Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

La Şugag „Statu’ la vase în lunea Paştelui” – un obicei vechi reînviat

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Luni, 16 aprilie 2012, începând cu ora 11:00, la Şugag,  zeci de tineri căsătoriţi în anul dinaintea Paştelui se adună în curtea Bisericii Ortodoxe pentru a sărbători vechiul obicei  „Statu la vase în lunea Paştelui”. Acest obicei, unic în România, a reînviat în urmă cu 6 ani, cu ajutorul unor tineri inimoşi, la iniţiativa Primăriei şi Consiliului Local Şugag împreună cu Biserica Ortodoxă din comună şi a redevenit obiceiul îndrăgit şi ştiut de toţi din moşi strămoşi.

 „Statu’ la vase în lunea Paştelui” este un frumos obicei din comuna Şugag din jud. Alba ale cărui origini se pierd în negura timpului, ce adună în curtea bisericii a doua zi de Paşte, pe toţi tinerii căsătoriţi în anul dinaintea Paştelui. Îmbrăcată în tradiţionalul costum popular şugăjean, fiecare pereche are în faţa o masă frumos aranjată cu cozonaci, ouă roşii, prăjituri şi flori şi  primeşte binecuvântarea pentru o viaţă lungă şi fericită de la preoţii satului, iar naşii rudele şi prietenii le fac daruri cu cele de trebuinţă în gospodărie. Tinerii ciocnesc apoi un ou roşu şi închină împreună un pahar de vin sau de rachiu dulce.

            Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” împreună cu Primăria comunei Şugag şi Biserica Ortodoxă din Şugag.(A.M.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Arhimandriţii Dometie Manolache şi Serafim Popescu, propuşi pentru canonizare. Ce legătura au cu județul Alba

Unirea Ziarul

Publicat

în

Arhimandriţii Dometie Manolache şi Serafim Popescu, propuşi pentru canonizare. Ce legătura au cu județul Alba Doi dintre cei 15 cuvioși și mărturisitori români propuși spre canonizare, proclamarea urmând să aibă loc anul viitor, când Biserica Ortodoxă Română aniversează un secol de la recunoașterea statutului de Patriarhie, au legătură cu judeţul Alba: arhimandritul Dometie Manolache, duhovnic […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea