Legea descentralizării a fost declarată neconstituțională de CCR

judecataCurtea Constituţională a respins cu majoritate de voturi Legea descentralizării pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea.

Cu unanimitate de voturi, admite obiecţia de neconstituţionalitate în ceea ce priveşte criticile de neconstituţionalitate intrinsecă şi constată Legea privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competenţe exercitate de unele ministere şi organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, precum şi a unor măsuri de reformă privind administraţia publică, în ansamblul ei, este neconstituţională”, se arată în decizia Curţii.

ELIT

Judecătorii CCR au respins și o serie de critici formulate de parlamentarii PDL care au depus sesizarea: “Cu majoritate de voturi, respinge criticile de neconstituţionalitate extrinsecă a Legii privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competenţe exercitate de unele ministere şi organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, precum şi a unor măsuri de reformă privind administraţia publică”.

Guvernul și-a asumat răspunderea pe proiectul Legii descentralizării în 19 noiembrie 2013. Vicepremierul Liviu Dragnea, coordonatorul proiectului de lege, anunța atunci că domeniile care ar urma să fie descentralizate, ca și competențe, atribuții și instituții, sunt sănătatea, agricultura, mediul, cultura, tineretul și sportul, autorizarea și clasificarea în turism, cluburile și bazele sportive, taberele școlare, precum și competențele teritoriale legate de pescuit.

În urma procesului, aproximativ 14.000 de oameni ar fi urmat să lucreze în instituțiile descentralizate, fiind preluați din subordinea ministerelor, cu toate drepturile actuale și cu cheltuielile de personal aferente, la instituțiile descentralizate care vor intra în subordinea autorităților locale.

PDL a sesizat Curtea Constituţională în privinţa legii descentralizării şi a notificat Camerei Deputaţilor acest demers în 29 noiembrie 2013. Sesizarea a fost semnată de 70 de deputaţi democrat-liberali.

Sesizarea către Curtea Constituţională a României arată că, în opinia semnatarilor, legea privind descentralizarea unor competenţe exercitate de unele ministere şi organe de specialitate ale administraţiei publice centrale încalcă dispoziţiile constituţionale din articolul 1 (aliniate 1,3,4 şi 5), articolul 61 (aliniat 1), articolul 102 (aliniat 1), articolele 120-122, articolul 114 şi 136„, s-a arătat în comunicatul PDL.

În opinia PDL „proiectul încalcă articolul care consacră unitatea statului român (…) legea permite transferul de proprietate între unităţile administrativ- teritoriale fără hotărâre de Guvern (…) legea încalcă principiile fundamentale ale descentralizării şi principiile constiuţionale în ce priveşte purtătorii autonomiei locale care sunt consiliile locale şi primarii„.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Victor Negrescu a solicitat Casei Istoriei Europene să includă în expozițiile sale autori și creatori români

În calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru Cultură și Educație din Parlamentul European, eurodeputatul Victor Negrescu a transmis o solicitare… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

13 Comentarii

Status-Quo 10 ianuarie 2014 at 17:20

Mare branza! Nu-i nici prima si din pacate nici ultima prostie de proportii marca PSD+PNL. Curat incompetenti!

Au picat la examen. Ne vedem la toamna!

Cred ca n-ar fi rau sa invite onor Guvernul si Parlamentul intreaga Curte Constitutionala la toate sedintele unde se iau decizii de adoptare de legi. Astfel o sa avem numai si numai legi constitutionale din prima!

Rasu’ lumii…

Monitorul Oficial 10 ianuarie 2014 at 18:10

Iată lista cu actele şi acţiunile neconstituţionale ale Guvernului Boc

1. În 15 ianuarie 2009, Curtea Constituţională a stabilit că dispoziţiile OUG 230/2008, prin care a fost interzisă cumularea pensiei cu salariul de la stat, este neconstitutionala …

2. În 6 mai 2009, Curtea Constituţională a stabilit că Legea pentru modificarea şi completarea Legii 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici este neconstituţională …

3. În 30 iunie 2009, Curtea Constituţională a decis că este neconstituţională OUG 1/2009 privind unele măsuri în domeniul salarizării personalului din sectorul bugetar.

4. În 9 iulie 2009 În 9 iulie 2009, Curtea Constituţională a decis că Legea de aprobare a OUG 3/2009 prin care premierul Emil Boc a desfiinţat DLAF, înfiinţând un nou Corp de control, bazat pe un angajament de loialitate, este neconstituţională

5. În 18 noiembrie 2009, Curtea Constituţională a declarat neconstituţională Legea educaţiei, asumată de Guvern în data de 15 septembrie.

6. În 3 decembrie 2009, Curtea Constituţională (CCR) a decis că prevederi din OUG 105/2009 cu privire la serviciile deconcentrate contravin Constituţiei, în condiţiile în care actul normativ a preluat integral conţinutul din vechea OUG 37/2009, declarată de asemenea neconstituţională, în 7 octombrie 2009.

7. În 14 aprilie 2010, Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale mai multe prevederi ale Legii de modificare a Statutului funcţionarilor publici referitoare la categoriile de funcţionari publici cu funcţie de conducere, concursul de recrutare pentru funcţiile publice şi lista funcţiilor publice de conducere.

8. În 25 iunie 2010, Curtea Constituţională a admis că reducerea pensiilor cu 15 % este neconstituţională….

9. etc. … Mai vreti ?

10. E bun proverbul ala cu cel care vede paiul din ochiul altuia dar nu vede barna din ochiul sau …

Status-Quo 10 ianuarie 2014 at 18:26

Mai monitorul neoficial,

Ultimele 2 imi plac cel mai mult. Mai poti completa pana la 100 cu toate traznaile care-ti trec prin cap ca doar la astea esti buna. Apropo, l-ai uitat pe Basescu. Te rog, corecteaza.

Iar ti-ai schimbat, fă, pseudonimu? Iar? Alo…112!!!

Monitorul Oficial 10 ianuarie 2014 at 18:37

Băi lăbău, ia spune tu frumos : care-i problema ta ? Alta, decât să mă urmăreşti pe mine . Incă nu ti-a venit pensia ?

Status-Quo 10 ianuarie 2014 at 19:28

Te-au luat deja? De unde emiti? De la spital? Inca nu ti-au tras camasa de forta pe tine?

Stai linistita pana cand vine un doctor in halat alb si cu cativa asistenti langa el. cand ii vezi pe astia nu incerca sa sari pe geam ca-i prea tarziu. Or sa-ti bage ceva in gura (medicamente, fă, proasta satului, nu ce crezi tu…) si apoi o sa adormi. Si cand o sa te trezesti Governu lu’ Micu Titolescu o sa fie de mult hartie igienica.

Bail Request 11 ianuarie 2014 at 9:31

Asta e limbricule, când nu mai ai argumente, “te apuci” cu jignirile, că deh, trebuie să postezi şi tu o replică , ceva acolo, că doar eşti forumist, nu ? Doar că băi prostovane, toate “neconstitutionalele” pe care ţii le-am enumerat (mai sus) din Monitorul Oficial (!!), sunt adevarate băi magar castrat, ele sunt doar câteva dintr-un lanţ întreg de neconstitutionale, peste 200. toate “emise” de Guv. Portocaliu, de tristă amintire, sub semnătura ilustrului prof. de drept constitutional (!!!) dl. Boc şi la indemnul preahăhăitului tău idol, dl. Pârţ pe numele lui adevărat ! Aşa că, dacă ai argumente (serioase) “bagă-te” in seamă tălâmbule, ” înscrie-te la discuţii” şi lasă-te de miştocăreala asta ieftină, că nu “ te prinde” la “vrâsta” matale. Bine ? Nu de alta, dar cred că ar fi păcat să râdă nepoţii de tine ! Argumente. Cu argumente, tăticule, da ? Si uite, deşi nu am înteles care-i problema ta, ca să-ţi fac pe plac, semnez, – Cu deosebită compasiune, al tău Bail Request !

Status-Quo 11 ianuarie 2014 at 11:27

@fosnitorul neoficial=bală request

te-ai deconspirat, imbecilo!

Argumentele tale (care argumente…???) izvorasc direct din oala de noapte.

N-am vazut in viata mea pe cineva mai cretin ca tine. O toantă țăfnoasă fara cei 7 ani de acasa, care se comporta precum femeia de serviciu de la o buda publica suparata ca a fost concediata si de acolo pentru ca era prea incompetenta.

Faci cinste celor pe care-i aperi!

Bail Request 11 ianuarie 2014 at 11:51

Auzi aici, dumneata eşti om bătrân, eu ţi-am mai zis, lasă-te de miştoceala asta ieftină, îţi repet, nu “te prinde” deloc, cobori prea jos nivelul discuţiilor, Si aşa e plin de “ţângalăi” din ăştia pe aici pe forum, care-şi “bagă şi-‘şi scot “ prostia peste tot şi cu rost şi fără rost … E clar că eşti un aprig simpatizant Base şi PDL, te priveşte, e alegerea matale, (românii au ales altfel) dar, cum ti-am mai spus susţine-ţi ideile cu argumente şi nu cu o ironie de doi bani sau cu expresii nedemne de tâmplele matale cărunte. Nu-ţi stă bine, moşulică ! In ce priveşte “argumentele”, pe care văd că le pui sub semnul întrebării, mai citeşte tataie, mai citeşte şi ai să constaţi că sunt adevărate …Constat că încă “bagi” replici de om prost, replici gen “oala de noapte” (apropo de argumente) atunci “când nu ai nimic a spune “…Probabil că tocmai te-ai îndestulat de acolo, din oala de noapte. Ce să-i faci, vorba-aceia, trebuie să spui şi matale ceva, chiar dacă-i o prostie … Asta e, dacă atât te duce capu’… Hai, pa, te las, că am şi alte treburi mai bune de făcut, decât să-mi pierd vremea răspunzându-i unui bătrânel amărât, care a dat în minte copiilor … Ai dreptul la (ultima) replică, eu nu-ţi mai răspund … Desfasoara-te !

gogu 11 ianuarie 2014 at 12:43

„Mai draga” hahalera uslinoasa, haznalele iti fac numai rau,ai grija de sanatatea dumneatale si nu inghiti atata mizerie ca o sa crapi…de prostie.Hai pa,da-i un sarut dulce,daca-l vezi, sefului tau dottore zis micul che sau,mai nou, marele campion mondial la „fuga de raspundere”!

Bail Request 12 ianuarie 2014 at 11:04

Cand ziceam mai sus ca „… Si aşa e plin de “ţângalăi” din ăştia pe aici pe forum, care-şi “bagă şi-‘şi scot “ prostia peste tot şi cu rost şi fără rost … ” desigur ca m-am gandit si la „gogulache” !

Status-Quo 12 ianuarie 2014 at 18:34

Bai cap-de-pluta,

poate ca altii pe aici nu stiu cine esti insa eu stiu. Oricate pseudonime ti-ai schimba te pot recunoaste pentru ca debitezi aceleasi ineptii.

Vad ca vrei o dezbatare pe argumente. Pai cum asa, fă cristino-plicio-nu asa-cosbuc-monitorul-bail request+altele, acu vrei cu argumente?

Uita-te inapoi pe postari (sub diversele pseudonime pe care cu lasitate le folosesti) si vezi-ti argumentele. Da mai intai ia-ti o masca de gaze…

Fes 11 ianuarie 2014 at 16:58

Ai cam luat-o in freza Status -quo, drept sa spun.

Dezamagire mare in USL 12 ianuarie 2014 at 19:26

uslistii Toni Grebla si Mona Pivniceru sunt magistrati”basisti”ai CCR, pt ca si ei au votat impotriva legii colegilor lor.

Comentariile sunt oprite