Legea vaccinării zace în sertarele parlamentarilor. După adoptarea în Senat, deputații tot discută amendamente

Paul Voicu - Primar 2020

Mult anunţata lege a vaccinării se lasă aşteptată. Deși autorităţile se lăudau că va intra în vigoare la 1 ianuarie 2018, proiectul zace încă sertarele parlamentarilor. Între timp, numărul deceselor din cauza rujeolei, o boală care poate fi estompată prin imunizare, a ajuns la 41. Ministerul Sănătăţii propunea în vara anului trecut ca vaccinarea să devină obligatorie la înscrierea în colectivitate. Iar părinţii, medicii şi directorii şcolilor care nu respectă prevederile legii riscă să primească avertismente şi apoi amenzi.

Un copil de 11 luni nevaccinat a murit din cauza rujeolei în Prahova. Este cel de-al 41-lea deces din cauza acestei boli care poate deveni mult mai uşor de suportat de un organism imunizat. Din septembrie 2016, când a început epidemia de rujeolă, şi până acum, au fost confirmate 11.000 de cazuri. În România, împotriva rujeolei, se administrează trei doze de ser. La nouă luni, la un an şi la cinci ani. Dar acum autorităţile nu pot obliga părinţii să-şi vaccineze copiii. Pentru asta este nevoie de noua lege.

ELIT

În vara anului trecut, fostul ministru al Sănătăţii a pus în dezbatere publică legea vaccinării, care prevede ca la intrarea în colectivitate copiii să fie imunizaţi împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului şi hepatitei B. Doar dacă există contraindicații, părintele trebuie să aducă o dovadă de la o viitoare Comisie Judeţeană de Vaccinare. Legea a fost trimisă în Parlament, este adoptată de Senat, iar de câteva luni este în comisie la Camera Deputaţilor.

Parlamentarii promit că legea va fi adoptată până la finalul acestei sesiuni.

Mihail David - 2020

Sursa: stiritvr.ro

Gheorge Valentin Rotar - Alegeri Locale 2020

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...