Rămâi conectat

Actualitate

Legea „ajutorului de bonă” a intrat în vigoare: Ce pași trebuie să urmezi și documentația de care ai nevoie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Legea ce permite părinților să ceară de la primărie bani de bonă pentru copiii mici, a intrat în vigoare duminică, 31 mai. Asta înseamnă că, cel puțin teoretic, de la 1 iunie, părinții pot începe demersurile pentru a afla dacă și cum pot primi bani de bonă.

Înainte de orice, părinții interesați să ceară banii de bonă, în baza Legii 35/2020, trebuie să ia legătura cu reprezentanții primăriei din localitate. Asta deoarece acordarea ajutorului este decisă la nivel local – primăria alocă bani la bugetul local pentru ajutorul de bonă și tot ea stabilește o metodologie locală pentru aplicarea legii.

Teoretic, până duminică, autoritățile locale ar fi trebuit să emită o hotărâre a consiliului local cu metodologia specială de aplicare a Legii 35/2020. Însă, dacă nu se alocă și fonduri la bugetul localității, părinții nu pot cere ajutorul de bonă.

Conform informațiilor găsite de redacția noastră, există deja mai multe localități în care autoritățile au început să pună la punct lucrurile pentru a da ajutorul de bonă în perioada următoare. Printre acestea se numără, de exemplu, Brăila, Cluj-Napoca, Constanța, Râmnicu Vâlcea și Sibiu.

Documentația de care ai nevoie

Ajutorul pentru plata bonei se acordă, potrivit Legii 35/2020, în baza unei documentații depuse la primărie, care constă în:

o cerere pentru acordarea ajutorului;

o copie a documentului de identitate al părintelui care cere ajutorul;

o copie a certificatului de naștere al copilului/copiilor pentru care se cere ajutorul;

copia documentului prin care se atestă calitatea de reprezentat legal al copilului/copiilor (dacă e cazul);

adeverințe privind veniturile nete realizate în ultimele șase luni de membrii familiei, eliberate de angajator ori de Fisc; sau:

în cazul persoanelor care desfășoară activități independente, obțin venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, declarația fiscală prevăzută de lege (declarația unică pentru persoanele fizice);

în cazul șomerilor, documentele de la agenția teritorială de ocupare a forței de muncă din care reiese calitatea de șomer și faptul că n-au refuzat locuri de muncă;

copia documentului în baza căruia se desfășoară activitatea de bonă (contractul individual de muncă al bonei, ce este încheiat cu firma care a angajat-o să presteze serviciile, sau documentul din care reiese că bona lucrează ca persoană fizică autorizată).

Documentația se depune, mai precis, la serviciul public de asistență socială al primăriei. Acesta verifică dacă părintele îndeplinește condițiile legale pentru acordarea ajutorului de bonă, iar dreptul la bani se aprobă prin dispoziție a primarului în cel mult 60 de zile de la depunerea documentației.

Dispoziția se comunică în zece zile lucrătoare de la emitere, iar banii se acordă începând cu luna următoare depunerii cererii, însă nu înainte ca bona să înceapă efectiv munca. Banii sunt plătiți fie prin mandat poștal, fie într-un cont bancar, după cum preferă părintele.

Ulterior, părintele trebuie să depună, din șase în șase luni, o declarație pe propria răspundere din care să reiasă că este eligibil în continuare pentru a primi banii de bonă. Totodată, dacă apar schimbări la situația în care se află familia, acestea trebuie anunțate primăriei în cel mult zece zile.

Cine poate cere ajutorul

Așa cum redacția noastră a explicat deja cu altă ocazie, banii de bonă pot fi ceruți de părinții care au copii care n-au împlinit încă șase ani, dacă aceștia nu se duc nici la creșă, nici la grădiniță.

Ajutorul lunar se acordă dacă venitul lunar net pe membru de familie este de cel mult 3.500 de lei (banii care ajung efectiv în mâinile părinților, fără să intre la socoteală taxele pentru venituri). Pentru a calcula venitul lunar net, se ia în calcul media venturilor nete din ultimele șase luni. Ajutorul efectiv este între 250 și 710 lei, în funcție de veniturile familiei.

Ajutorul se acordă persoanelor care au domiciliul în România, dacă sunt angajate cu contract de muncă, dacă obțin venituri independente sau dacă sunt șomere (indiferent dacă primesc sau nu ajutorul de șomaj).

În același timp, există anumite situații ce nu permit acordarea banilor de bonă. De exemplu, părinții nu pot cere banii dacă au refuzat un loc la creșă/grădiniță, dacă și-au retras copilul de la creșă/grădiniță sau dacă au restanțe la plata impozitelor pe clădire, teren, mașină.

sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Când pică Rusaliile în 2024: Câte zile libere vor avea românii de „Cincizecime”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Când pică Rusaliile în 2024: Câte zile libere vor avea românii de „Cincizecime” Rusaliile sunt sărbătorite de creştinii ortodocşi în fiecare an. Pogorârea Duhului Sfânt asupra Sfinţilor Apostoli a avut loc la cincizeci de zile de la Învierea Domnului. Acest detaliu temporal explică şi denumirea de „Cincizecime”. Această zi este cunoscută şi sub numele de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea