Justiția, „înghețată” din nou! Curtea de Apel Alba anunță noi proteste și inclusiv întreruperea activității, ca urmare a nemulţumirilor legate de abrogarea legii pensiilor

Justiția, „înghețată” din nou! Curtea de Apel Alba anunță noi proteste și inclusiv întreruperea activității, ca urmare a nemulţumirilor legate de abrogarea legii pensiilor

Curtea de Apel Alba Iulia a hotărât, marți, în urma Adunării generale a judecătorilor că „iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu, din perspectiva încălcării independenţei şi afectării statutului constituţional al judecătorilor”.

Astfel, adunarea generală a judecătorilor a decis organizarea unei manifestări de protest constând în suspendarea judecării cauzelor aflate pe rolul instanţei, cu excepţia cauzelor cu caracter urgent, începând cu data de 27.01.2020 până la respingerea de către Parlament a proiectului de lege privind eliminarea pensiilor de serviciu.

Prezentăm comunicatul de presă al Curții de Apel Alba Iulia:

Astăzi, 21.01.2020, s-a desfăşurat Adunarea generală a judecătorilor din cadrul Curţii de Apel Alba Iulia în urma convocării de către Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, în baza art.50 alin.4 şi art.51 lit.d din Legea nr.304/2004, pentru formularea unui punct de vedere motivat relativ la iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu, din perspectiva încălcării independenţei şi afectării statutului constituţional al judecătorilor.

Adunarea generală a judecătorilor a hotărât că eliminarea pensiilor de serviciu afectează independenţa judecătorului şi a justiţiei şi a decis organizarea unei manifestări de protest constând în suspendarea judecării cauzelor aflate pe rolul instanţei, cu excepţia cauzelor cu caracter urgent, începând cu data de 27.01.2020 până la respingerea de către Parlament a proiectului de lege privind eliminarea pensiilor de serviciu.

În susţinerea acestei hotărâri, judecătorii Curţii de Apel Alba Iulia au avut în vedere mai multe argumente legislative din dreptul intern, din dreptul comparat al statelor europene, din jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României, Curţii Europene a Drepturilor Omului sau a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.
Edificatoare în acest sens este jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României care în Decizia nr. 873/2010 a reţinut că principiul independenţei justiţiei apără pensia de serviciu a magistraţilor ca parte integrantă a stabilităţii financiare a acestora, în aceeaşi măsură cu care apără celelalte garanţii ale acestui principiu. De asemenea, prin Decizia anterioară nr. 20/2.02.2000 Curtea Constituţională a statuat, în esenţă, că „acordarea pensiei de serviciu pentru cadrele militare si magistraţi nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată în mod obiectiv, ea constituind o compensaţie parţială a inconvenientelor ce rezulta din rigoarea statutelor speciale cărora trebuie să li se supună militarii si magistraţii”.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

Amaritii 21 ianuarie 2020 at 16:46

Cum ar fi daca si amaritii care lucreaza in intreprinderile de stat sau private pe salarii minime pe economie si pensii derizorii pina la 65 de ani, ar opri munca pentru nemultumirea in acest sens ? De unde ar mai avea bugetarii toate beneficiile cu care sunt onorati ?

dolfi 21 ianuarie 2020 at 21:43

Nu va e rusine!? Chiar deloc!?
Asa zisa justitie e o gluma!!! ne scuipa in cap interlopii, fostii si actualii securisti! Ce ati facut in ultimii 30 ani!? Taceti ca kktu in iarba la 80% din nedreptatile si faradelegile din societatea noastra, in schimb aveti pretentii!!!
Unii dintre noi muncim pana la 65 de ani, (azi-maine pana la 70) si primim o pensie de mizerie… si voi vreti sa fiti mai egali!? Nu v-ar rabda pamantul de nesimtiti! Cu ce sunteti voi mai egali decat un inginer/profesor ori chiar un muncitor? CU CE? Nu va convine la STAT? treceti la PRIVAT!

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...