirea unor obligații și responsabilități foarte clare, atât pentru autoritățile publice, pentru părinți, dar și pentru alți parteneri din societate, va contribui la evitarea unor astfel de tragedii pe viitor.

Conform proiectului de lege adoptat de Senat, imunizarea copiilor este obligatorie pentru vaccinurile obligatorii prevăzute în calendarul național de vaccinare. De asemenea, se instituie obligativitatea vaccinării populației în situații excepționale, speciale, cum sunt epidemiile grave.

Conform legii fundamentale și normelor de drept internationale, toți copii au dreptul de a fi protejați împotriva bolilor periculoase care pot fi prevenite prin vaccinare, cum sunt poliomielita, rujeola,  hepatita B, difteria, tetanosul, tusea convulsivă, bolile pneumoccocice.

Numai medicul specialist, după efectuarea examenului medical, poate decide dacă un copil este sau nu eligibil pentru a fi vaccinat.

Conform proiectului de lege, părintele nu este sancționat cu amendă pentru că refuză vaccinarea copilului care este eligibil pentru a fi vaccinat. Părintele este sancționat progresiv, cu amendă, pentru cazurile în care fie nu se prezintă la medicul de familie pentru vaccinarea copilului, fie refuză în mod repetat să fie informat cu privire la importanța vaccinării. 

Legea vaccinării nu forțează părinții să își vaccineze copiii, ci instituie mecanismele necesare astfel încât părinții să fie mai bine informați de către autoritățile medicale privind importanța vaccinării.

Fiecare stat are dreptul să aleagă calea pe care o va urma în politica de vaccinare, în funcție de particularitățile locale. Unele state europene nu au instituit obligația vaccinării cu unele vaccinuri, alte state au ales să adopte vaccinarea obligatorie. De exemplu, Franța, Italia, Belgia, Polonia, Grecia – sunt state cu vaccinare obligatorie. În Austria, nu se acordă ajutoare sociale părinților care refuză vaccinarea.

Nevaccinarea copiilor poate conduce la apariția unor epidemii severe, care nu îi afectează doar pe cei nevaccinați, ci și persoanele sau copii care nu pot fi vaccinați din motive medicale.

În România, gradul de vaccinare a populației este mai scăzut decât în alte state din UE, unde nu este formalizată obligația vaccinării împotriva unor boli foarte grave. Legea vaccinării vine să responsabilizeze fiecare parte implicată în activitatea de vaccinare, de la ministru la funcționar, la producător de vaccinuri, la medic, profesor, jurnalist și părinte.

Îi rog pe toți părinții din județul Alba să își ducă copiii la medic, să accepte informarea privind vaccinarea și, în final, să îi vaccineze. Vaccinarea trebuie să devină o deprindere pentru orice nouă familie care își dorește un copil. Este datoria noastră, a tuturor, să ne asigurăm că noile generații vor fi sănătoase și ferite riscurilor de contactare a unor boli.

Deputat

Ioan Dîrzu

 

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă| Consilierii județeni PSD Alba: Eșec la licitația CJ Alba privind transportul public de persoane. Soluția propusă de PSD

Conducerea Consiliului Județean Alba înregistrează un prim eșec la licitația privind transportul public de persoane prin curse regulate, după ce… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

4 Comentarii

usor cu triumfalismul psd pe scari 25 octombrie 2017 at 16:29

Directia de Sanatate Publica Sibiu, dupa ce Ministerul Sanatatii a anuntat miercuri inceperea campaniei de vaccinare antigripala gratuita: Dozele de vaccin antigripal primite de la minister sunt atat de putine, incat vor ajunge doar in spitale(Hot.news).

Raul 25 octombrie 2017 at 18:10

A făcut cineva o statistica , să facă o comparație între câți copii au murit din cauza epidemiilor și câți au murit din cauza formelor canceroase provocate de vaccinuri de proveniență dubioasă?

Realitatile din tara 26 octombrie 2017 at 11:42

O noua criza a medicamentelor: peste jumatate din medicamentele esentiale in tratamentul tuberculozei lipsesc din Romania sau sunt achizitionate cu mari dificultati
de Red.(Digi24).

un cugirean 27 octombrie 2017 at 9:00

Vazand cu cata convingere sustine deputatul nostru de Alba cauza multinationalelor farmaceutice, am zis ca sau nu intelege ce se intampla sau o face cu buna stiinta. Atunci ma hotarasc sa vad ce pregatire are acest slujitor al nostru. Pe pagina Universitatii de Medicina Veterinara din Cluj se afla CV-ul domnului. Conform acestuia, domnul deputat termina in 1985 un liceu agroindustrial la Sibiu si urmeaza medicina veterinara la Cluj, doar din 1988, probabil nu reuseste la admitere sau alte motive personale. Tot din CV rezulta ca lucreaza doar 1 an ca medic veterinar, dupa care incepe goana dupa functii.
Asadar… nu stiu ce sa zic, nu intelege sau o face cu buna stiinta.

Comentariile sunt oprite