La Aiud pot fi plătite taxele şi impozitele locale pe anul 2012

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Anul trecut, 66,42% dintre persoanele juridice şi 83,73% dintre persoanele fizice din Aiud s-au achitat de datoriile faţă de bugetul local

    Începând de ieri, 16 ianuarie, Primăria Aiud încasează taxele şi impozitele locale pe anul 2012, al căror nivel a rămas la fel cu cel de anul trecut, aşa cum hotărâse Consiliul Local, la propunerea primarului Horaţiu Josan. Persoanele fizice şi juridice care îşi vor plăti integral până în 31 martie taxele şi impozitele pe terenuri şi clădiri aferente anului 2012 vor beneficia de bonificaţia de 10%, pe care autoritatea locală o acordă conform legii. Persoanele fizice şi cele juridice, ale căror clădiri au fost reevaluate din 2009 încoace, vor plăti taxe şi impozite locale la fel ca în 2011. Singurele modificări intervin în cazul persoanelor juridice, ale căror clădiri nu au fost reevaluate în ultimii 3 ani, respectiv 5 ani. În această situaţie, cota de impozit reprezintă 10% din valoarea de inventar a clădirii, respectiv 30% în situaţia imobilelor neevaluate în ultimii 5 ani. De asemenea, în baza hotărârii adoptate de Consiliul Local Aiud, pentru clădirile cu destinaţie turistică ce nu funcţionează cu această destinaţie pe toată durata unui an calendaristic valoarea impozitului reprezintă 5% din valoarea de inventar a clădirii.
În baza normelor legale în vigoare, cei care până în 31 martie 2011 nu şi-au plătit datoriile la buget, dar care începând din luna septembrie a anului trecut şi-au achitat integral sau parţial aceste datorii, pot beneficia de o reducere de 25% la majorările de întârziere. În cazul în care aceste datorii au fost deja plătite, din septembrie până în prezent, contribuabilii pot depune o cerere de restituire a sumei aferente reducerii de 25% la majorările aplicate pentru întârziere sau pot beneficia de reducerea menţionată, în cazul în care îşi plătesc aceste datorii până la data de 30 iunie 2012.
„Ţinând cont de menţinerea reducerii de 10% acordată, conform legii, celor care îşi achită integral taxele şi impozitele locale pe anul în curs până la sfârşitul lunii martie, autorităţile locale se aşteaptă ca gradul de colectare a taxelor să fie cel puţin la fel ca cel de anul trecut, la sfârşitul căruia îşi achitaseră datoriile la bugetul local 66,42% dintre persoanele juridice şi 83,73% dintre cele fizice”, a declarat Ada Rus, purtătorul de cuvânt al municipalităţii aiudene.
„Este limpede că în 2011 contribuabilii aiudeni au făcut un efort extraordinar pentru a-şi plăti datoriile la bugetul local. Posibilităţile lor de plată sunt determinate direct de măsurile luate în ultimii ani de către guvernul de incompetenţi al lui Traian Băsescu, care a dinamitat sectorul privat şi l-a nenorocit şi pe cel public. În ciuda problemelor acute cu care se confruntă, aiudenii şi-au arătat susţinerea faţă de administraţia locală şi au plătit cât de bine au putut, fapt pentru care le mulţumesc. Protestele din ultimele zile arată totuşi că lumea nu mai este dispusă să accepte să fie condusă de un preşedinte dictator, care calcă totul în picioare. Măcar din acest punct de vedere anul 2012 are semne bune”, a declarat primarul Horaţiu Josan. (R.G.)

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

3 Comentarii

adrian 16 ianuarie 2012 at 21:09

Extraordinar! Senzational! La Aiud se pot plati taxele! Sunteti penibil domnule primar! Si tot Robert Ghergu l-a scris. Independentule!

crisan 17 ianuarie 2012 at 7:39

O buna parte din aiudeni nu sunt dispusi sa va mai suporte nici pe dumneavoastra. Nu sunteti mai breaz.

crisan 17 ianuarie 2012 at 7:42

O parte din aiudeni nu mai sunt dispusi sa va suporte nici pe dumneavoastra. Nu sunteti mai breaz.

Comentariile sunt oprite