Rămâi conectat

Ştirea zilei

La mulţi ani, Ioan Bocşa! Îndrăgitul interpret albaiulian de muzică populară împlineşte astăzi 75 de ani

Ziarul Unirea

Publicat

în

La mulţi ani, Ioan Bocşa! Îndrăgitul interpret albaiulian de muzică populară împlineşte astăzi 75 de ani

Astăzi, 13 decembrie, îndrăgitul interpret albaiulian de muzică populară împlineşte 75 de ani. Ioan Bocşa s-a născut la 13 decembrie 1947 (înregistrat în 14 decembrie), în localitatea Oarda de Jos, municipiul Alba Iulia. În 1970 a absolvit Academia de Muzica “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca unde din anul 1994 şi predă şi face cercetare, în prezent fiind Prof. Univ. Dr. la disciplina Muzică vocală tradiţională (Cânt popular).

„Astăzi, 13 decembrie, este ziua de naștere a colegului noastru, Ioan Bocșa! La multi ani cu sănătate, Puiu! Cu drag si prețuire, membrii UAIFMR !” au transmis reprezentanții Uniunii Artiștilor Interpreți de Folclor Muzical din România.

Neoficial, povesteşte Ioan Bocşa, dragostea faţă de folclor a dobândit-o încă din copilărie. „La vârsta de şapte ani cântam într-un grup din localitatea Oarda. Toţi erau mai mari ca mine, erau de liceu, eu fiind minunea grupului”, îşi aminteşte Bocşa zâmbind. Artistul a lansat și mai multe cărţi.

„Cel mai greu titlu pe care l-am primit a fost Ioan Bocşa. Eu nu sunt un scriitor, dar sub acest titlu mi-am permis să scriu <>”, a spus acesta la lansarea ultimei sale cărţi. Printre marile realizări ale sale se numără editarea unui al doilea disc colectiv, în 1991, pe acesta figurând mai mulţi laureaţi ai Festivalului „Maria Tănase”.

Din 1994 conduce şi instruieşte Ansamblul de Muzică Tradiţională Românească “Icoane”, ansamblu cu caracter de unicat în peisajul folcloric românesc.

Ioan Bocşa a cuprins în două volume 1484 de colinde cu text şi melodie. Este, totodată, autorul a două volume “Colinde româneşti”, pentru a care a primit premiul Academiei Române.

Cu un repertoriu impresionant, între care amintim piese precum “Doru’ m-o purtat”, “Ană, zorile se varsă”, “Câte mândre-am avut eu” Ioan Bocșa a cucerit pentru veșnicie inimile românilor iubitori de folclor.

Din 1994 materialele sale sunt produse pe casetă și CD și sunt, în ordine, “Colinde și cântece populare românești” (1994), “Ana, zorile se varsă” (1997), “Colinde Transilvane” (1998) și “Colinde Transilvane ÎI” (2001).

Artist complex, a jucat și în filmele “Baladă pentru Munții Apuseni” și “Colinde Transilvane”.

Ioan Bocșa s-a făcut remarcat în special prin preocupările sale în domeniul cercetării, unde are numeroase lucrări de specialitate și culegeri realizate pe baza unei asidue munci de teren.

Și-a luat doctoratul cu tema “Caracteristici ale colindului de pe valea Mureșului Mijlociu”, și este derulator al proiectului PHARE “Colindul Transilvan – element de identitate națională” și al proiectului UE – Euroart “Ethnos – Mileniul III”.

De asemenea, a coordonat cele două volume “1484 colinde cu text și melodie”.

Respect și la mulți ani maestre!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Forțele armate române și străine NU vor putea folosi muniția de război împotriva populației civile participante la proteste

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Forțele armate române și străine NU vor putea folosi muniția de război împotriva populației civile participante la proteste Ministerul Apărării Naționale (MApN) a explicat vineri, după ce Guvernul a transmis Parlamentului două proiecte de lege, că sunt false interpretările conform cărora forțele armate române și străine vor putea folosi muniția de război împotriva populației civile […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea