Rămâi conectat

Politică Administrație

Legea prin care elevii vor putea deconta integral abonamentele de transport şcolar a trecut de Comisia de Învățământ

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Marți, 3 noiembrie, Comisia pentru Învăţământ din Camera Deputaţilor a dat raport de adoptare pentru un nou proiect de lege propus de către Partidul Național Liberal pentru a veni în sprijinul elevilor.

transport CugirAstfel, conform noii propuneri legislative, elevii vor putea beneficia de decontarea sumelor integrale pe care le plătesc pentru abonamentele de transport şcolar. PNL a iniţiat şi susţinut această măsură a eliminării plafonării abonamentelor elevilor navetişti pentru că varianta actuală, aplicată de Guvernul PSD, este o măsură considerată a fi discriminatorie.

Fapt este că în ultimii doi ani, Guvernul PSD nu a decontat decât parțial restanţele înregistrate la naveta şcolară.

În acest moment, sunt peste 138.000 de elevi care fac naveta la școală, iar suma decontată de către stat este de multe ori la jumătatea cheltuielilor reale pe care elevii le au pentru plata abonamentelor.

Județul Alba, din păcate, este unul dintre județele în care această situație persistă, la fel ca și în alte județe precum: Argeş, Brăila, Caraş-Severin, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Mehedinţi, Mureş, Satu Mare, Vâlcea ș.a.

“Noua propunere legislativă susținută de către Partidul Național Liberal are la bază atât prevederi din Legea Educaţiei Naţionale, dar şi din Constituţie. Astfel, din punct de vedere al cadrului legislativ, fiecare cetăţean are drepturi egale la învăţătură, iar statul român trebuie să asigure cetățenilor săi accesul nediscriminatoriu la educaţie.

Totodată, noul proiect legislativ urmărește să contribuie și la diminuarea numărului de elevi care părăsesc școala datorită problemelor financiare, un studiu recent arătând că destul de mulți elevi din ciclul gimnazial și liceal nu-şi continuă studiile din motive de ordin financiar. PNL consideră că educaţia este un vector de dezvoltare socio-economică, o investiţie în viitor şi nu o simplă cheltuială bugetară, iar reducerea abandonului școlar conduce la progres social”, a declarat Adrian Simion, Vicepreședinte PNL Alba Iulia.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună Cetățenii din comuna Gârbova se pot bucura de un nou parc, situat în fața primăriei. Loc de relaxare și recreere, atât pentru tineri cât și pentru vârstnici sau turiști. „Amenajarea parcului din localitatea Gârbova a fost […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea