// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

Liderul PSD Alba, deputatul Ioan Dîrzu: Salariile vor crește pentru copleșitoarea majoritate a angajaților – peste 95%

Salariile vor crește pentru copleșitoarea majoritate a angajaților – peste 95% –  de la 1 Ianuarie 2018, așa cum prevede legea salarizării unice. Scad mega-salariile, care nu se încadrează în structura și ierarhia legii. Pentru situațiile reclamate de scădere a salariilor – cazuri speciale, punctuale și justificate – Executivul identifică problema și decide soluțiile necesare.

Important de reținut este că Legea salarizării unice reglementează și ierarhizează într-un raport de 1/12 arhitectura salarială de stat din România.

 • Maximul sporurilor permise este de plus 30% din fondul de salarii, la nivelul ordonatorului de credit – adică al instituției care plătește salariile respective. Asta înseamnă cu unii angajați în funcție de performanțe, volum de muncă, condiții speciale pot avea sporuri de 50% – de exemplu, alții doar de 10%, dar pe ansamblu banii pentru sporuri nu pot depăși 30 din totalul salariilor. Decizia este a conducerii unității.
 • Acesta este motivul pentru care unele sporuri au fost eliminate sau diminuate, fapt reclamat INCORECT drept micșorare a salariilor. În alte cazuri, cum e cel al polițiștilor (8.000), care primeau spor de așteptare acasă a unei eventuale convocări în misiune, eliminarea respectivul spor s-a produs dat fiind expirarea termenului de aplicabilitate de 6 luni; acum polițiștii primesc acest spor dacă efectiv merg în misiune, după convocare, nu doar pentru că stau acasă.
 • Ordonanța de urgență privind transferul contribuțiilor sociale a redus de la 9 la 3 numărul plăților efectuate și a diminuat de la 39,25 la 37,25% obligația de plată. Definitoriu este însă faptul că pentru angajator nu cresc costurile odată cu transferul contribuțiilor, deci eventualele scăderi de salarii țin strict de voința angajatorului și nu au nicio legătură cu acțiunea guvernamentală..

NEMULTUMIRI/REZOLVĂRI

Pentru angajații part-time

 • Una dintre nemulțumirile publice propagate este că obligația calculării/plății contribuțiilor la salariul minim pe economie – 1.900 de lei brut – i-a ”afectat” pe cei care aveau contracte cu timp parțial și câștigau lunar mai puțin decât minimul pe economie.
 • Realitatea este că de la momentul adoptării actului normativ, peste 185.000 de contracte de muncă cu timp parțial au devenit full-time; asta înseamă eliminarea muncii la gri și drepturi în plus la pensie și sănătate – lucruri bune și normale pentru oameni.
 • Aceasta este în fapt și soluția pentru întreg sectorul de stat, avută în vedere de Executiv; transformarea contractelor part-time în full-time!
 • Pentru sectorul privat, ori se adoptă soluția identică ori angajatorul respectă legea în sensul că păstrează netul convenit cu angajatul în contractul part-time, dar plătește contribuțiile legale, la salariul minim; dacă procedează altfel și taie din netul angajatului își asumă decizia, iar angajatul are libertatea să rămână ori să plece!

Pentru grefieri.

 • În urma întâlnirii cu ministrul Muncii s-a constatat că legea era interpretată eronat și din acest motiv calculul salariilor grefierilor conducea la diminuări.
 • Ministerul Muncii va redacta și va face public online un îndrumar/ghid de aplicare a legii astfel încât această eroare și altele similare care mai pot apărea să fie îndreptate.

Pentru IT-iști și alte categorii

 • Ministerul Finanțelor a găsit o soluție simplă respectiv o parte din cheltuielile angajatorilor cu contribuţiile de asigurări sociale de sănătate (CASS) vor fi suportate de la bugetul de stat. Beneficiari sunt angajaţii din sectoarele IT şi cercetare-dezvoltare, zilierii şi persoanele cu handicap.
 • Angajatorii care măresc cu cel puţin 20% salariile brute ale acestor angajaţi vor reţine la sursă şi vor evidenţia în Formularul 112 cheltuielile cu CASS şi nu vor mai avea de îndeplinit altfel de proceduri.

Cu respect,

Ioan Dîrzu

Deputat

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

8 Răspunsuri la Liderul PSD Alba, deputatul Ioan Dîrzu: Salariile vor crește pentru copleșitoarea majoritate a angajaților – peste 95%

 1. liberalu` pe stil....nou 09.02.2018 la 16:46

  Uraaaaa, uraaaaaa si….la gara ! Ti-ai terminat treaba !

 2. dolfi 09.02.2018 la 17:45

  va vad eu cum va scoateti camasa cand va fi plina tara de someri!

 3. danut 09.02.2018 la 21:56

  ha ha ha o mare minciuna la 1900 brut iei in mana 1540 de lei cu 5 sambete lucrate total 240 de ore lucrate

 4. Antitot 10.02.2018 la 9:05

  Ăsta trăiește pe o altă planetă!

 5. Avram Iancu 10.02.2018 la 12:46

  Tovarase Darzu , doar in acest fel vor intelege si cetatenii acestei tari odata pt totdeauna ce a insemnat PSD , FSN , PCR , pt aceasta tara…

 6. Dirzule! 10.02.2018 la 13:28

  costurile vietii vor creste pt majoritatea coplesitoare a romanilor: avem cele mai mari preturi ale carburantilor, energiei, gazelor, taxelor, alimentelor, ratelor la banci etc,etc. Pt un parlamentar cu 150 de milioane pe luna asta nu se simte(te intelegem), dar pt restul e coplesitor de-a dreptul.

 7. Aga Memnon 11.02.2018 la 17:09

  Nemernicii astia au pornit spirala inflatiei… e bine, data viitoare pzd va lua la vot 10%, nici aii nu-i merita,la cat de hoti ,si incapabili si imorali sunt… cu mantie sau fara mantie, prostul tot prost e…

 8. Aga Memnon 11.02.2018 la 17:13

  ! Realitatea este că de la momentul adoptării actului normativ, peste 185.000 de contracte de muncă cu timp parțial au devenit full-time; asta înseamă eliminarea muncii la gri și drepturi în plus la pensie și sănătate – lucruri bune și normale pentru oameni.

  Ce fumeaza , domne, unchiul asta? RealItatea e ca sunteti parsivi si incompetenti ! ASTA E REALITATEA!