Rămâi conectat

Ştirea zilei

Legea educaţiei – un proiect revanşard şi controversat

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Legea educaţiei naşte numeroase critici şi nemulţumiri în primul rând printre cadrele didactice, dar şi printre părinţi şi elevi. Această lege, în loc să întrunească un consens politic conform Pactului Naţional pentru Educaţie, îl ignoră total. Această lege este lipsită de o viziune pe termen lung  şi, deşi este împachetată în aşa-numitul ambalaj al depolitizării, în fapt ea are un conţinut şi un fond politic şi politicianist.
Legea nu este altceva decât o modalitate de mulţumire şi satisfacţie pentru partenerul de guvernare UDMR, asigurând continuitatea guvernării PDL şi a guvernului Boc. Ne exprimăm regretul că parlamentarii PDL de Alba au sacrificat interesul naţional pe altarul disciplinei de partid.
Este o lege  împotriva cadrelor didactice, care reprezintă cea mai importantă componentă a procesului de învăţământ. Această lege aduce un dezavantaj major pentru dascălii cu gradul întâi şi peste 25 ani vechime care  nu vor mai avea în normă 16 ore, ci norma va fi de 18 ore/săptămână  indiferent de grad şi vechime. Această măsură va determina o reducere a numărului de posturi (aproximativ 8000 de posturi la nivel naţional), dar şi o scădere a eficienţei actului didactic şi o demotivare a cadrelor didactice pentru perfecţionarea prin  grade didactice.
Scăderea numărului de ore pe săptămână pentru elevii din toate ciclurile învăţământului preuniversitar, o măsură cantitativă, nu reprezintă nicio rezolvare în sensul descongestionării, aceasta realizându-se în  principal prin descongestionarea programelor  disciplinelor. Prin reducerea numărului de ore, copiii sunt trimişi  în stradă sau acasă, nesupravegheaţi, în loc să fie în şcoală  implicaţi în procesul de învăţare şi educaţie.
Sunt contradicţii şi între principiile enunţate ca fiind la baza legii: de pildă, descentralizarea e contrazisă în fapt de noianul de reglementări, de acte normative (peste 150 de metodologii) care sunt elaborate de guvern şi care nu mai lasă loc semnificativ decidenţilor locali.
Un alt exemplu: contradicţia dintre centrarea pe elev şi supraevaluarea (aplicarea de evaluării multe şi în timp scurt) elevului. Este o încărcare şi un stres produs elevilor de multitudinea de evaluări, iar evaluarea nu este una unitară. În plus, apare portofoliul elevului care are o pondere prea mare în evaluarea elevilor şi care contează într-un procent prea mare în admiterea elevilor în liceu.
Reducerea învăţământului obligatoriu la nouă clase reduce şansa elevilor din mediul rural de a accede la învăţământul liceal, abandonând mai devreme şcoala, dincolo de faptul că va fi o instabilitate şi o migraţie a forţei de muncă dinspre liceu spre şcolile generale, iar multe dintre şcolile gimnaziale nu au infrastructura necesară susţinerii acestei clase.
În ce priveşte invăţământul universitar, autorii nici nu cunosc managementul universitar, nici nu preţuiesc valorile, nici nu ştiu ce se întâmplă în lumea universitară actuală, încălcându-se grav autonomia universitară. Incompatibilitatea între funcţia de rector şi cea de parlamentar este o măsură nu de depolitizare, ci o măsură care va duce la scăderea calităţii parlamentului. Este nevoie de rectori, academicieni, oameni de ştiinţă în Parlamentul României şi nu de politicieni mediocri care să facă legi mediocre.
Depolitizarea mult declarată în lege este în fapt  un control exercitat de politic asupra cadrelor didactice. Calitatea umană şi competenţa sunt criterii care-şi pun amprenta asupra managementului unei şcoli şi nu apartenenţa la un partid politic sau deţinerea unei funcţii politice. Atâta timp cât Inspectorul General este numit politic, toţi directorii vor fi numiţi din rândurile clientelei şi se va exercita o presiune permanentă asupra acestora, aceasta fiind în dauna valorilor educaţiei.
Trebuie subliniat că multe din ,,noutăţile” acestei legi, ca învăţământul pe „competenţe”, ,,finanţarea urmează elevul”, învăţământul „a doua şansă”, „descentralizarea”, ,,planurile cadru”  etc au fost deja implementate, într-o concepţie democratică,  încă din 1998 de ministrul Andrei Marga. Multe din aceste concepte sunt însă deformate şi neînţelese, întrucât autorii nu au anvergura necesară realizării unei astfel de legi şi nu au cunoştinţele de pedagogie şi psihologie modernă pentru a produce schimbarea de care este nevoie acum în sistemul naţional de educaţie.
PNL consideră că în situaţia preluării guvernării această lege trebuie anulată. Trebuie regândită o lege nouă,  realizată de oameni cu expertiză şi viziune în domeniul educaţiei. Ea trebuie să fie o lege  modernă care să întrunească cu adevărat consensul naţional şi să compatibilizeze învăţământul românesc cu cel european.
Biroul de presă al PNL ALBA


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Miezul de nucă din Alba, la mare căutare în Europa: O fabrică din Ciugud procesează 7.000 tone anual

Ziarul Unirea

Publicat

în

Miezul de nucă din Alba, la mare căutare în Europa: O fabrică din Ciugud procesează 7.000 tone anual

În comuna Ciugud o fabrică modernă de procesare a nucilor a devenit una dintre cele mai importante întreprinderi din domeniu din Europa Centrală și de Est, cu o investiție de peste 5 milioane de euro. Aici sunt procesate peste 7.000 de tone de nucă pe an, iar o parte ajunge în diverse mixuri sau batoane nutritive.

Uleiuri presate la rece, batoane și diferite mixuri cu fructe sunt doar câteva exemple pentru care cererea a venit și de peste ocean, scrie stirileprotv.ro

Calitatea producției de la noi este recunoscută și de Departamentul de Agricultură al Statelor Unite.

Elit - Gustul Desăvârșit

Adrian Drâmbărean, director tehnic: „În ultimul an, nu exagerez, cu 300% a crescut cererea pentru batoane. Avem batoane pe bază de prune și caise, mai nou am creat și batoane cu banane și nucă. Au ajuns în Slovacia, în Italia, în Germania, în Franța”.

Levente Hugo Bara, administrator fabrică: „Avem mai multe grupe de produse cum ar fi grupa sărată, miezul de nucă este acoperit cu sare de Hymalia, sare și piper, chily. De asemenea, avem o grupă de produse dulci unde miezul de nucă este acoperit cu vanilie, scorțișoară, caramel”.

Având în vedere cererea, tot mai mulți pomicultori au început să se axeze pe livezile de nuci. În prezent, există peste 2 milioane de arbori.

Un tânăr din localitatea Oarda de Sus, județul Alba, a investit acum 10 ani peste 25.000 de euro într-o plantație. Abia acum livada a început să dea rod, iar în următorii ani se așteaptă și la profit, mai ales că producția poate depăși chiar și 25 kg de nuci pentru fiecare pom.

Alexandru Urca, proprietar livadă: „Este cerere pentru că este un aliment bogat în tot felul de nutrienți. Pentru a avea totuși o recoltă destul de bogată, undeva în 10-12, poate chiar 15 ani, putem considera o livadă de nuc intrată pe rod”.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în 2021, fermierii locali au exportat 7.148 de tone de nuci decojite, în valoare de 34,8 milioane de euro. Principalele piețe de destinație au fost Germania, Franța și Austria.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Realizarea unei stații de neutralizare a apei uzate industriale, la Fabrica de Arme Cugir. A fost solicitat acordul de mediu din partea APM Alba

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Realizarea unei stații de neutralizare a apei uzate industriale, la Fabrica de Arme Cugir. A fost solicitat acordul de mediu din partea APM Alba

Fabrica de Arme Cugir a solicitat avizul de mediu pentru realizarea unei stații de neutralizare a apei uzate industriale, investiție în valoarea de aproape 4 milioane de lei.

Proiectul prevede construirea unei staţii de neutralizare a apelor uzate industriale rezultate din activitatea societăţii. Activitatea societăţii se desfăşoară în mai multe corpuri de clădire, fiind structurată pe ateliere unde au loc prelucrări mecanice, acoperiri galvanice, tratament termic şi altele.

Elit - Gustul Desăvârșit
Din activitatea societăţii rezultă ape uzate încărcate cu diferiţi poluanţi, acestea se pot clasifica astfel:

– Ape uzate cianurice
– Ape uzate cromice
– Ape uzate acido bazice.

Apele uzate cianurice sunt reprezentate de apele se spălare ce rezultă din spălarea pieselor după cianurare. Acestea rezultă ocazional, deoarece procesul de cianurare nu se desfăşoară continuu, ci doar ocazional în funcţie de comenzi. Aceste ape se vor colecta separat la locul de producere în recipienţi etanşi şi se vor transporta la staţia de neutralizare pentru a fi tratate.

Apele cromice rezultă în urma operaţiilor de cromare, fiind reprezentate de apele de spălare de pe liniile de producţie. Acestea vor ajunge pe canalizarea interna la staţia de neutralizare.

Apele acido-alcaline rezultă din operaţiile de pregătire a suprafeţelor (decapare, degresare, neutralizare, spălare) în vederea cromării, brunării şi din apele de spălare de după operaţiile de acoperiri galvanice.

Acestea au ponderea cea mai mare din totalul apelor uzate şi vor fi colectate în canalizarea internă care le va dirija spre staţia de neutralizare.

Din punct de vedere constructiv, staţia va cuprinde:

– bazine subterane (bazin de omogenizare pentru ape cromice şi acido-bazice), bazin pentru ape cianurice şi bazin îngroşător de nămol)

– hala tehnologică

– spaţiu tehnologic propriu-zis (cuprinde 4 rezervoare-decantoare, instalaţii de dozare reactivi, spaţiu pentru depozitare reactivi, filtru presă pentru nămol)

– camera reactivi (instalaţii de dozare reactivi)

– laborator, hol, vestiar cu grup sanitar – platformă pentru nămol.

Valoarea totală a investiției este de 3.749.734,54 lei, fără TVA.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Achiziție de soft-uri și programe, pentru îmbunătățirea infrastructurii educaționale, la Universitatea 1 Decembrie 1918. Licitația de peste 400.000 de lei, lansată în SEAP

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Achiziție de soft-uri și programe, pentru îmbunătățirea infrastructurii educaționale, la Universitatea 1 Decembrie 1918. Licitația de peste 400.000 de lei, lansată în SEAP

Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru achiziție în cadrul proiectului „Îmbunătățirea infrastructurii educaționale din cadrul corpului D si a corpului H a Universității 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia”. Valoarea totală estimată este de 436027,16 lei, fără TVA.

Obiectivul general

Obiectivul general al proiectului îl constituie extinderea si îmbunătăţirea calităţii infrastructurii de educaţie,precum şi a procesului educaţional propriu zis la nivelul UAB, cu efecte directe pozitive semnificative asupra nivelului educaţiei terţiare în primul rând la nivelul Regiunii Centru, a regiunilor de dezvoltare Nord – Vest, Vest si Sud – Vest, dar şi la nivel naţional şi chiar internaţional, nivel menit sa duca la creşterea accesibilităţii ocupationale in regiunile de dezvoltare menţionate dar si pe plan naţional si internaţional, contribuind totodată la imbunatatirea generala a nivelului de trai a populaţiei din regiunile menţionate, precum si a situaţiei economico – sociale de ansamblu.

Elit - Gustul Desăvârșit

Obiectivele specifice

1. Extinderea suprafeţei destinate exclusiv spatiilor de invatamant din cadrul corpului D cu 417,76 mp până la sfârşitul perioadei de implementare, menite sa acopere intr-o mai buna măsură necesităţile educaţionale de ordin practic ale unui număr de 191 studenţi si masteranzi/an la capacitate nominala de utilizare, din cadrul specializării Economia Comerţului, Turismului şi Serviciilor (ECTS) si Administrarea Afacerilor in Comerţ, Turism si Servicii (AACTS).

2. Dotarea integrala a spaţiului educaţional multidisciplinar avand o suprafaţa totala de 3.090 mp „Centru de invatamant si cercetare multidisciplinara, reabilitarea corpului H al Universităţii 1 Decembrie Alba Iulia ” cu echipamente adaptate cerinţelor de formare in acord cu piaţa muncii, până la sfârşitul perioadei de implementare;

3. Susţinerea activităţilor educaţionale destinate promovării a cel puţin 2 doua domenii de specializare inteligenta conform Strategiei de Competitivitate 2014- 2020/ Strategiei de Dezvoltare Economică 2020 în întreaga perioada de implementare si de monitorizare a proiectului;

4. Dezvoltarea acordurilor de colaborare strategice cu alte entitati (instituţii, agenţi economici, agenţii locale si naţionale si altele) pentru susţinerea organizării de manifestări ştiinţifice, activitati comune de educaţie, consiliere si orientare in cariera, transfer tehnologic,precum si alte forme de colaborare directa, menite sa asigurare un cadru instituţional eficient si stabil pe termen mediu si lung, cu scopul facilitării realizării obiectivului general si al obiectivelor specifice ale proiectului.

Extinderea suprafeţei totale destinate exclusiv spatiilor de invatamant de la 5.708,7 m.p. utilizate in prezent la 9.216,46 m.p. respectiv cu 417,76 mp in cadrul corpului D (extindere propriu-zisa) si cu 3.090 mp m.p. in cadrul Corpului H (prin dotare).

Fata de situaţia actuala, in care nu exista niciun fel de dotări educaţionale in cadrul Corpului H si nici nu sunt asigurate resurse de finanţare adecvate pentru întregul obiect, proiectul propune dotarea integrala a spaţiului educaţional multidisciplinar avand o suprafaţa totala de 3.090 mp ” Centru de invatamant si cercetare multidisciplinara. Reabilitarea corpului *H* al Universităţii 1 Decembrie Alba Iulia” cu echipamente/dotari educaţionale

Produse solicitate

LOT 1 – Soft-uri simulări de afaceri si piaţa

E-marketing simulation game – 30 bucăți
Soft simulări de afaceri – 10 bucăți
Soft simulări de afaceri 2 – 30 bucăți
Soft simulări marketing – 30 bucăți

LOT 2 – Soft Statistica Produse

E-views Base License 5 Concurrent Use License Pack-Academic Volume – O bucată

LOT 3 – Sistem de traducere simultana

Sistem de traducere simultană 3 interpreţi şi 50 de delegaţi – O bucată

LOT 4 – Sistem de videoconferinta si suport pentru predare online

Cisco TelePresence SX20+Server+Software – O bucată
Software telefonie IP+Server+Router+Controller+Telefon IP+Sofware acess call center – O bucată

LOT 5 – Standuri electrice si electronice

Kit stocare energie – O bucată
Stand de acţionari electrice – 2 bucăți
Set instruire semnale si sisteme – 2 bucăți
Kit electric multimodal de mobilitate urbana – o bucată

Valoarea estimată a loturilor

LOT 1 – Soft-uri simulări de afaceri si piaţa – 34.354,70 de lei
LOT 2 – Soft Statistica – 11.694,00 de lei
LOT 3 – Sistem de traducere simultana – 74.821,54 de lei
LOT 4 – Sistem de videoconferinta si suport pentru predare online – 68.938,04 de lei
LOT 5 – Standuri electrice si electronice – 151.118,13 de lei
LOT 6 – Kit electric multimodal de mobilitate urbana – 95.100,75 de lei


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea