Rămâi conectat

Actualitate

Jurământul de primar

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

    Pentru unii, jurământul nu este ceva solemn, o asumare de obligaţii faţă de cetăţenii care i-au votat. Din păcate, unii îi ignoră pe oameni cu ipocrizie şi reacredinţă. În completare la articolul apărut în ziarul Unirea din data de 14 mai a.c., doresc să fac următoarele precizări. Primarul Vasile Puşcă mi-a spus: „Sunt persoane care au declarat la APIA o suprafaţă de teren mai mare decât ceea ce au înscris în Registrul Agricol, pentru a primi subvenţie”. Eu am precizat: „Pe mine nu mă găseşti acolo pentru că nu am depus cerere pentru subvenţie, neavând suprafaţă de teren suficientă şi nici nu m-am asociat cu alte persoane”. Tot Vasile Puşcă a spus: „Sunt în comună mai multe persoane care ocupă şi folosesc teren în suprafaţă mai mare decât ce au declarat la înscrierea în Registrul Agricol”. În ceea ce mă priveşte, nu am primit suprafaţa de teren la care am dreptul, ca proprietar. Într-o zi, primarul a spus: „Nu am comisie de fond funciar”. Domnule primar, ai comisie, ea este formată din: primar, viceprimar, secretar, agent agricol şi inginer. La un moment dat, când exista o stare tensionată, acelaşi primar a spus: „M-aţi găsit pe mine de prost, să repar toate greşelile făcute de alţii?!”. Domnule primar, nu a spus nimeni acest cuvânt despre dumneata, dar când ţi-ai asumat răspunderea să fii primar trebuia să ai în vedere faptul că este o muncă grea, pe care nu o poţi lăsa la voia întâmplării şi să tot acuzi pe alţii că aşa ai primit de la ei! Ai avut timp, 8 ani, să rezolvi problema fondului funciar, dar ţi-a fost teamă să-i deranjezi pe cei care ocupă în continuare, abuziv, hectare de teren. Într-o zi, mi-ai arătat un tabel în care erau înscrise zeci de persoane care au primit teren agricol în urma unei cereri depuse la primărie, în timp ce noi, proprietarii de drept, aşteptăm zeci de ani să fim puşi în posesie cu suprafaţa de teren care ne lipseşte. Acum ai vrut un nou mandat de primar, mai vrei să juri din nou, pentru a treia oară, că vei face dreptate şi vei respecta legile! Cine te mai crede, Vasile Puşcă? Pentru tine, jurământul nu a însemnat emoţie şi respect pentru cetăţeni! În anul 2004, înainte cu o săptămână de al doilea tur de scrutin pentru primar, am scris un articol la ziarul Unirea, care a apărut pe prima pagină, în care spuneam: „Toate partidele de pe raza comunei Valea Lungă s-au unit să voteze candidatul Vasile Puşcă pentru funcţia de primar. Mulţi oameni m-au felicitat în curte la Puşcă Vasile, unde a avut loc petrecerea, spunând: „Domnule Iştvan, ai făcut o treabă bună!” Puşcă Vasile, de atunci, a devenit arogant. Dacă vrei, domnule primar, îţi arăt ziarul din 2004, cu articolul, îl mai păstrez! Domnule Vasile Puşcă, ai uitat de unde ai plecat, ai uitat de adevăraţii tăi prieteni! Menţionez faptul că eu nu sunt membru al nici unui partid.
Alexandru IŞTVAN


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Viorile Stradivarius, cele mai scumpe din lume: cât costă un exemplar

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

Viorile Stradivarius, cele mai scumpe din lume: cât costă un exemplar

România este printre puţinele ţări din lume care deține o vioară Stradivarius. Stradivarius-ul „Elder-Voicu”, fabricat în Cremona în 1702, este asigurat pentru 1,2 milioane de euro, însă există și viori mult mai scumpe care valorează și de 500 de ori greutatea lor în aur. Iată care sunt cele mai scumpe viori din lume: Vioara românească Stradivarius a fost cumpărat de statul roman în 1956, cu sprijinul, se pare, lui Gheorghe Gheorghiu-Dej și la insistențele fiicei acestuia, „prințesa roșie”, Lica Gheorghiu și i-a aparținut inițial maestrului Ion Voicu. Astăzi această vioară este încredințată celebrului violonist Alexandru Tomescu.

Marele lutier Antonio Stradivari a realizat circa 1.100 de instrumente, viori, viole și violoncele și cam jumătate dintre ele au rezistat până în zilele noastre. O parte dintre acestea se află în colecții particulare, o parte în muzee și câteva aparțin marilor filarmonici sau unor orchestre de renume din lumea întreagă. Astfel, Banca Naţională a Austriei a cumpărat pentru Filamonica din Viena patru viori miracol: „Viotti“ „Chaconne“, „Hammerle” și „“Smith-Quersin“.

Elit - Gustul Desăvârșit

Mai multe exemplare de Stradivarius sunt în posesia Muzeului Viorii din Cremona, Librăriei Congresului din Washington și Muzeului Muzicii din Paris și alte câteva viori purtând nume misterioase sunt deținute de Palatul Regal din Madrid, Academia Regală de Muzică din Londra şi de Metropolitanul din New York. Cele mai scumpe dintre instrumente sunt cele care au aparținut unor mari nume ale muzicii și care poartă și un al doilea nume alături de anul manufacturării lor de către nemuritorul maestru lutier cremonez.

Acestea valorează conform estimărilor marilor case de licitații chiar și de 500 de ori greutatea lor în aur. Așa sunt de pildă, cele patru „Paganini” ce aparțin Quartetului din Cremona: viorile 1727 şi 1680, viola 1731 și violoncelul 1736 care au fost donate în 1994 unei galerii de artă și care toate au aparținut chiar „violonistului diavolului”, Niccolo Paganini însuşi.

Cele mai scumpe trei viori Stradivarius din lume, sunt cele considerate „de vârf” pentru perioada de aur a lutierului cremonez (cea dintre anii 1700-1720): 1714 „Dolphin”, 1715 „Alard” şi 1716 „“Messiah”, numele celei dintâi, care a aparţinut marelui violonist Iascha Heifetz, venind de la forma și culoarea spatelui care evoca un delfin. Un alt „1716” celebru este Booth cumpărată de o englezoiacă cu acest nume pe la jumătatea anilor 1800, iar recordul faimei îl deține fără îndoială Stradivarius-ul 1710 „Composelice” numit astfel de un duce francez ce a deținut-o și cumpărată apoi, de o fundație japoneză.

Asemenea Stradivarius-ului românesc 1702 „Elder-Voicu”, la care cântă acum violonistul Alexandru Tomescu, mai există câțiva mari interpreți ai lumii care performează cu aceste instrumente aproape neprețuite. Așa este marele Itzak Perlman ce cântă la un Stradivarius „Soil”, Julian Lloyd Weber care are violoncelul „Barjanski” sau celebrul violoncelist Yo-Yo Ma care cântă la Stradivarius „Davidoff”.

sursa: libertatea.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Deschiderea magazinului Decathlon umple mall-ul: Parcările centrului comercial au fost arhipline

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

Deschiderea magazinului Decathlon umple mall-ul: Parcările centrului comercial au fost arhipline

Joi, 10 noiembrie, a avut loc inaugurarea primului magazin Decathlon din județul Alba. Deschiderea magazinului i-a făcut pe albaiulieni să iasă din casă la cumpărături, blocând astfel parcarea din fața centrului comercial Alba Mall.

Deși vremea nu a fost cea mai prietenoasă oamenii au stat la coadă pentru a face cumpărături la noul magazin de articole sportive.

Elit - Gustul Desăvârșit

Magazinul Decathlon, situat în incinta Alba Mall are program zilnic, între orele 10-22.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Un val de aer rece lovește România: Temperaturile scad dramatic și încep NINSORILE

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un val de aer rece lovește România: Temperaturile scad dramatic și încep NINSORILE

Vremea se schimbă radical în România. În următoarele zile, frigul pune stăpânire pe țara noastră, iar la munte se anunță lapoviță și ninsori.

Joi, 10 noiembrie, conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), vremea va fi caldă pentru această dată, iar pe parcursul zilei şi în general frumoasă, cu cer variabil.

Elit - Gustul Desăvârșit

Nebulozitatea prezentă în prima parte a intervalului în regiunile nord-vestice va determina pe arii restrânse ploi slabe, apoi se va extinde şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării, iar ploi se vor semnala în Transilvania, în Maramureş, în Moldova, local în Oltenia şi pe suprafeţe mai mici în Banat, Crişana şi Muntenia.

”La altitudini în general de peste 1800 m, trecător, vor fi şi precipitaţii slabe sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în zona montană înaltă, unde la rafală se vor depăşi viteze de 55-60 km/h.

Temperaturile maxime, anunță meteorologii, se vor încadra între 11 şi 20 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 3 şi 11 grade Celsius. Pe alocuri, mai ales la începutul zilei, va fi ceaţă“, anunță ANM.

Vineri, 11 noiembrie, conform meteorologilor, în cea mai mare parte a ţării valorile termice vor fi în scădere faţă de intervalul anterior, dar se vor situa uşor peste cele normale în cea de a doua decadă a lunii noiembrie. Cerul va fi variabil, cu înnorări şi temporar ploi în Muntenia, local în Oltenia, Dobrogea, Moldova, sud-vestul Transilvaniei, la munte şi izolat, posibil şi în restul teritoriului.

”Temperaturile maxime se vor încadra în general între 9 şi 17 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între minus 1 grad în estul Transilvaniei şi 11 grade Celsius pe litoral. Mai ales dimineaţa şi noaptea, pe alocuri va fi ceaţă“, spun meteorologii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea