Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Lecţia de istorie a Sfinxului de la Bădăcin

Publicat

în

    Pe 8 ianuarie 1873, la Bădăcin, în judetul Sălaj, nu departe de Guruslău, acolo unde cu 272 de ani în urmă Mihai Viteazul obţinea ultima sa victorie pentru întregirea neamului românesc, Dumnezeu i-a binecuvântat pe români, hotărând să vadă lumina zilei Arhanghelul Deşteptării Noastre Naţionale, capabil să întreţină mereu vie flacăra conştiinţei româneşti, Iuliu Maniu – preşedintele PNŢ-ului din România.
Provenind dintr-o familie de fruntaşi transilvăneni, fiu al lui Ioan şi Clara Maniu, nepot bun al marelui revoluţionar de la 1848 Simion Bărnuţiu, viitorul mare om politic este educat în spiritul ideilor generoase ale revoluţionarilor şi memorandiştilor, care înflăcărau conştiinţa patrioţilor transilvăneni pentru realizarea visului de veacuri a românilor: Unirea Transilvaniei cu România.
Supranumit „Sfinxul de la Bădăcin” a dus o luptă neîncetată împotriva asupririi Austro-Ungariei asupra Ardealului românesc, împotriva sovietizării ţării de către autorităţile comuniste, împotriva tuturor celor care încercau să atenteze la independenţa României şi a statului democratic românesc.
A fost un mare apărător al monarhiei constituţionale considerând această instituţie forma de guvernământ democratică capabilă să apere ceea ce s-a realizat în 1918 la Alba Iulia, Marea Unire a tuturor provinciilor româneşti, statul democratic de drept şi asigurarea demnităţii şi bunăstării românilor.
Rolul istoric pe care acest mare bărbat de stat l-a jucat la 1 Decembrie 1918 a făcut să rămână în conştiinţa românilor drept cel mai important om politic român care prin acţiunile sale politice şi intransigenţa de care a dat dovadă în faţa autorităţilor maghiare, a contribuit la realizarea Marii Uniri de la Alba Iulia.
Pentru a înţelege mai bine crezul politic al lui Iuliu Maniu este semnificativ de relatat câteva episoade care au pregătit Marea Unire de la 1918.
La 14 noiembrie 1918, în sediul Comitetului Naţional Român de la Arad, Iuliu Maniu se întâlneşte cu Jasky Oszkar, ministrul minorităţilor etnice a guvernului maghiar care îl întreabă „ce vor în definitiv românii?”. Răspunsul lui Maniu este ferm: „rupere totală de Ungaria”. Cu riscul de a-şi pierde libertatea şi de a fi acuzat de înaltă trădare, Maniu cere contelui Tisza, ministru de interne al guvernului maghiar, să accepte autonomia Ardealului, guvern provincial românesc şi armată naţională. Contele Tisza de-a dreptul consternat a replicat: „stomacul maghiar nu înghite asemenea găluşte amare”. Replica lui Maniu a fost tăioasă: „Excelenţă, va veni vremea să înghiţiţi găluşte şi mai amare cât de curând”. Astfel înţelegea acest mare patriot român să susţină cauza românilor transilvăneni, visul acestora de a se uni cu patria mamă, România.
La 26 noiembrie 1918, în faţa Preşedinţiei de Consiliu de la Budapesta susţine unirea Transilvaniei cu România şi avertizează autorităţile maghiare să accepte această hotărâre a populaţiei româneşti majoritare din Ardeal.
În cuvântarea pe care a ţinut-o la Marea Adunare Populară de la Alba Iulia, Iuliu Maniu a pronunţat celebra frază: „privim în înfăptuirea unităţii noastre naţionale ca la un triumf al libertăţii româneşti”.
La 2 decembrie 1918 Iuliu Maniu este ales Preşedinte al Consiliului Dirigent al Transilvaniei, funcţie echivalentă cu cea de guvernator ocupând totodată şi funcţia de ministru de interne. Prin alegerea lui Iuliu Maniu în această importantă funcţie, membrii Consiliului Dirigent au înţeles să mulţumească celui care a fost principalul promotor al realizării Marii Uniri de la 1918.
Acest mare bărbat de stat joacă un rol primordial şi în evenimentele politice care au avut loc în România şi după realizarea Marii Uniri de la Alba Iulia. Personalitatea sa complexă a marcat viaţa politică românească mai bine de o jumătate de secol. Preşedintele PNŢ-ului ocupă de trei ori fotoliul de prim-ministru al României între anii 1928 şi 1933, chemat fiind să scoată ţara din criza economică în care se găsea în acele vremuri. Este un mare apărător al vieţii politice democratice, opunându-se tendinţelor totalitare care au atentat la înlăturarea principiilor democratice şi statului de drept.
Se implică în rezolvarea crizei dinastice din România, susţinând aducerea lui Carol al II-lea pe tronul ţării. Atunci când Carol al II-lea manifestă tendinţe autoritare, Maniu reacţionează foarte dur şi nu ezită să se angajeze într-o nouă luptă de opoziţie împotriva dictaturii carliste. De asemenea, nu acceptă dictatura legionară şi antonesciană iar prin celebrele lui discursuri înfierează orice formă de totalitarism. Cu toate acestea ia apărarea mareşalului Antonescu în timpul procesului intentat acestuia de autorităţile comuniste rostind celebra replică: „Oamenii politici sunt adversari iar nu canibali”.
Se opune din răsputeri instaurării comunismului în România, încercând să determine marile puteri Anglia şi America să scoată ţara din sfera de influenţă sovietică, dar în pofida eforturilor depuse nu reuşeşte acest lucru.
Comunizarea României este hotărâtă de regimul comunist care s-a instaurat la putere în România cu ajutorul Moscovei. Partidele politice democratice sunt scoase în afară legii, urmând arestări masive ale liderilor acestora şi a unui mare număr de membri şi simpatizanţi care s-au opus acestui regim totalitar.
Îi este dat acestui mare Tribun al neamului românesc să fie umilit de torţionarii români vânduţi Moscovei care l-au anchetat şi condamnat la temniţă grea pe viaţă. Iuliu Maniu şi-a găsit sfârşitul în chinuri groaznice la 5 februarie 1953 în cumplita închisoare de la Sighet.
Dumnezeu a dorit ca românii să nu îi cunoască mormântul…

Iuliu HADA, preşedinte PNŢCD Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

24 mai: Ziua europeană a parcurilor naționale. Cum a ajuns să fie celebrată această zi și care este scopul acesteia

Publicat

în

24 mai: Ziua europeană a parcurilor naționale. Cum a ajuns să fie celebrată această zi și care este scopul acesteia

An de an, la data de 24 mai, este sărbătorită Ziua europeană a parcurilor naționale, la nivel continental, această zi având scopul de a apropia oamenii de natură și dea sensibiliza publicul privind impotanța frumuseții naturale în zonele protejate, dar și la impotanța conservării și gestionării durabile a ariilor protejate din Europa.

Hotărârea sărbătoririi Zilei europene a parcurilor naţionale a fost luată în 1999, când s-au împlinit 90 de ani de la crearea primelor nouă parcuri naţionale în Suedia (mai 1909). În acel an, pe 24 mai, peste o sută de organizaţii din 18 ţări europene au organizat evenimente de Ziua europeană a parcurilor naţionale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Iniţiativa a aparţinut Federaţiei EUROPARC, organizaţie nonguvernamentală, fondată în 1973, ce reuneşte sute de autorităţi şi mii de arii protejate din 40 de ţări europene. EUROPARC doreşte conştientizarea opiniei publice europene faţă de importanţa rezervaţiilor naturale protejate şi a parcurilor naţionale.

România este membru al EUROPARC prin Academia de Ştiinţe Agricole, iar ariile protejate care intră sub incidenţa autorităţii EUROPARC sunt Delta Dunării şi Parcul Naţional Retezat. Din partea României, ca membri EUROPARC mai sunt: Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti; Asociaţia Altitudine; Administraţia Parcului Natural Apuseni; Enduro Ranch; ProPark – Fundaţia pentru arii protejate.

În România, celebrarea Zilei europene a parcurilor naţionale a fost marcată, an de an, prin organizarea unor manifestări dedicate celebrării unor evenimente cu semnificaţie deosebită în domeniul protecţiei naturii şi al ariilor naturale protejate, în organizarea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva şi a altor instituţii.

Europa are numeroase arii protejate importante, dar este în acelaşi timp un adevărat mozaic de naţiuni, culturi şi organizări politice. Până la constituirea Uniunii Europene nu s-a putut vorbi efectiv despre un punct de vedere comun sau despre iniţiative europene în domeniul conservării mediului. În anul 1994 a fost lansat la nivel european Planul de Acţiune pentru Ariile Protejate.

Iniţiative europene cum ar fi EECONET, EMERALD, Natura 2000 şi altele pregătesc drumul către o reţea europeană de arii protejate interconectate prin coridoare ecologice ce permit dispersia şi migrarea speciilor. În politica de conservare a mediului atât la nivel european, cât şi mondial se face simţită din ce în ce mai acut necesitatea trecerii de la conservarea speciilor la cea a habitatelor, de la conservarea unor locuri la conservarea unor ecosisteme şi de la măsuri naţionale la măsuri internaţionale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Ce nume se sărbătoresc de Sfinții Constantin și Elena: În jur de 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica în 21 mai

Publicat

în

Nume care se sărbătoresc de Sf Constantin şi Elena şi nume derivate din Constantin şi Elena care își serbează onomastica.

Sfinții Constantin și Elena: Peste 1,1 milioane de femei şi peste 600.00 de bărbaţi îşi sărbătoresc onomastica în 21 mai, de Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.

Citeşte şi: mesaje de Constantin şi Elena

Dintre cei 1.800.634 de români care îşi serbează onomastica de Sfinţii Constantin şi Elena, 640.518 sunt bărbaţi şi 1.160.116 sunt femei, potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI).

Dintre femeile care îşi sărbătoresc onomastica, 884.229 poartă numele de Elena, 124.773 sunt Ileana şi 69.944 se numesc Lenuţa. Alte 53.613 de femei poartă numele de Constanţa, 26.811 au numele Constantina, 4.279 – Leana şi 1.467 – Nuţi.

Elit - Gustul Desăvârșit

Majoritatea bărbaţilor, respectiv 495.656, se numesc Constantin, alţi 80.037 poartă numele Costel, iar 33.386, Costică. De asemenea, 20.002 de bărbaţi se numesc Costin, 10.487 – Costinel, 635 – Costi şi 315 – Costeluş.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Mesaje de Sfinții Constantin și Elena 2022. FELICITARI și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica

Publicat

în

Sfinții Constantin și Elena 2022Mesaje de Sfinții Constantin și Elena. FELICITARI și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica

Mesajele de Sfinții Constantin și Elena, felicitări și urări deosebite se trimit în fiecare an celor dragi, pe 21 mai, când sunt sărbătoriți cei doi sfinți împărați. ziarulunirea.ro va pregătit unele dintre cele frumoase mesaje de Sf Constantin și Elena pe care să le trimiți prietenilor, familiei, colegilor sau colaboratorilor:

Mesaje de Sf Constantin și Elena pentru familie și prieteni

-Îţi doresc să ai parte de o zi de nume minunată şi să ştii că eşti şi vei fi mereu iubit/ă de toţi prietenii tai. Cu drag, …

-Este doar încă o zi, dar este cea mai frumoasa din tot anul, căci este ziua ta! La mulţi ani, iubitule/iubito!

Elit - Gustul Desăvârșit

-Dragul meu, cu ocazia acestei zile, îţi urez sa fii mereu sănătos, energic si plin de bucurie. La mulţi ani!

-La Mulţi Ani! Fie ca Sfântul Constantin al cărui nume îl porţi să-şi coboare ochii asupra ta şi să îţi dăruiasca fericirea dorită şi liniştea interioară.

-Cu ocazia zilei onomastice, vreau să îţi spun că pentru mine reprezinţi totul în viaţă şi ca sufletul meu îţi doreşte numai fericire şi împliniri!

-Să-ţi dea Domnul sănătate, judecată inţeleaptă, viaţă lungă pământească, ce doreşti să se împlinească. La Mulți Ani, Elena! La mulţi ani! Sfinţii Constantin şi Elena să te călăuzească mereu!

-De ziua numelui tău, îţi doresc noroc, fericire şi sănătate. Să ţi se îndeplinească toate dorinţele. La mulţi ani, Constantin/Elena!

-Dragă Elena, eşti cea mai bună prietenă pe care o poate avea cineva. Primeşte asadar, din partea mea, multe gânduri bune, urări de sănătate şi un ‘La mulţi ani din suflet!

-Vreau să îţi urez toate cele bune de „Constantin si Elena”! Sfântul căruia îi porţi numele să te ocrotească mereu!

Citește și: Mesaje de Paste fericit. Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti

-Îţi doresc ca de ziua numelui tău să ţi se împlinească toate dorinţele, să fii fericit, iubit, să ai parte numai de raze de soare în viaţă. La mulți ani!

-Să bem! Ziua de azi a început bine, pentru că este ziua numelui tău! Aşa că îţi reamintesc că ai lângă tine cei mai buni prieteni şi, bineînţeles, că azi dai de băut!
-Cu ocazia onomasticii, vreau să îţi spun că pentru mine reprezinţi totul în viaţă şi că sufletul meu îţi doreşte numai fericire şi împliniri! La Mulți ani, Constantin!

-E ziua ta, dragă Elena! Îţi urez cele mai frumoase clipe, bucurie, speranţă şi multe, multe împliniri! La mulţi ani, cu ocazia zilei de „Sfinţii Constantin şi Elena”! Să ai parte de bucurii!

-La mulţi ani şi mult noroc în această zi specială. Îţi dorim să ţi se indeplinească toate dorinţele. Cu ocazia Sfinţilor Constantin si Elena, îţi dorim sanatate şi numai bucurii.

-La Mulţi Ani! Fie ca Sfântul Constantin al cărui nume îl porţi să-şi coboare ochii asupra ta şi să îţi dăruiasca fericirea dorită şi liniştea interioară.

Citește și: Mesaje de SFANTUL Ilie. Urări, SMS-uri şi felicitări pe care le poţi transmite celor îşi serbează onomastica

-Fie ca adierea vântului lin al acestei zile frumoase de primăvară să te mângâie cu mirosul îmbietor al florilor de mai, iar sufletul să-ti rămână deschis către calea fericirii si împlinirii eterne!

-Dragul meu, cu ocazia acestei zile, îţi urez sa fii mereu sănătos, energic si plin de bucurie. La mulţi ani!

-Cu ocazia zilei onomastice, vreau să îţi spun că pentru mine reprezinţi totul în viaţa şi ca sufletul meu îţi doreşte numai fericire şi împliniri!

-La zi aniversara noi îţi urăm numai de bine, îţi dorim sănătate, împliniri, realizări şi îţi uram un sincer „La mulţi ani!”

-Este minunat sa ştii ca cineva te place, cineva se gândeşte la tine, cineva are nevoie de tine… dar e si mai minunat să ştii ca exista cineva care nu-ti uita niciodată ziua de nume. La Mulţi Ani!

Mesaje de Sf Constantin și Elena pentru colegi și colaboratori

-Sfinţii Constantin şi Elena să vă aducă liniște, sănătate și binecuvântare!

-Cu ocazia sărbătoririi numelui primiţi un călduros “La mulţi ani”, multă sănătate multe realizări si tot ce vă doriţi lângă cei dragi!

-Pentru tot ceea ce ai încercat să faci până acum şi nu ţi-a ieşit, pentru tot ce ai construit dar s-a ruinat, pentru tot ce ai căutat în zadar şi nu ai găsit, azi ai voie mai mult ca oricând să crezi într-o minune. Este ziua ta şi numai a ta. Azi trebuie să crezi în visele tale! La mulţi ani!

-Sfântul căruia îi purtaţi numele să vă ocrotească în fiecare zi, să vă aducă liniste şi pace şi să nu lase ca speranţa să se stingă din sufletul dumneavoastră. La mulţi ani cu împliniri şi momente frumoase în viitor!

-Fie ca toate împlinirile frumoase, sănătatea şi spiritul acestei zile să vă însotească pretutindeni. Va doresc o zi de Sf. Constantin şi Elena cât mai frumoasă!

-O zi specială pentru un angajat deosebit. La multi ani de ziua numelui tau!La mulţi ani şi mult noroc in aceasta zi speciala. Iti dorim sa ti se indeplineasca toate dorintele. Sănătate si numai bucurii!

-La mulţi ani cu sănătate, Cu belşug şi cu de toate, Bucurii şi nestemate, De-acum şi pe mai departe. La multi ani, Constantin/Elena!

Mesaje deosebite de Sf Constantin și Elena

-Un gând senin și câteva șoapte trimise din zări îndepărtate să-ți spună la ureche clipe curate, iubire, fericire, sănătate! La mulți ani de Sf Constantin și Elena!

-Cu ocazia zilei onomastice, îţi doresc o oră de linişte, o zi senină, o săptămână de bucurii, o lună de împliniri, un an de prosperitate, un veac de sănătate, fericire şi iubire. La mulţi ani!

-Fie ca adierea vântului lin al acestei zile frumoase de primăvară să te mângâie cu mirosul îmbietor al florilor de mai, iar sufletul să-ti rămână deschis către calea fericirii si împlinirii eterne!

-Să-ţi dea Domnul sănătate, judecată inţeleaptă, viaţă lungă pământească, ce doreşti să se împlinească!

-Sfinţii Constantin şi Elena să te călăuzească mereu! Cele mai calde urări de bine, sănătate şi fericire, de ziua numelui. La mulţi ani, Constantin!

Citește și: Mesaje de Sfânta Maria. Ce felicitări, urări și SMS-uri le poți trimite persoanelor care își serbează onomastica

-E ziua ta, dragă Elena! Îţi urez cele mai frumoase clipe, bucurie, speranţă şi multe, multe împliniri!

-La Mulţi Ani, Elena! Sper să se spargă conducta fericirii pe strada vieţii tale.
Citeşte întreaga ştire: Mesaje de Sf. Constantin și Elena – Cele mai frumoase urări și felicitări

-Cele mai frumoase flori, cele mai sincere urări pentru o zi minunata si un an plin de realizari. La multi ani infloritori! Îți doresc ca ziua numelui să îți aducă multe motive de a sărbători. La mulți ani!

-Florile din luna mai să îţi aducă multă iubire în suflet, sănătate, admiraţia celor dragi şi multe dorinţe împlinite. La mulţi ani de ziua numelui!

-Cu ocazia zilei Sfinţisorului tău, îţi doresc o oră de linişte, o zi senină, o săptămână de bucurii, o lună de împliniri, un an de prosperitate, un veac de sănătate, fericire şi iubire. La mulţi ani!

-Îţi urez „La mulţi ani”, pentru că porţi acest nume, si fie ca Sfântul Constantin pe care îl reprezinţi, sa-si coboare ochii asupra ta si sa iti daruiasca fericirea dorita si liniştea interioara.

-La Mulţi Ani Constantine şi sper sa se spargă conducta fericirii pe strada vieţii tale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare