Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Județul Alba, printre liderii la nivel național la depunerea de proiecte pentru tinerii fermieri, în zona montană! Peste 150 de cereri de finanțare au fost depuse

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Județul Alba, printre liderii la nivel național la depunerea de proiecte pentru tinerii fermieri, în zona montană! Peste 150 de cereri de finanțare au fost depuse

Într-un interviu acordat pentru ziarulunirea.ro, Tudor Ponoran, Directorul OJFIR Alba, a evidențiat succesul remarcabil al județului Alba în ceea ce privește depunerea de proiecte pentru programul „Tânăr Fermier”.

Prin intermediul Planului Național Strategic 2023-2027, s-a deschis o sesiune de finanțare destinată sprijinirii instalării tinerilor fermieri în agricultura românească.

Una dintre cele mai notabile realizări ale județului Alba este numărul impresionant de 155 de cereri de finanțare depuse pe DR 30 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri. Această primă intervenție, deschisă în cadrul Planului Național Strategic, a atras atenția la nivel național prin interesul semnificativ manifestat de tinerii fermieri din Alba.

Cu o depunere extrem de mare la pragul de calitate, situat între 60 și 85 de puncte, sesiunea de finanțare s-a închis în primele 5 zile, plafonul de depunere depășind 150%.

Tudor Ponoran a evidențiat eforturile depuse pentru pregătirea tinerilor fermieri în vederea depunerii proiectelor. În anul 2023, au fost organizate peste 50 de sesiuni de informare în județul Alba, în scopul de a asigura că tinerii fermieri sunt bine pregătiți pentru a beneficia de această oportunitate de finanțare.

Cererile de finanțare depuse vor fi supuse evaluării conform procedurilor stabilite, iar raportul de selecție va fi publicat în cursul anului 2024. Cei selectați vor beneficia de o sumă semnificativă, respectiv 70.000 de euro, pentru dezvoltarea fermelor din zona montană a județului Alba.

Perioada de implementare a proiectelor este de minim 2 ani, urmată de o perioadă de monitorizare de 5 ani. Un aspect important este că 40% din suma alocată prin proiecte trebuie investită în modernizarea fermelor, promovând astfel sustenabilitatea și eficiența în sectorul agricol.

În contrast, pe plan național, interesul pentru această sesiune de finanțare este scăzut, cu doar 105 cereri depuse la o alocare financiară de peste 175 de milioane de euro. Totuși, fondurile pentru tinerii fermieri din zona montană s-au epuizat înainte de termen, subliniind atracția și necesitatea acestui sprijin în acele regiuni.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a comunicat că fondurile pentru zona montană au fost epuizate înainte de termen, cu 1.877 de cereri de finanțare depuse și o valoare solicitată de 131,39 milioane de euro, depășind plafonul maxim de depunere.

Citește și: Fonduri europene 2023 pentru fermierii din ALBA. Tudor Ponoran: „A fost un interes foarte mare pentru accesarea finanțărilor destinate tinerilor fermieri”

Cei care se încadrează la componenta națională încă mai pot depune solicitări până la data limită sau până la atingerea plafonului de 263,2 milioane de euro. Fondurile disponibile în prezent pentru această componentă sunt de 257,2 milioane de euro, iar pragul de calitate este de 60 de puncte.

Pentru a urmări în timp real evoluția depunerilor cererilor de finanțare pentru DR-30, AFIR oferă un portal online pe www.afir.ro, oferind informații detaliate despre Programul Național Strategic și procesul de depunere online.

Județul Alba se impune pe podiumul național în sprijinirea tinerilor fermieri, iar directorul OJFIR Alba nu a făcut decăt să exprime potențialul și determinarea comunității locale în dezvoltarea sectorului agricol.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Albaiulianca Mihaela Mih-Dehelean, CAMPIOANĂ BALCANICĂ la Culturism și Fitness: ”O cupă în care am strâns toate speranțele, lacrimile, durerile și bucuriile a mii de ore de antrenament”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Albaiulianca Mihaela Mih-Dehelean, CAMPIOANĂ BALCANICĂ la Culturism și Fitness: ”O cupă în care am strâns toate speranțele, lacrimile, durerile și bucuriile a mii de ore de antrenament” Albaiulianca Mihaela Mih-Dehelean este CAMPIOANĂ BALCANICĂ la Culturism și Fitnes. Performanța remarcabilă a fost anunțată chiar de sportivă pe pagina de Facebook: ”O cupă în care am strâns […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea