Rămâi conectat

Actualitate

Liber la creșterea salariului minim pe economie. Comisia Națională de Prognoză vine cu propunerea, ministrul Muncii spune că mai trebuie așteptat puțin

Ziarul Unirea

Publicat

în

Creșterea salariului minim pe economie este propusă, din nou, de Comisia Națională de Prognoză, prin interemdiul Consiliului de Programare Economică. Aceasta se va face etapizat, până la sfârșitul anului viitor, următoarea majorare fiind programată pentru 1 octombrie, anul acesta.

„Creşterea salariului minim are un impact pozitiv asupra potenţialului de creştere a economiei pe termen lung. Majorarea salariului minim stimulează consumul şi cererea agregată şi implicit creşterea economică. Creşterea salariului minim are un impact nesemnificativ asupra inflaţiei iar acesta se manifestă după aproximativ un an de zile”, se arată în nota Comisiei de Prognoză, postată pe site-ul său în luna octombrie a anului trecut.

Potrivit acesteia, de la 1 octombrie 2019, salariul minim brut pe economie pentru persoanele fără studii superioare ar urma să crească de la 2.080 lei cât este în prezent, la 2.250 lei şi de la 2.350 lei la 2.520 lei pentru persoanele cu studii superioare şi cel puţin un an vechime în domeniul în care s-au specializat.

A doua majorare a salariului minim pe economie este programată pentru data de 1 octombrie 2020, când salariul minim brut pe economie pentru persoanele fără studii superioare ar urma să atingă valoarea de 2.430 lei, iar pentru persoanele cu studii superioare valoarea de 2.700 lei.

Acelaşi document prevede „introducerea în Codul Muncii a unui prag minim al raportului salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată /câştig salarial mediu brut la cel puţin 45% începând cu anul 2020”. În luna iunie, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 5127 lei, ceea ce înseamnă că ponderea salariului minim brut pe economie în câştigul salarial mediu brut este de 40,5%.

Contactat telefonic, preşedintele Comisiei de Prognoză, Ion Ghizdeanu, a declarat că aceasta este doar o propunere de majorare a salariilor, implementarea ţinând însă de Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor.

Întrebat dacă se va lua o astfel de măsură la 1 octombrie 2019 sau 1 ianuarie 2020, având în vedere decalarea anterioară a creşterii salariului minim pe economie (propunerea iniţială era de majorare de la 1„ noiembrie 2018, dar creşterea s-a produs la 1 ianuarie 2019), ministrul Muncii, Marius Budăi, a spus că va discuta în Guvern propunerea Comisiei de Prognoză, şi îi va informa pe români asupra deciziei luate.

sursa: adevarul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Când pică Rusaliile în 2024: Câte zile libere vor avea românii de „Cincizecime”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Când pică Rusaliile în 2024: Câte zile libere vor avea românii de „Cincizecime” Rusaliile sunt sărbătorite de creştinii ortodocşi în fiecare an. Pogorârea Duhului Sfânt asupra Sfinţilor Apostoli a avut loc la cincizeci de zile de la Învierea Domnului. Acest detaliu temporal explică şi denumirea de „Cincizecime”. Această zi este cunoscută şi sub numele de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea