Rămâi conectat

Politică Administrație

Liderul PSD Alba, deputatul Ioan Dîrzu: Propaganda insistă pe creșterea prețurilor. Guvernul nu face prețuri. În schimb, a mărit veniturile

Ziarul Unirea

Publicat

în

Se rostogolesc în avalanșă știrile privind creșterile de preț la diverse produse și acuzele că de vină sunt Guvernul și PSD.

Guvernul nu face prețuri. În schimb, Guvernul a mărit veniturile românilor, iar datele oficiale ale INS arată că puterea de cumpărare a crescut în mod real cu 12,6% pentru salariați și cu 14,6% pentru pensionari. Deci aceștia își pot cumpăra mai multă pâine din pensie sau salariu decât putea anul trecut. Astfel, conform teoriei economiei de piață,  dacă indicele puterii de cumpărare crește, crește și indicele general al prețurilor. Este o spirală continuă iar guvernul social  democrat se străduie să păstreze  fluctuațiile în interesul consumatorilor.

În fiecare an, toamna, există o curbă general-ascendentă a prețurilor. Anul acesta însă se manifestă câțiva factori suplimentari care fac, punctual, ca unele prețuri să aibă o creștere mai accentuată. Este o problemă pe plan european cu privire la ouă și unt – aceștia sunt principalii factori care se reflectă și pe piața românească, deși nu depinde politicile guvernului.

În privința costului combustibilului, sunt trei influențe evidente:

1) cursul de schimb – responsabilitatea BNR,

2) prețul internațional al barilului de petrol și

3) valoarea accizei. Doar ultimul ține de Guvern.

Guvernul a reintrodus acciza în două transe, la 1 si 15 Sept. Efectele au fost imediate, prețul la acel moment era, în medie 4,8-5 lei, pentru litrul de combustibil. Barilul de petrol era în jur de 200 de lei.

Astăzi la mijlocul lunii noiembrie, barilul de petrol este însă cu 12% mai scump, a ajuns la 250 de lei. Este factor determinant de creștere a prețului combustibilului, fără nicio legătură cu guvernarea PSD! Dovada aici.

Cursul de schimb valutar.

Un euro costă azi 4,65  de lei față de 4,59 cât era la mijlocul lunii septembrie. Este o depreciere a monedei naționale cu 1,3% ( nov vs sept ).

Este strict și exclusiv responsabilitatea BNR ce se întâmplă pe piața valutară. Nici Guvernul, nici PSD-ul nu au, prin lege, instrumente ori mecanisme de intervenție pentru apărarea monedei naționale. Domnul guvernator ar trebui să fie mai mult interesat de oameni și mai puțin  de profiturile băncilor străine.

Cert este că BNR a decis să diminueze rezervele minime obligatorii în valută ale băncilor de la 10 la 8%[1]. Concret,  decizia BNR a însemnat 500 de milioane de euro la dispoziția băncilor străine. 280 de milioane de euro au și plecat din țară. Schimbul din lei în euro, al celor 280 de milioane de euro a însemnat evident o cerere mare de euro și o presiune pe curs și deci un motiv de creștere a cursului determinat strict de BNR și de băncile străine. Chiar dacă propaganda liberală  susține activitatea antiromânească a BNR, parlamentarii PSD vor explica românilor  adevărata realitate și vor încerca, prin adoptarea împreună cu Guvernul a și mai multe măsuri bune în economie și fiscalitate, să  revitalizeze moneda națională.

Cu deosebită considerație,

Deputat

Ioan Dîrzu

[1] http://www.bancherul.ro/bnr-scade-rezervele-minime-obligatorii-in-valuta-ale-bancilor–17483, accesat la data de 25.11.2017.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

4 aprilie-11 mai: Curățenia de primăvară la Alba Iulia. Programul activităților

Bogdan Ilea

Publicat

în

4 aprilie-11 mai: Curățenia de primăvară la Alba Iulia. Programul activităților Primăria municipiului Alba Iulia se pregătește de curățenia de primăvară. Mai multe zone din oraș urmează să fie măturate sau curățate între 4 aprilie și 11 mai.  Începe curățenia de primăvara în Municipiul Alba Iulia, în perioada 01.04.2024 – 11.05.2024. Se vor executa lucrări […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea