Rămâi conectat

Curier Județean

„Legenda vie” a literaturii române, Dumitru Ţepeneag, a vizitat judeţul Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Despre scriitorul francez de origine română Dumitru Ţepeneag se vorbeşte în mediile culturale din ţară ca despre o veritabilă „legendă vie” a literaturii române. Aceasta deoarece Dumitru Ţepeneag este, alături de Leonid Dimov, iniţiatorul unui curent literar denumit „onirism” (1964), având la bază un program estetic coerent şi, în dimensiunea sa subtilă, o formă de protest faţă de ideologia comunistă, o modalitate a spiritului literar creator de a se delimita de politica acelor vremuri. Din grupul „oniricilor” mai fac parte Emil Brumaru, Sorin Titel, Virgil Mazilescu, Daniel Turcea ş.a. În anul 1971 Dumitru Ţepeneag a devenit un autor interzis în propria lui ţară, iar în anul 1975 i s-a retras cetăţenia română, acesta auto-exilându-se în Occident. Actualmente marele scriitor trăieşte la Paris, unde continuă să scrie, atât în limba română cât şi în limba franceză.
Am apelat la acest preambul pentru cititorii noştri mai tineri, care ştiu (revoltător de) puţine lucruri despre Dumitru Ţepeneag, şi pentru ca aceştia să înţeleagă şi să aprecieze la justa valoare vizita pe care scriitorul a făcut-o în judeţul Alba, în data de 11 iunie 2011. Vizita a fost prilejuită de acordarea premiului „Opera Omnia” domniei sale, la Colcviile romanului românesc contemporan- 2011, de la Alba Iulia, premiu în posesia căruia nu a putut intra, aflându-se la Paris, angrenat în derularea unui alt proiect cultural. Cu prilejul vizitei în judeţul nostru, marele scriitor a fost primit la Consiliul Judeţean Alba, de către preşedintele Ion Dumitrel, şi-a întâlnit colegii de breaslă la sediul Filialei Alba- Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România (Aurel Pantea, Cornel Nistea ş.a.), şi a vizitat Casa memorială Lucian Blaga şi mormântul poetului şi filosofului de la Lancrăm, precum şi oraşul Sebeş. Pe tot parcursul vizitei sale Dumitru Ţepeneag a fost însoţit, în calitate de gazdă, de preşedintele Dumitrel, şi a rămas profund impresionat de proiectele culturale pe care acesta le susţine. Ba chiar s-au purtat discuţii referitoare la proiectele viitoare, în care s-ar putea implica şi scriitorul parizian (prin adopţie). Vizita s-a încheiat într-o atmosferă relaxată, cu o recepţie privată organizată pe terasa vilei doctorului Nicolae Danciu, din Sebeş, un consecvent susţinător, ca şi preşedintele Dumitrel, al actului cultural de înaltă ţinută.
Ioan HĂNŢULESCU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

SCANDAL în comuna Sântimbru între doi bărbați: Unul a fost reținut de polițiști iar celălalt a ajuns la spital

Bogdan Ilea

Publicat

în

SCANDAL în comuna Sântimbru între doi bărbați: Unul a fost reținut de polițiști iar celălalt a ajuns la spital Polițiștii din Sântimbru au reținut un bărbat de 30 de ani din Ighiu, pe raza localității Coșlariu, după o bătaie. Acesta i-ar fi provocat leziuni la cap unui bărbat de 38 de ani din Teiuș. La […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea