Laura Codruța Kovesi poate fi REVOCATĂ. Curtea Constituţională a României a pronunţat miercuri decizia pe tema conflictului între puteri

Paul Voicu - Primar 2020
Laura Codruța Kovesi poate fi REVOCATĂ. Curtea Constituţională a României apronunţat miercuri decizia pe tema conflictului între puteri. Judecătorii CCR au admis sesizarea Guvernului și s-a constatat existența conflictului de natura constituțională între Guvern și Administrația Prezidențială.

Președintele CCR a explicat că în minuta ședinței va fi indicată și calea de rezolvare a conflictului. În 10 mai, având nevoie de timp pentru a delibera, plenul Curţii a dispus amânarea pronunţării pentru data de 30 mai.

În şedinţa de atunci, părţile şi-au susţinut punctul de vedere în legătură cu cererea premierului de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei, pe de o parte, şi preşedintele României, pe de altă parte, în principal, şi între Guvernul României şi preşedinte, în subsidiar, determinat de refuzul lui Klaus Iohannis de a da curs cererii de revocare din funcţia de procuror-şef al DNA a Laurei Codruţa Kovesi.

ELIT

Din partea Guvernului a pledat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, în timp ce Preşedinţia a fost reprezentată de consilierul prezidenţial Simina Tănăsescu, care a cerut respingerea cererii ca inadmisibilă.

* În pledoaria sa, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat că refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de revocare a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, motivat prin lipsa oportunităţii politice, este de natură să creeze un blocaj instituţional.

Mihail David - 2020

El a susţinut că în raportul pe care l-a întocmit a adus argumente de natură juridică şi managerială în favoarea revocării, în timp ce şeful statului a adus argumentul lipsei de oportunitate.

Gheorge Valentin Rotar - Alegeri Locale 2020

„Ministrul Justiţiei are autoritatea asupra procurorilor, pe care i-o conferă articolul 132 din Constituţie, ministrul Justiţiei are instrumentele (…), are criteriile de evaluare a activităţii manageriale şi celelalte criterii. Spre deosebire, preşedintele României nu are nicio autoritate asupra procurorilor conferită de Constituţie, nu are instrumentele de evaluare a activităţii profesionale, manageriale. (…) Considerăm noi că lipsa unei intervenţii la nivelul dumneavoastră pentru eliminarea acestui blocaj, pentru preîntâmpinarea pe viitor a unor blocaje asemănătoare, ar fi de natură să acrediteze şi să susţină ideea potrivit căreia oricând, în orice împrejurare, indiferent de motive, politice, discreţionare, preşedintele României ar putea să refuze să dea curs unei proceduri legale, blocând-o la jumătatea parcursului”, a mai spus ministrul Justiţiei.

* La rândul său, consilierul prezidenţial Simina Tănăsescu a afirmat că refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de revocare a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, nu este cauza unui blocaj instituţional, ci reprezintă finalizarea unei proceduri şi exercitarea unei atribuţii legale a şefului statului.

Ea a adăugat că în sesizarea transmisă CCR de prim-ministrul Viorica Dăncilă nu se precizează în ce constă blocajul instituţional la care se face referire. „Situaţia prezentată în sesizare nu constituie un conflict juridic de natură constituţională. Prin urmare, vă rog să respingeţi cererea ca inadmisibilă”, a mai spus consilierul prezidenţial.

Conduita care îi este imputată preşedintelui în cazul refuzului de revocare a procurorului-şef al DNA nu reprezintă o problemă de constituţionalitate, ci una de legalitate, a cărei soluţionare revine instanţelor de judecată, se arată în punctul de vedere transmis de Klaus Iohannis către CCR.

„Aspectele invocate (…) şi calificate de autorul sesizării drept conflict juridic de natură constituţională nu se circumscriu cerinţelor referitoare la: autorităţile constituţionale ce pot fi subiecte ale acestuia, în ceea ce îl priveşte pe ministrul Justiţiei; nu vizează un conflict de competenţă (pozitiv sau negativ) născut între autorităţile publice constituţionale sau o situaţie conflictuală a cărei naştere rezidă în mod direct din textul Constituţiei; nu există un blocaj instituţional; conduita imputată nu reprezintă o problemă de constituţionalitate, prin ea însăşi, ci una de legalitate, ce intră în sfera de competenţă a instanţelor de judecată”, se afirmă în document.

Conform şefului statului, din modul de structurare a sesizării nu rezultă ce autoritate publică este parte în conflict cu preşedintele României, în ce constă blocajul instituţional în concret şi care este raţiunea introducerii cererii, câtă vreme modul de interpretare şi aplicare a dispoziţiilor legale intră în sfera de înfăptuire a actului de justiţie, motiv pentru care se solicită respingerea ca inadmisibilă.

Sesizarea formulată de prim-ministru, după refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de a o revoca din funcţie pe şefa DNA, a fost depusă la CCR pe 23 aprilie.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

10 Comentarii

Blana 30 mai 2018 at 16:06

Handicapatii astia de la PSD au pus mana total pe Justitie. Chiar nu ne trezim o data sa facem proteste si sa-i facem sa plece?

HH 31 mai 2018 at 12:55

SINCER AM VAZUT MULTE DIN ” REALIZARILE’ DNA CA PE SIMPLE SPECTACOLE TELEVIZATE, IAR CEI INVINUITI AU SCAPAT , EXTREM DE MULTI, PENTRU CA DOSARELE AU FOST PROST FACUTE, LA FOARTE MULTI ANI DE LA COMITEREA FAPTELOR, CU PROBE OBTINUTE ILEGAL, DECI ” PRAF IN OCHI'” ! DUCA-SE !

marius 30 mai 2018 at 17:22

Super tare. Un asemenea speciment era cazul sa plece la groapa de gunoi a istorie.
Am militat mult impotriva acestei nefiinte si acum ma simt oarecum multumit. Dar, sa nu ne amagim, hidra are multe capete si ea e doar unul dintre ele care se tine inca bine si mai e si sprijint de unele ambasade.
Cine arunca la cos fraudand regulamentul va sfarsi aruncat la cos de viata.
Asteptam o cerere de demisie a tuturor membrilor CCR si a ministrului de justitie din partea marelui strateg, Florin Roman. Rugam insistent ca domnia sa sa nu uite a vorbi cu acest prilej si de lanturile ramase dupa ce s-a legat de copacii din parcul Custozza. Se poate lega de Luluta, dar nu i-as indica, ca nu cumva sa aiba aceeasi soarta ca si copacii.

Teleormanizarea Romaniei continua 30 mai 2018 at 17:43

CCR s-a politizat dovedind prin decizia de azi ca s-a teleormanizat dupa modelul Parlamentului si Guvernului..

marius 30 mai 2018 at 20:33

Domnului Blana
Nu stiu daca esti o Blana naturala sau una artificiala,desi dupa modul in care reactionez as inclina spre cea artificiala.
Cineva afirma ca: oamenii artificiali trec prin viata fara cap si fara picioare. O fi ceva adeva in afirmatile omului. Pana la proba contrarie astept sa infirmi cele spuse de distinsul domn, desi am slabe nadejdi.

HH 31 mai 2018 at 14:05

DECIZIILE CURTII CONSTITUTIONALE NU SE DISCUTA, SE EXECUTA , SUSTINEAU BASISTII IN PERIOADA 2009- 2013 !!!

?? 31 mai 2018 at 14:35

Acu sa vedem daca nu apar si dosare puse la naftalina ale unora care sa dau mari justitiari. Unii au pierdut case si se uita asta, altii flote !

Ghita 31 mai 2018 at 16:21

Marius, nu mai bate campii. Nu deturna povestea. Aici nu-i vorba de Roman sau de altii. Nici macar de d-na Kovesi. Este vorba de faptul ca s-a terminat cu democratia. Cind tu vi si faci praf justitia, lupti pentru drepturile infractorilor si-ti bati joc de orice propunere care vine dinspre societatea civila, nu mai merge, cei ce te-au ales nu te-au ales sa faci toate aceste ticalosii. In cazul asta banda de ticalosi, hoti, incompetenti si nerusinati care au pus labele pe Romania trebuie oprita cu orice pret. Trebuie iesit in strada si mers pana la capat, cine vrea in teleorman nu are decat sa plece acolo.

cetateanul 31 mai 2018 at 18:25

– fraudarea alegerilor , santajarea judecatorilor , eliminarea adversarilor politici, si cate alte d-le ghita, inseamna democratie ?
– mai cred si simt ca pt dv mizeria si abuzurile incompetentilor politici din acest judet inseamna democratie .

Ghita 4 iunie 2018 at 14:13

Cetatene, cred ca Dragnea are o condamnara pentru fraudarea alegerilor, cred ca acei judecatori care tot amana la nesfarsit sentinte in procesele politicienilor corupti nu sunt santajati de mine sau de d-voastra (si nici de procurori), iar pe cel mai performant primar de comuna din Romania (dl. Damian de la Ciugud) l-a eliminat din psd chiar un adversar politic ( cu mare priza la dosul banditului sef) din interior.
Mizeria morala, abuzurile de orice fel, incompetenta capetelor ,,incoronate” din judet sau de aiurea nu inseamna democratie.
Dar ce te faci cetatene cu educatia? Ca sa pricepi democratia nu trebuie sa treci prin scoala ca gisca prin apa.
Asa ca, stimabile, am ajuns la concluzia ca dupa aproape 30 de ani de la indepartarea lui ceasca, poporul asta avea mai multa nevoie de educatie decit de democratie. Democratia fare educatie este periculoasa.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...