Liderul PSD Alba, Ioan Dîrzu: Decizia CCR privind completul de 5 judecători este previzibilă și perfect legală

Curtea Constituțională a stabilit, pe bună dreptate, că există un conflict juridic de  natură constituțională între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție, întrucât colegiul de conducere al ÎCCJ nu a pus în aplicare noile prevederi ale Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, care dispune că toți membrii din completele de 5 judecători care judecă recursurile de la Înalta Curte.

Drept urmare ÎCCJ este obligat ca de îndată să refacă componența completurilor de 5 judecători, prin tragere la sorți, așa cum prevede legea.

ELIT

Decizia CCR desființează ultimele „complete ale morții” de la ÎCCJ prin care țintele politice ale statului de paralel ajungeau în ultima fază de judecată în fața unor complete conduse de către un judecător numit politic. De acum înainte toți membrii completelor trebuie compuse prin tragere la sorți, conform legii.

Completele de 5 judecători de la ÎCCJ au fost până acum conduse de judecători numiți politic. Ele erau conduse fie de președintele ÎCCJ, fie de unul dintre cei doi vicepreședinți, fie de președinte de secție. Fiecare dintre aceștia era numit în funcție de președintele României, iar ei erau desemnați să facă parte din completele de 5 judecători fără tragere la sorți.

Astfel, o țintă politică ajungea inevitabil în ultima fază de judecată în fața unui complet condus de un judecător numit politic. Din acest motiv, completele de 5 judecători au fost supranumite „completele morții”.

Așa s-a întâmplat și în Dosarul Referendumului, când completul de 5 a fost condus de actualul om al lui Iohannis din CCR – Livia Stanciu, care are deja mai multe condamnări la CEDO pentru abuzurile sale – la fel urma să se întâmple și în al doilea dosar împotriva președintelui PSD, pentru că ÎCCJ nu voia să aplice prevederile Legii nr. 304/2004 cu privire la tragerea la sorți a tuturor membrilor acestor complete. Dar în aceeași situație au fost mulți alți oameni politici sau oameni de afaceri, condamnați în dosare politice, pe culoarele statului paralel, din „câmpul tactic” al fostului general Dumbravă.

Așadar decizia CCR desființează „completele morții” și obligă ÎCCJ să tragă la sorți toți membrii completelor astfel încât să nu mai poată fi făcute aranjamente pentru forțarea unor condamnări politice.

Opoziția ar face bine să învețe lecția numărul 1 a democrației: respectarea statului de drept, care implică în primul rând respectarea deciziilor Curții Constituționale. Știm că celor de la PNL le este greu să se dezlipească de era Băsescu, când condamnările și achitările veneau de la Cotroceni, dar acum trăim într-un stat de drept sau cel puțin spre  asta tindem. Organizarea judiciară trebuie făcută  în litera legii, la fel ca și înfăptuirea justiției. Este foarte important și necesar demersul Guvernului, dar și a Parlamentului, de a sesiza CCR acolo unde există conflicte juridice de natură constituțională. Este foarte important să asigurăm în mod efectiv și practic principiul echilibrului și separației puterilor în stat și să repunem fiecare instituție în matca sa constituțională.

 

Ioan Dîrzu

Deputat PSD de Alba

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

4 Comentarii

Adolf 8 noiembrie 2018 at 11:25

Domnule Darzu va pricepeti si la justitie? Ati creat un haos in tara aceasta…

Da, Dirzule: 8 noiembrie 2018 at 14:23

Tot ce il poate ajuta pe infractorul Dragnea sa evite puscaria e „perfect valabil”! Mai bine ar fi fost sa fii dat de la inceput o lege prin care sa se arate ca Livache e deasupra legii, ca nu poate fi condamnat cat traieste. Astfel n-ati mai fi pierdut timpul doi ani si v-ati fi ocupat si de tara asta.

Puscas 9 noiembrie 2018 at 12:18

Doi ani de guvernare cu un singur scop: sa va scapati penalul suprem de puscarie !

AI 11 noiembrie 2018 at 23:51

Afirmand ca decizia CCR a fost legala, recunoasteti ca CCR da si decizii nelegale. O decizie a CCR ar trebui sa fie a priori legala, nu ar trebui sa se precizeze ca e legala. Din pacate, lin Romania nu e asa.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...