Rămâi conectat

Actualitate

Legea privind măsurile de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale de la 1 ianuarie 2019, a fost publicată în Monitorul Oficial. Alflă cum se vor achita amenzile

Publicat

în

Legea 203/2018 privind măsurile de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale, care se va  aplica de la 1 ianuarie 2019, a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial.

Astfel, pentru aplicarea legii:

 • se constituie un cont unic deschis la Trezoreria Statului, destinat încasării amenzilor contravenționale;
 • se reglementează obligația utilizării unei serii de evidență unică a proceselor-verbale de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii, denumit în continuare proces-verbal de contravenție;
 • se instituie titlul de creanță electronic cuprinzând datele din procesul-verbal de contravenție, stabilite de prezenta lege;
 • se constituie sistemul informatic de gestionare a titlurilor de creanță electronice.

Prin ordin al ministrului finanţelor publice va fi deschis un cont unic pentru achitarea amenzilor contravenţionale, încasarea urmând a se face conform modalităţilor de plată ce vor fi stabilite prin normele de aplicare.

Elit - Gustul Desăvârșit

Achitarea în numerar a amenzilor contravenționale se poate face la orice unitate a Trezoreriei Statului, la casieriile unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale sau la alte entități care se stabilesc prin normele de aplicare a prezentei legi, indiferent de domiciliul persoanei fizice.

În cazul amenzilor achitate în condițiile prezentei legi, contravenientul nu este obligat să facă dovada plății către agentul constatator sau organul din care acesta face parte.

Documentele de plată prin care se realizează achitarea amenzii contravenționale conțin următoarele informații:

 • seria de evidență unică a procesului-verbal de contravenție;
 • codul numeric personal al contravenientului, dacă persoana are atribuit un asemenea cod;
 • contul sau codul IBAN al contului unic;
 • suma plătită;
 • data plății;
 • alte informații necesare, stabilite prin normele de aplicare a prezentei legi.

Unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale care încasează amenzi contravenționale au obligația de a transfera către sistemul informatic de gestionare a titlurilor de creanță electronice informații despre încasările efectuate în numerar prin casieriile proprii, precum și despre sumele încasate prin alte modalități de plată decât cele stabilite prin normele de aplicare a prezentei legi.

În termen de maximum două zile lucrătoare de la data încasării în contul unic, Ministerul Finanțelor Publice virează sumele încasate în contul unic de venituri al bugetului local/bugetului de stat, potrivit destinațiilor stabilite de prezenta lege.

Documentul de plată prin care se virează suma din contul unic în contul de venituri bugetare conține următoarele informații:

 • seria de evidență unică a procesului-verbal de contravenție;
 • codul numeric personal al contravenientului, dacă persoana are atribuit un asemenea cod;
 • codul IBAN al contului bugetar;
 • suma plătită;
 • data plății;
 • alte informații stabilite prin normele de aplicare a prezentei legi.

Ministerul Finanțelor Publice restituie sumele virate în contul unic, în situația în care transmiterea nu este conformă cu regulile și procedurile de transmitere a sumelor în contul unic.

Cererile privind solicitarea îndreptării erorilor materiale din documentele de plată a amenzilor contravenționale în conformitate cu prevederile prezentei legi pot fi depuse în termen de maximum un an de la data efectuării plății.

Procesul-verbal de contravenție

Pentru a fi introdus în sistemul informatic de gestionare a titlurilor de creanță electronice, procesul-verbal de contravenție întocmit trebuie să cuprindă, distinct, pe lângă informațiile prevăzute de Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, și următoarele informații necesare efectuării plății:

 • seria de evidență unică a procesului-verbal de contravenție;
 • contul unic și codul IBAN al acestuia;
 • suma de plată reprezentând amenda aplicată;
 • suma de plată reprezentând jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege;
 • alte informații necesare, stabilite prin normele de aplicare a prezentei legi, care nu afectează drepturile contravenientului.

Titlul de creanță electronic

Titlul de creanță electronic cuprinde un set de informații preluate din procesul-verbal de contravenție înmânat sau comunicat contravenientului, precum și alte informații:

 • seria de evidență unică a procesului-verbal de contravenție;
 • data întocmirii procesului-verbal de contravenție;
 • data la care procesul-verbal de contravenție a fost înmânat sau comunicat contravenientului;
 • datele de identificare a contravenientului (numele şi prenumele, codul numeric personal şi domiciliul);
 • suma de plată reprezentând cuantumul amenzii aplicate;
 • suma de plată reprezentând jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege;
 • data până la care se poate achita jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege;
 • codul IBAN al contului unic;
 • temeiul legal al aplicării sancțiunii;
 • situația procesului-verbal de contravenție.

Titlul de creanță electronic se transmite în format electronic, de către organul din care face parte agentul constatator, organului fiscal competent în colectarea creanțelor fiscale.

După transmiterea titlului de creanță electronic, organul din care face parte agentul constatator sesizat cu privire la formularea unei plângeri împotriva procesului-verbal de contravenție comunică în format electronic această situație și că există o hotărâre definitivă a instanței de judecată.

În situația în care există o hotărâre judecătorească definitivă, organele procedează la executare, cu respectarea prevederilor art. 39 din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001.

Prin derogare de la prevederile art. 39 alin. (2) din OG nr. 2/2001, procesele-verbale de contravenție întocmite se arhivează la nivelul organului din care face parte agentul constatator, fără a mai fi transmise în format hârtie organelor fiscale competente.

În situația în care sunt necesare informații suplimentare, în cadrul procedurii de contestare la executare, procesul-verbal de contravenție poate fi solicitat de organele fiscale competente sau de către instanțele de judecată.

Titlurile de creanță electronică se transmit în fișiere electronice care conțin semnătură sau altă modalitate de autentificare stabilită prin normele de aplicare a prezentei legi. Titlul de creanță electronic, transmis în aceste condiţii, este valabil fără semnătură și ștampilă.

Sursa: legestart.ro

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Seceta OMOARĂ și producția de miere. Apicultorii cer ajutor de la guvern: „E haos total pe piață”

Publicat

în

Seceta OMOARĂ și producția de miere. Apicultorii cer ajutor de la guvern: „E haos total pe piață”

Producţia de miere din acest an este va fi redusă la 12.000 – 13.000 de tone din cauza secetei, mult sub media unui an bun, cum a fost 2015, când România a fost pe primul loc în Europa cu peste 32.000 de tone de miere, susţine preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.

„Producţia oscilează de la judeţ, la judeţ, în zonele calamitate este până la 70% sau şi mai mult compromisă, iar în celelalte s-a făcut undeva între 50-60%. Din perspectiva noastră va fi undeva la 45% din media anuală, pentru că în afară de rapiţă, unde oricum au fost ploi, a fost vânt, s-au suprapus cu culesul de nectar şi în aceste condiţii nu s-au făcut decât cantităţi reduse. Salcâmul a îngheţat aproape 40%-50%, iar aici în vest, la Valea lui Mihai, chiar 70%-80%, deci nu putem vorbi de nişte producţii, având în vedere şi faptul că în pastoral la aceste culesuri se deplasează undeva, în medie, 35%-40 % dintre apicultori şi respectiv familii de albine. Ori, raportat la întregul efectiv, sigur că producţia pe familia care a stat pe vatră şi celelalte este una redusă. Dacă ne comparăm cu un an bun – 2015 de exemplu – când am fost pe primul loc în Europa cu peste 32.000 de tone de miere, acum facem undeva la 12-13.000 de tone”, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele ACA.

Acesta a precizat că apicultorii au fost nevoiţi să stimuleze albinele în luna iulie, în timpul culesului, la fel ca în primăvară, pentru a putea să le menţină ” în formă” ca să poată să valorifice. „Acum în luna iulie am simulat ca şi cum am fi în septembrie ca să nu moară familiile de albine şi am scos bani din buzunar, aşa cum am făcut şi în primăvară. Unii chiar la cules fiind, au trebuit să meargă cu siropul, pentru că albinele trebuie menţinute, cum se zice „în formă”, dacă vin vremuri mai bune să poată să valorifice”, a explicat şeful ACA.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit sursei citate, anul acesta cheltuielile apicultorilor vor creşte cu 40-50%, cu 100 -150 de lei în plus faţă de anul trecut, şi acest lucru se va vedea în preţul mierii. „Legat de preţul mierii, la achiziţii, faţă de anul trecut, culmea a scăzut şi nu există piaţă anul acesta pentru miere. Adică anul acesta se exportă foarte, foarte puţin, iar piaţa internă este blocată pentru că a mai rămas ceva miere şi din anii trecuţi plus că intră miere din Ucraina, necontrolată”, a adăugat el.

În aceste condiţii, ACA a solicitat Ministerului Agriculturii un ajutor de minimis, de 20 de euro pe familie de albine, ajutor care ar putea veni la rectificare dacă vor exista fonduri suficiente.

„E un haos total pe piaţă, crescând costurile cu producţia, intrând şi acea miere la preţuri de dumping, sigur că apicultorii au foarte mult de suferit, iar asta ne-a determinat să solicităm iar un ajutor, un sprijin de minimis. Am depus şi săptămâna aceasta, cred că joi, ultima adresă la domnul ministru (ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea n.r.), am trimis luna trecută atât la ministru, cât şi la premierul Ciucă, la Guvern, şi s-a răspuns de la minister că în măsura în care vor fi fonduri de la rectificare se va ţine cont şi de acest sector, dar nu avem nicio garanţie. Noi am solicitat 20 de euro pe familia de albine şi anul trecut, dar s-au dat 5 euro, adică 20 de lei. Acum depinde de ce fonduri sunt. Gândiţi-vă că tot sectorul vegetal este compromis şi vă daţi seama că prima specie afectată este albina. Albina, în comparaţie cu alte alte specii zootehnice care pot să facă producţii cu furajul mutat dintr-un judeţ în altul, nectarul nu se poate negocia şi nu se poate recupera ca să-l folosim ca hrana în producţie. Folosim zahărul, tot felul de siropuri şi îndulcitori care sunt necesare doar pentru supravieţuire şi nu pentru producţie”, a adăugat preşedintele ACA.

Pe de altă parte, Fetea a atras a atenţia şi asupra lipsei contractelor de export, din cauza unor cantităţi mari de miere rămase de anul trecut pe piaţa europeană, dar şi a unor surogate aduse la preţuri scăzute din Ucraina sau America de Sud.

„Piaţa este blocată, cum v-am zis, şi nici noi la ora asta nu avem, ACA din România, combinatul. Stăm şi ne uităm la utilaje, folosim oamenii de la secţia de miere la alte activităţi, pentru că nu sunt contracte de export, zero. Explicaţia pe care am primit-o de la partenerii noştri, mai ales din Germania, este că au rămas cu cantităţi de miere de anul trecut, când s-au cumpărat la preţuri mari, plus că se aduce din Ucraina, America de Sud, Mexic, Argentina, şi aşa mai departe, la preţuri mult mai scăzute şi care sunt surogate multe dintre ele, dar piaţa europeană e mare consumatoare”, a adăugat Ioan Fetea.

Acesta a anunţat că va organiza în al doilea weekend din luna septembrie ediţia de toamnă a Târgului Naţional al Mierii, pe platforma apicolă din Băneasa.

România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, cu efective de 1,47 de milioane de familii de albine.

La nivel naţional, sunt înregistraţi în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceştia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

UPDATE FOTO| INCENDIU în localitatea Bistra – Valea Dobrii: Un bărbat are ARSURI de gradul 3. O casă este SCRUM

Publicat

în

INCENDIU în localitatea Bistra – Valea Dobrii: Un bărbat are ARSURI de gradul 3. O casă este SCRUM

Un incendiu a izbucnit în localitatea Bistra – Valea Dobrii în cursul zilei de astăzi, 7 august 2022, în jurul orei 15:40.

Potrivit primelor informații, stația de pompieri Câmpeni intervine pentru localizarea și stingerea unui incendiu în localitatea Bistra – Valea Dobrii.

Din informațiile preliminare ar fi vorba despre un incendiu izbucnit la o casă de locuit.

Elit - Gustul Desăvârșit

UPDATE 21:10: Incendiul este lichidat

Forțele prezente la locul producerii evenimentului încă lucrează la înlăturarea efectelor negative produse de incendiu.

Au ars:
– o casă de locuit – aprox. 70mp;
– un adăpost de animale – aprox. 40 mp;
– o anexă gospodăreasca- aprox. 20mp.

Pana la momentul ajungerii forțelor de intervenție la locul solicitării, o victimă de sex masculin, aprox. 50 ani, a fost extrasă din locuință, de către echipajul IPJ prezent la fața locului.

Victima a suferit arsuri de gradul 2, respectiv gradul 3 pe aprox. 35% suprafața corpului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Un NOU program de studii la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia? Rectorul Daniel Breaz: „O universitate care se plafonează și nu vine cu specializări noi se va stinge încet”

Publicat

în

Un NOU program de studii la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia? Rectorul Daniel Breaz: „O universitate care se plafonează și nu vine cu specializări noi se va stinge încet”

Daniel Breaz, rectorul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, a vorbit, într-un interviu acordat ziarulunirea.ro, despre rezultatele admiterii din această vară pentru instituția pe care o conduce, precum și posibilitatea introducerii unor noi specializări pentru viitorii studenți din inima cetății.

„Am avut o admitere foarte bună, lucru ce am împărtășit-o și cu colegii mei. Avem foarte mulți tineri, aproape 1500 din România, înmatriculați actualmente la programele de licență și masterat.

Avem peste 100 de tineri la licență și masterat din Republica Moldova. Avem tineri din alte țări ale lumii: 170 de dosare depuse.

Elit - Gustul Desăvârșit

Devenim din ce în ce mai atractivi și va urma și admiterea de toamnă. O să avem o admitere mai bună decât cea de anul trecut. Atâta timp cât în urmă cu 10 ani când am devenit rector aveam doi sau trei studenți internaționali și acum avem 110 locuri doar la anul pregătitor și în 2020 am avut absolvenți din 20 de țări înseamnă că suntem o universitate atractivă, care este alături de ei și am demonstrat acest lucru pentru că au venit tineri cu probleme din țările de proveniență.”, a transmis rectorul Daniel Breaz.

Universitatea din orașul nostru se află într-o căutare constantă de studenți de peste granițele țării noastre, lucru dovedit de numărul tot mai mare de studenți internaționali care aleg să studieze orașul nostru în fiecare an. Despre extinderea orizonturilor Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia în alte țări ale lumii, rectorul Daniel Breaz a transmis următoarele:

„În această toamnă, vor fi câteva târguri internaționale organizate în colaborare sau parteneriat cu Consiliul Național al Rectorilor, cu Ministerul Educației. Sunt în Vietnam, în Argentina, în Rwanda. Eu văd aici o piață extrem de bună pentru că este o țară dezvoltată a Africii. Sunt niște tineri cu un anumit potențial financiar și pot să vină mai ușor în România. Vreau să fac o analiză câți tineri vin în România și ce profil de universități caută. Dacă 99% vin pentru Medicină în România, nu are sens să mergem să promovăm universitatea noastră, pentru că nu avem această specializare.”

Mai mult, pentru potențialii studenți care doresc să își dezvolte atât îndemânarea cât și cunoștințele într-un domeniu tehnic, rectorul Daniel Breaz a oferit o serie de informații referitoare la un posibil nou program de studii, dezvoltat după cerințele actuale ale angajatorilor.

„O universitate care se plafonează și nu vine cu specializări noi care să aibă căutare pe piața muncii este o universitate care încet se va stinge. Încercăm, împreună cu colegii de la Universitatea Politehnică din București să creăm un nou program de studiu care nu există momentan în nomenclatorul de specializări din România și despre care cred că va fi un program de succes. Nu am stabilit încă un nume pentru acest program, dar este un program în care vom încerca să pregătim tinerii cum să utilizeze materialele ceramice și chimice în electronica aplicată.

A fost o discuție pe care am avut-o cu angajatorii și am ajuns la concluzia că ar fi bine să existe un astfel de program.”, a declarat Daniel Breaz.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare