Rămâi conectat

Actualitate

Legea care obliga patronii să plătească salarii minime în funcție de studiile angajaților, declarată NECONSTITUȚIONALĂ

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Legea fusese inițiată și votată de PSD, la presiunea sindicatelor, și stabilea coeficienţii minimali de ierarhizare salarială pentru sectoare de activitate pentru care nu au fost încheiate contracte colective de muncă.

Curtea Constituţională a României a decis marţi, cu unanimitate de voturi, că Legea pentru stabilirea coeficienţilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului la nivel naţional este neconstituţională, transmite Agerpres.

La momentul adoptării legii, Florin Jianu, preşedintele executiv al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR) declara că introducerea unor coeficienţi de ierarhizare a salariului minim va conduce la stabilirea a 11 categorii de salariu minim, ceea ce contravine prevederilor constituţionale. El a mai spus că demersul Parlamentului referitor la coeficienţii de ierarhizare reprezintă o încălcare a atribuţiilor Guvernului, puterea executivă fiind cea care stabileşte prin hotărâre nivelul salariului minim.

Legea a fost atacată la CCR de USR și PNL.

Potrivit unui comunicat al CCR, judecătorii au constatat că legea încalcă prevederile art. 111 alin. (1) şi art. 138 alin. (5) din Constituţie.

La începutul lunii iunie, deputaţii au dat vot favorabil proiectului de lege pentru stabilirea indicatorilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economia naţională, corespunzător nivelului de calificare.

Potrivit unui amendament care aparţine preşedintelui Comisiei pentru muncă, Adrian Solomon, legea garantează dreptul tuturor salariaţilor la plata unui salariu brut lunar, diferenţiat pe criteriul nivelului de studii, în cadrul unui program normal de lucru.

Conform unui alt amendament, articolul 2 prevede: „Cuantumul salariului brut lunar se stabileşte prin aplicarea unui coeficient raportat la salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului, potrivit legii”.

Actul normativ stabileşte coeficienţii minimali de ierarhizare salarială pentru sectoare de activitate pentru care nu au fost încheiate contracte colective de muncă aplicabile la nivelul acestora şi pentru care nu există legi speciale privind salarizarea sau contract colectiv de muncă la nivel de unitate în vigoare.

Sursa: g4media.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea