Liber la schiat în județul Alba! Vezi starea pârtiilor la Arieșeni și Șureanu!

În acest weekend se deschide oficial sezonul de schi în județul Alba. Dacă la Arieșeni s-a schiat și săptămâna trecută, la Domeniul schiabil Șureanu, pârtiile și instalațiile de cablu vor funcționa începând de vineri.

Starea actuală a pârtiilor de schi – perioada 13-15 decembrie 2013:

ELIT

Domeniul Schiabil Şureanu

  • Pârtii: 8 (A_1, A_3, C_1, C_2, C_3, C_4, S_1, S_2), lungime totală 10 km
  • Altitudine maximă: 2.010 m

Evaluare generală:. Având în vedere condițiile severe de iarnă care au cuprins zona de munte, adică ninsorile abundente și vremea extrem de rece, pârtiile de la Șureanu sunt perfect practicabile pentru acest început de sezon. Nu va mai ninge în weekend, ci vom avea parte de cer senin și vreme geroasă, ceea ce va fi ideal pentru schi și snowboard. Pentru detalii precise despre starea pârtiilor, contactați personalul Domeniului Schiabil Șureanu la nr. de telefon 0258 738 121 sau 0258 738 102.

Acces: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h.

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa: este asfaltat aproape în totalitate (excepție făcând o serie de porțiuni între lacul Tău și lacul Oașa) și este practicabil oricărui tip de autovehicul.

Starea drumului între lacul Oașa și Domeniul Schiabil Șureanu: drumul este accidentat și îngust; totuși, este deszăpezit și practicabil pentru orice tip de autovehicul. Având în vedere ninsorile abundente din ultima perioadă, dar și vremea rece, drumul este acoperit de zăpadă înghețată, ceea ce îl va face mai ușor practicabil. Este esențial să aveți anvelope de iarnă și să fiți dotați pentru orice eventualitate cu lanțuri pentru roți (pentru care vă recomandăm să faceți o probă de montare acasă).

Pârtii și strat de zăpadă: din cele 8 pârtii, în acest weekend vor fi funcționale doar 3  (posibil doar pârtiile din zona Curmăturii). Celelalte 5 (de pe vârfurile Aușel și Șureanu) vor fi, probabil, închise. Stratul de zăpadă bătătorită măsoară, acum, aproximativ 30 cm grosime, fiind ideal pentru schi și snowboard. Predomină, în off-piste, zăpada tip powder, cu grosimi de aproximativ 1 m.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (freemeteo.com), la Șureanu nu va mai ninge în weekend, ci vom avea cer senin și vreme foarte rece. Temperaturile se vor încadra între -10 și 0 grade Celsius. Vântul va sufla slab, posibil mai intens la altitudini de peste 1.800 m. Vizibilitatea pe pârtii este maximă, nefiind afectată de condițiile meteo.

Instalații de cablu: teleschiul „Curmătura” va funcționa în regim normal, între orele 09.30 – 16.30. Este posibil ca telescaunul de pe vârful Aușel și teleschiul de pe vârful Șureanu să fie oprite în acest weekend.

Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; monitor de schi în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; monitor de schi & snowboard la baza pârtiilor; centru de închirieri schi & snowboard în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei après-ski­-uri pe Domeniul Schiabil Șureanu; unități de cazare la Oașa, în Luncile Prigoanei și în Poarta Raiului.

Sfaturile Serviciului Turism:

– respectați-vă reciproc pe pârtie și reduceți viteza când vă deplasați pe lângă grupurile de elevi care se află în timpul lecțiilor de schi/snowboard.

Arieşeni (Vârtop și Nucet)

    • Pârtii: 3 (Vârtop 1, Vârtop 2 în județul Alba; Piatra Grăitoare în județul Bihor), lungime totală 3 km
    • Altitudine maximă: 1.400 m

Evaluare generală: Situația este asemănătoare cu cea de la Șureanu, în sensul că stratul de zăpadă este suficient pentru această perioadă. Vremea va fi rece, cu cer senin, ideală pentru schi și snowboard.

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Pârtii și strat de zăpadă: stratul de zăpadă bătătorită atinge aproximativ 15 cm, fiind potrivit pentru practicarea sporturilor de iarnă. Cele două pârtii (Vârtop 1, Vârtop 2 situate în Arieșeni, județul Alba) sunt funcționale. Pârtia Piatra Grăitoare (situată în județul Bihor) nu este încă deschisă. Predomină, în off-piste, zăpada de tip powder, dar grosimea stratului natural nu depășește 30-35 cm.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo, la Arieșeni va fi vreme frumoasă în weekend, cu cer senin. Temperaturile se vor încadra între -12 și 1 grad Celsius. Ca atare, vremea va fi potrivită pentru schi. Vizibilitatea pe pârtie este maximă, nefiind afectată de condițiile meteo.

Instalații de cablu: cele două teleschiuri funcționează în regim normal, de marți până Duminică, între orele 09.00 – 17.00. De asemenea, pârtiile sunt prevăzute cu instalație de nocturnă.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.

Sfaturile Serviciului Turism:

– evitați vitezele mari și alunecarea fără a efectua ocoliri, în special în zona de sosire.

– folosiți echipament adecvat pentru sporturile de iarnă (cască, apărători, armuri pentru coloana vertebrală etc.).

Info oferite de Florian-Rareș Tileagă, din cadrul Serviciului Turism al Consiliului Județean Alba 

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

Te-ar putea interesa și:

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba și alte județe din țară într-un dosar cu acuzaţii de fals de monedă: Cum opera gruparea infracţională

Ofițerii BCCO Piteşti au efectuat marţi, 12 ianuarie, mai multe percheziţii domiciliare, în judeţele Alba, Sibiu, Arad şi Bacău, într-un… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Elevii cu domiciliul în Alba Iulia care merg la școală în alte localități vor primi gratuitate la transport: Proiectul, la aprobat în CL

După solicitarea unui elev din Alba Iulia care învață la Cugir, care spune că a întâmpinat respingeri din partea operatorului… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

1 comentariu

coriolan 13 decembrie 2013 at 12:08

Cine credeti ca-si mai rupe masina pana la Arieseni si anul asta? Si oricum acealeasi locatii obosite si cu mancare naspa.

Comentariile sunt oprite