Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

La Alba Iulia, Cetatea înverzeşte! Parcul Custozza şi străzile adiacente îşi recapătă vegetaţia

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

    Multă cerneală a curs, multă energie au consumat cei care doreau ca inima municipiului Alba Iulia să-şi păstreze imaginea învechită, desuetă, de-a dreptul ponosită, pentru mulţi ani de-acum înainte. Deranjaţi că administraţia locală a găsit, după mulţi ani de căutare, soluţia de finanţare pentru reabilitarea şi modernizarea centrului istoric al Oraşului Marii Uniri (căutările au durat mult din cauza condiţiilor impuse de un proiect în zonă istorică) politicieni dornici de imagine au spus oricui avea chef să-i asculte că în urma implementării acestui proiect centrul istoric va deveni un deşert al pietrei cubice, lipsit de vegetaţie, de viaţă.

Degeaba au declarat reprezentanţii Primăriei municipiului Alba Iulia că nu doar pavajele vor fi schimbate, ci şi vegetaţia, că arborii vechi vor fi înlocuiţi cu unii noi… Au vorbit cu morile de vânt. Campania „Salvaţi Parcul Custozza” avea propriile ei mecanisme, propriile ei interese care nu se lăsau nicicum influenţate, deturnate de declaraţiile edililor, ale celor care chiar cunoşteau proiectul. Ei bine, de ieri toţi cei care s-au îndoit că zona Custozza (şi toate străzile adiacente) va cunoaşte după defrişare şi o replantare, se pot convinge de contrariu. Aproximativ 150 de arbori de cu vârste între 10 şi 15 ani, şi dimensiuni ce ajung în unele cazuri (platanii) la 15 metri au început să fie plantaţi. Operaţiunea de plantare este parte integrantă a proiectului „Reabilitarea centrului istoric Alba Iulia, fortificaţia de tip Vauban – Căi de acces, iluminat exterior şi mobilier urban. Zona interioară”, a cărui finanţare nerambursabilă a fost câştigată de Primăria municipiului Alba Iulia în cadrul Programului Operaţional Regional 2007 -2013. Pe lângă platani sunt plantaţi aici şi arţari globuloşi şi trei specii de tei – tei comun, tei american şi tei argintiu. Zonele unde s-au executat deja plantările sunt strada Mihai Viteazul – în faţa clădirii Ierihon şi pe latura de sud a parcului Custozza, cea aproape finalizată şi pe zona verde dinspre Poarta a VI-a a Cetăţii, strada care desparte Muzeul Naţional al Unirii şi Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, strada Militari. Pe măsură ce lucrările la infrastructură vor înainta şi în celelalte zone, plantarea noilor arbori va ajunge şi aici.

Anca DINICĂ

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Un tânăr din Alba participă la SERP Conf 2024, cel mai mare eveniment de SEO din Europa Centrala si de Est

Unirea Ziarul

Publicat

în

Un tânăr din Alba participă la SERP Conf 2024, cel mai mare eveniment de SEO din Europa Centrala si de Est. Ce discută profesioniștii în optimizarea pentru motoarele de căutare Iulian Ghișoiu, un tânăr din Sebeș, pasionat de SEO, fondator și general manager al TargetWeb, una dintre cele mai puternice agenții de Search Engine Optimization […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea