Rămâi conectat

Politică Administrație

La final de an, un pas înainte pentru o nouă investiție importantă în Alba Iulia – Primăria a semnat contractul de proiectare a restaurării Palatului Principilor Transilvaniei

Publicat

în

„Semne bune anul are” spune una dintre variantele cele mai populare ale Pluguşorului. La Alba Iulia semnele sunt chiar foarte bune. Ele ne îndreptăţesc să spunem că anul 2016 va fi unul foarte bun pentru conservarea, restaurarea şi valorificarea patrimoniului istoric şi arhitectural al oraşului, un patrimoniu considerat pe bună dreptate unul dintre motoarele dezvoltării culturale, turistice şi economice ale oraşului. Am văzut deja cum Cetatea Alba Iulia restaurată şi pusă în circuitul turistic a adus sute de mii de turişti în Oraşul Marii Uniri şi a contribuit la dezvoltarea industriei hoteliere, a restaurantelor şi de divertisment creând noi locuri de muncă şi surse de venit pentru albaiulieni şi bugetul local.

Palatul principilor din Alba IuliaÎn urmă cu aproape doi ani, Primăria municipiului Alba Iulia a decis să facă pasul următor şi, firesc, a început demersurile pentru conservarea, restaurarea şi valorificarea unui alt monument important al oraşului – Palatul Principilor Transilvaniei. Ieri, la sediul primăriei albaiuliene a fost semnat contractul de servicii de proiectare pentru obiectivul „Conservarea, restaurarea şi valorificarea durabilă a ansamblului Palatul Principilor din Alba Iulia”.

Contractul a fost atribuit asocierii SC K&K Studio de Proiectare SRL şi  SC Arh Service Guttmann & Comp SNC şi Arh Service SRL din Zalău, judeţul Sălaj. Derularea contractului presupune patru faze: 1. Elaborarea Documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţie (DALI), 2. Elaborarea Documentaţiei Tehnice pentru Autorizarea Construcţiei (DTAC), 3. Elaborarea Proiectului Tehnic şi a documentaţiei Detaliilor de Execuţie şi 4. Asistenţă tehnică pe parcursul executării lucrărilor. Valoarea totală pentru toate aceste patru faze este de 1.554.720,49 de lei cu TVA inclus. Durata celor trei faze de proiectare este de 135 de zile, iar durata fazei de asistenţă tehnică se întinde pe toată perioada execuţiei.

Electrica Furnizare Discount

“A fost astăzi pentru noi o zi, pot să spun fără să exagerez, istorică. Şi pentru că avem semnat un contract care are ca obiectiv un monument istoric, dar şi pentru că reuşim să facem încă un pas important pentru restaurarea şi valorificarea unei clădiri care nu a mai cunoscut o intervenţie de însănătoşire de foarte mult timp, poate chiar de sute de ani. Nu exagerez. După perioada când a fost reşedinţa Principilor Transilvaniei, imobilul a intrat în administrarea armatei, a celei autriece, a celei române care din motive de utilitate au făcut intervenţii care i-au modificat drastic aspectul. Noi vrem să-I redăm strălucirea,. Nu va fi uşor, dar nu este nici imposibil şi este datoria noastră ca gospodari ai oraşului. Nu cred că mai trebuie să explic ce va însemna asta pentru dezvoltarea oraşului, ştim deja cu toţii. Vreau însă să spun că dacă nu am fi avut o contestaţie la licitaţia pe care noi am organizat-o, am fi putut semna acest contract cu două luni în urmă şi am fi fost acum cu două luni mai avansaţi în elaborarea documentaţiilor de care avem nevoie ca să depunem o cerere de finanţare a execuţiei lucrărilor de restaurare cu fonduri europene. Dar am satisfacţia că decizia Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor ne-a dat dreptate nouă, nu contestatarului, şi am semnat contractul cu firma pe care şi noi o declaraserăm câştigătoare, deci evaluarea noastră a fost cea corectă”, spune Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia.

Primăria Alba Iulia doreşte să finanţeze o parte a lucrărilor de conservare, restaurare şi punere în valoare a Palatului Principilor Transilvaniei din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional 2014 -2020 şi se presupune că primul apel la proiecte va avea loc prin în lunile martie sau aprilie 2016.

“Chiar şi cu întârzierea de două luni ne vom încadra să depunem cererea de finanţare chiar şi dacă apelul pe axa de finanţare destinată patrimoniului va fi în primăvară. Conform regulilor putem include în cererea de finanţare doar Documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie (DALI), şi ulterior să depunem celelelate proiecte şi documentaţii. Iar pentru această primă fază contractantul poriectării are la dispoziţie 75 de zile care curg de acum”, a detaliat Nicolaie Moldovan, administratorul public al municipiului Alba Iulia.

Contractarea serviciilor de proiectare şi asistenţă tehnică vine după ce cu un an în urmă, iarna, un grup multidisciplinar incluzând arheologi, istorici, istorici ai artei, biologi ingineri au efectuat l acererea şi cu finanţarea Primăriei munciipiului Alba Iulia o cercetare de parament la Palatul Principilor Transilvaniei dând la iveală o serie de date şi aspecte puţin cunoscute despre aspectul şi funcţionalitatea unora dintre segmentele sale, o cercetare extrem de utilă pentru ceea ce dorim să devină acest obiectiv, o atracţie majoră pentru iubitorii turismului cultural, o mândrie pentru noi albaiulienii. (A.D.)

Publicitate

Politică Administrație

Scandal și acuzații de fraudă la alegerile pentru președintele USR-PLUS: „Vorba lui Drulă: Barna-Ghinea, s-a terminat!”

Publicat

în

Scandal și acuzații de fraudă la alegerile pentru președintele USR-PLUS: „Vorba lui Drulă: Barna-Ghinea, s-a terminat!”

După ce a fost suspendat, miercuri, în urma unor acuzații de fraudă, votul online pentru funcția de președinte al USR PLUS a fost reluat, în cursul după amiezei de joi, 16 septembrie. Acestea nu au încetat, însă, unul dintre cei trei candidați, Irineu Darău, susținând că în continuare votează membri ai partidului care nu au acest drept.

„În ciuda tuturor evidențelor, la prânz a fost relansat votul online pentru președinția USRPLUS.

Fac un APEL: dacă puteți vota deși nu ar trebui să aveți acest drept, fiți vă rog onești și nu vă exprimați votul. În plus, vă rog scrieți-mi în privat și voi colecta și documenta toate aceste cazuri. Regula (aprobată prin vot în Congres!) este foarte simplă: pot vota doar cei care aveau cotizația la zi atunci când a rămas definitivă fuziunea. Mai concret: pot vota doar cei care până în 15 mai își plătiseră cotizația inclusiv pe aprilie. Și o consecință foarte măsurabilă: cine nu a avut drept de vot în iunie la alegerile interne locale și județene nu poate avea nici acum!

Electrica Furnizare Discount

În doar câteva minute, am fost notificat deja despre câteva cazuri concrete, cu oameni din 5 filiale diferite (!):

– om care nu a putut vota în iunie și poate vota acum
– oameni demisionați care pot vota acum
– mulți suspendați din 1-2 județe care apar în registrul electoral și pot vota, deși nu au dreptul
– om care are 2 (!) drepturi de vot, fiind înregistrat cu 2 adrese de mail diferite”, a anunțat Darău, joi, pe pagina sa de Facebook.

Totodată, acesta îi acuză pe Dan Barna și pe Cristian Ghinea pentru proasta gestionare a sistemului de vot: „Vorba lui Drulă: Barna-Ghinea, s-a terminat!. Rețineți că voi nu sunteți partidul și că de fiecare dată când călcați pe cap oameni și reguli nu faceți decât să ne compromiteți pe toți. Vrem și promitem competență și domnia legii. Dar mai întâi de toate trebuie să le asigurăm în interior, iar gașca voastră a promovat în responsabilități-cheie oameni incompetenți care nu aveau ce căuta acolo”

Sursa: psnews.ro

Citește mai mult

Politică Administrație

Aroganță nemărginită pe bani publici: o primărie din România „și-a tras” espressor de cafea cu apelare vocală în valoare de 8000 de lei

Publicat

în

Aroganță nemărginită pe bani publici: o primărie din România „și-a tras” espressor de cafea cu apelare vocală în valoare de 8000 de lei

Consilierii locali din Bârlad au votat în unanimitate un proiect inițiat de autoritatea locală pentru achiziționarea unui espressor în valoare de 8.000 de lei, cu toate că pe piață există oferte asemănătoare la jumătate de preț.

Potrivit presei locale, la ultima ședință de consiliu local din Bârlad, consilierii PNL, USR PLUS, PSD și ALDE au votat pentru cumpărarea unui espressor automat de cafea în valoare de 8.000 de lei.

Aparatul are comandă vocală însă un dispozitiv similar se putea găsi și la jumătate de preț.

Electrica Furnizare Discount

Expressorul de cafea care va ajunge la primăria din Bârlad poate fi folosit şi de la distanţă printr-o aplicaţie de la Amazon, ce permite utilizatorilor să îşi comande cafeaua dorită printr-o comandă vocală.

Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Marius Hațegan, vicepreședinte CJ Alba: A fost semnat contractul pentru proiectarea lucrărilor de reabilitare și modernizare a DJ 750 C

Publicat

în

Consiliul Județean Alba a mai parcurs o etapă importantă în proiectul de reabilitare și modernizare a drumului județean 750 C, fiind semnat contractul pentru proiectarea lucrărilor (expertiză tehnică, studiu topografic, studiu geologic, studiu hidrologic, studiu de fezabilitate și proiect tehnic).

DJ 750 C pornește din localitatea Sălciua de Sus, din DN 75, străbate culmile munților Trascăului și se intersectează cu DN 1, la Teiuș, facilitând astfel legătura dintre microregiunea Nord-Vest, Munţii Apuseni şi microregiunea centrală Zona Târnavelor.

Modernizarea drumului se va realiza prin intermediul fondurilor europene nerambursabile, disponibile prin intermediul Programului Operațional Regional 2021-2027, gestionat de către Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru. Valoarea investiției este de aproximativ 20 milioane euro.

Electrica Furnizare Discount

Proiectul de reabilitare și modernizare prevede lucrări pe o lungime de circa 41 de kilometri, pe două tronsoane: Tronson 1 (km 0+000 – 15+000: Sălciua de Sus – Ponor, intersecția cu DJ 107 I), Tronson 2 (km 27+500 – 53+760: Râmeţ, DJ 107 I – Teiuș, DN 1).

Pe teritoriul comunei Ponor, drumul se intersectează cu DJ 107 I – Transalpina de Apuseni, alt drum spectaculos aflat în proces de modernizare prin intermediul fondurilor europene nerambursabile. Din comuna Râmeţ, coboară pe o lungime de 6 kilometri până în Valea Mănăstirii, de unde este asfaltat până în Teiuş, la intersecţia cu DN1.

Având în vedere că pe lângă proiectul de modernizare a Transalpinei de Apuseni, va fi consolidat și modernizat – asfaltat și DJ 107 K Galda de Jos – Întregalde – Mogoș (se lucrează pe porțiunea cuprinsă între Roica și Întregalde – Ivăniș, prin intermediul fondurilor europene nerambursabile, iar pentru proiectul de 13,8 km, de la Ivăniș până la Bârlești – Mogoș, a fost obținut deja avizul APM Alba – finanțarea va fi asigurată prin fonduri proprii CJ Alba), toată infrastructura rutieră de interes județean din această zonă a Munților Apuseni va fi modernizată odată cu finalizarea lucrărilor la cele 4 proiecte.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare