Liderul PSD Alba, deputatul Ioan Dîrzu: Propaganda insistă pe creșterea prețurilor. Guvernul nu face prețuri. În schimb, a mărit veniturile

Se rostogolesc în avalanșă știrile privind creșterile de preț la diverse produse și acuzele că de vină sunt Guvernul și PSD.

Guvernul nu face prețuri. În schimb, Guvernul a mărit veniturile românilor, iar datele oficiale ale INS arată că puterea de cumpărare a crescut în mod real cu 12,6% pentru salariați și cu 14,6% pentru pensionari. Deci aceștia își pot cumpăra mai multă pâine din pensie sau salariu decât putea anul trecut. Astfel, conform teoriei economiei de piață,  dacă indicele puterii de cumpărare crește, crește și indicele general al prețurilor. Este o spirală continuă iar guvernul social  democrat se străduie să păstreze  fluctuațiile în interesul consumatorilor.

În fiecare an, toamna, există o curbă general-ascendentă a prețurilor. Anul acesta însă se manifestă câțiva factori suplimentari care fac, punctual, ca unele prețuri să aibă o creștere mai accentuată. Este o problemă pe plan european cu privire la ouă și unt – aceștia sunt principalii factori care se reflectă și pe piața românească, deși nu depinde politicile guvernului.

În privința costului combustibilului, sunt trei influențe evidente:

1) cursul de schimb – responsabilitatea BNR,

2) prețul internațional al barilului de petrol și

3) valoarea accizei. Doar ultimul ține de Guvern.

Guvernul a reintrodus acciza în două transe, la 1 si 15 Sept. Efectele au fost imediate, prețul la acel moment era, în medie 4,8-5 lei, pentru litrul de combustibil. Barilul de petrol era în jur de 200 de lei.

Astăzi la mijlocul lunii noiembrie, barilul de petrol este însă cu 12% mai scump, a ajuns la 250 de lei. Este factor determinant de creștere a prețului combustibilului, fără nicio legătură cu guvernarea PSD! Dovada aici.

Cursul de schimb valutar.

Un euro costă azi 4,65  de lei față de 4,59 cât era la mijlocul lunii septembrie. Este o depreciere a monedei naționale cu 1,3% ( nov vs sept ).

Este strict și exclusiv responsabilitatea BNR ce se întâmplă pe piața valutară. Nici Guvernul, nici PSD-ul nu au, prin lege, instrumente ori mecanisme de intervenție pentru apărarea monedei naționale. Domnul guvernator ar trebui să fie mai mult interesat de oameni și mai puțin  de profiturile băncilor străine.

Cert este că BNR a decis să diminueze rezervele minime obligatorii în valută ale băncilor de la 10 la 8%[1]. Concret,  decizia BNR a însemnat 500 de milioane de euro la dispoziția băncilor străine. 280 de milioane de euro au și plecat din țară. Schimbul din lei în euro, al celor 280 de milioane de euro a însemnat evident o cerere mare de euro și o presiune pe curs și deci un motiv de creștere a cursului determinat strict de BNR și de băncile străine. Chiar dacă propaganda liberală  susține activitatea antiromânească a BNR, parlamentarii PSD vor explica românilor  adevărata realitate și vor încerca, prin adoptarea împreună cu Guvernul a și mai multe măsuri bune în economie și fiscalitate, să  revitalizeze moneda națională.

Cu deosebită considerație,

Deputat

Ioan Dîrzu

[1] http://www.bancherul.ro/bnr-scade-rezervele-minime-obligatorii-in-valuta-ale-bancilor–17483, accesat la data de 25.11.2017.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

6 Comentarii

dolfi 27 noiembrie 2017 at 10:27

astea sa le zici la votantii vostri asistati sociali bai. Masurile voastre de k.k.t. , alea cu mariri de salarii fara acoperire a dus automat la cresterea ROBOR. Euro creste din cauza balbaielilor voastre incompetente legate de codul fiscal si incercarile repetate de distrugere a justitiei. pe scurt: INCOMPETENTA SI MINCIUNI PSDiste = astea au dus la instabilitate.

Satulul nu crede flamandul. 27 noiembrie 2017 at 11:47

Dirzu ne aminteste ca guvernul a marit veniturile. Veniturile parlamentarilor si a bugetarilor de lux, evident. Pt restul, cu noua fiscalitate va rezulta o scadere de salarii nete. Acciza introdusa pe carburanti a marit pretul acestora si implicit a tuturor pruselor. Topaiala fiscala, scaderea investituiilor, inflatia, robor-ul,scaderea leului in fata euro, toate vor musca rau de tot din veniturile”marite”..Dar Dirzu acuza ca e doar „propaganda dusmanoasa”..

Cetatean apolitic 27 noiembrie 2017 at 12:38

Da bah coaja … nu face preturi ci guverneaza!
Voi cand va apucati de guvernat ca in afara de petarde nu ati facut nimic, doar haos si demagogie. Aveti toate functiile in mana, controlati parlamentul ala de agramati, economia duduie si noi o ducem mai … prost!
Vezi inflatia generata de demagogia voastra (pret euro, carburanti, alimente = inflatie) si ne scoateti ochii cu cifre!
Nu va lasa Soros si DNA sa guvernati? Hai sictir!

analiza Keisfin 27 noiembrie 2017 at 14:05

Leul slab și dobânzile în creștere cresc numărul datornicilor la credite
Peste 670.000 de români înregistrează în prezent restanțe la bănci și IFN-uri, numărul acestora crescând de la o lună la alta.

Avram Iancu 27 noiembrie 2017 at 16:10

D-le GARGALAGIU de servici , dumneavoastra chiar ne credeti prosti pe toti ? cat e pretul la combustibil , d-le economist …Darzu ?
la ce curs se schimba euro pt a platii ratele la banca ? cat a crestut rata la creditele in lei ,datorita roborului ? ati vazut ptetul la unt si la oua , unde au ajuns ? dar nu-i problema ca tugulanii mananca margarina …
Chiar nu iti este RUSINE , tovarase Darzu ?

romulus 27 noiembrie 2017 at 19:38

oare cat mai dureaza batjocura si gargara ieftina a politrucilor de la ciuma rosie????
…si toa’ rsu ne mai spune gogosi despre cine nu e de vina de instabilitatea si haosul din tara…aiurea.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...