Rămâi conectat

Actualitate

Lămâi aduse din Turcia și tratate cu substanțe cancerigene, aduse în România. Avertismentul APC

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Magazinele din România au adus pentru vânzare lămâi aduse din Turcia, tratate cu substanțe periculoase, chiar cancerigene, avertizează Asociația Pro Consumatori.

Organizația – certificată de Guvernul României în anul 2005 ca fiind de utilitate publică- a desfășurat o anchetă în urma solicitărilor de informare venite din partea a zeci de consumatori, cu privire la calitatea şi siguranţa lămâilor comercializate în unele unități comerciale de tip hipermarket şi nu numai.

„Experţii APC au găsit la vânzare lămâi având ca ţară de origine Turcia, iar unele loturi din această ţară erau tratate cu trei tipuri de pesticide, respectiv orthophenylphenol, tiabendazol şi imazalil”, se arată într-un comunicat al Asociației Pro Consumatori.

Studiile realizate pe şoareci arată că fungicidul orthophenylphenol, dacă este ingerat, poate produce cancer la vezica urinară.

Imazalilul poate produce cancer hepatic și de tiroidă, fiind un iritant puternic pentru ochi. Doza maximă de imazalil stabilită de Organizația Mondială a Sănătății pentru oameni este de 0,03mg/kg corp pe zi.

Tiabendazolul este clasificat ca fiind pesticid toxic, iar efectele supraexpunerii acute la acest fungicid includ amețeli, anorexie, greață, vărsături, mâncărime, erupții cutanate, frisoane și cefalee.

„Până la 89% din cantitatea inițială de fungicid aplicată pe citrice rămâne la nivelul cojii, în timp ce diferenţa până la 100% ajunge în interiorul fructului. În comerț se găsesc și lămâi ceruite cu E904 și E914. E904 Shellac (șelac) este o rășină secretată de insecta numită kerria lacca și se folosește pentru a da strălucire lămâilor, produce iritații la nivelul pielii. E914 ceară de polietilenă oxidată. Având în vedere că această ceară este de origine petrochimică, este recomandată evitarea sa sau spălarea mâinilor după ce ați decojit fructele tratate.”, se mai arată în comunicat.

Sfaturile experților pentru consumatori:

Experții recomandă spălarea fructelor înainte de consum și alegerea atentă a fructelor și legumelor din rafturile magazinelor.

„Un sfat vechi referitor la fructe sugera că acolo unde există semne de viață în fruct (un măr viermănos, adică) e semn că produsul e „bio“. Numai că, de mai mulți ani, toate fructele comercializate sunt „de post“, semn al alinierii la o cerință explicită de salubritate din partea consumatorilor, salubritate care are însă un preț pentru sănătate. În contextul completat cu problematica organismelor modificate genetic – OMG, au apărut sfaturi care

nvită consumatorul la evitarea fructelor cu aspect impecabil și alegerea acelora care au mici semne ale vizitei vreunei insecte sau alte vietăți”, se maia rată în comunicatul Asociației.

De asemenea, se recomandă curățarea fructelor de coajă, însă trebuie considerat și faptul că în înveliș sunt concentrate mare parte a conținuturilor de vitamine și de minerale atât de valoroase pentru consumator.

„Din aceste alăturări de reguli, a rezultat că spălarea fructelor și legumelor este bine să se facă temeinic, chiar cu o perie (unde este posibil), în apă rece (fără produse de spălare!), apoi menținerea produselor spălate în apă rece încă 1-2 minute; sfatul de a adăuga puțin bicarbonat de sodiu în apa de repaus este pertinent, la fel ca și cel de a pune puțin oțet în apa respectivă”, mai transmite Asociația Pro Consumatori.

Stratul de ceară de pe lămâi se îndepartează prin scufundarea lor timp de 20-30 de secunde în apă caldă la temperatura de 75-80 de grade celsius, urmată de o spălare energică cu apă rece și lăsarea lor în apa rece timp de câteva minute.

Alternativa la lămâile stropite cu pesticide și acoperite cu ceară o constituie lămâile eco, prețul acestora este mai mare de 1,3 -1,5 ori față de cel al lămâilor tratate cu pesticide

Sursa: StirilePROTV


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pensii 2024 | Când intră pensiile pe card și prin poștă în luna mai 

Bogdan Ilea

Publicat

în

Pensii 2024 | Când intră pensiile pe card și prin poștă în luna mai Cei aproape cinci milioane de pensionari care așteptau anunțul privind pensiile au primit răspunsul. Directorul Poștei Române a anunțat că încearcă ca toți seniorii să primească la timp pensia, cu toate că recunoaște că este o provocare și pentru ei. Potrivit […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea