Rămâi conectat

Curier Județean

Judeţul Alba, pe locul şase în clasamentul ratei şomajului. La Blaj sunt cei mai mulţi şomeri

Publicat

în

Judeţul Alba, cu o rată a şomajului de 8,7%, se situează pe locul 6 în clasamentul judeţelor ordonate descrescător, cele mai mari valori ale ratei şomajului fiind înregistrate în judeţele: Vaslui (10,5%), Teleorman (10,0%), Mehedinţi (9,8%), Dolj (9,7%), Galaţi (9,1%).

În luna decembrie 2012  la nivelul ţării s-a înregistrat un număr de 493775 şomeri, cu o rată a şomajului de 5,6%; numărul şomerilor femei înregistrat la nivelul ţării a fost de 210795 persoane, cu o rată a  şomajului de 5,0%, iar cel al bărbaţilor de 282980, rata şomajului la bărbaţi fiind de 6,1%.

Ponderea numărului de şomeri înregistraţi în totalul populaţiei stabile cu vârsta de 18-62 ani (la data de 1 ianuarie 2011), în luna decembrie 2012  a fost de 6,2%. Pe medii de locuit, valoarea indicatorului diferă, de la 4,6% în mediul urban la 8,8% în mediul rural. Dintre oraşe, cu cele mai mari valori se remarcă: Blaj (10,3%), Câmpeni (7,0%), Zlatna (6,6%), Baia de Arieş (5,5%), Abrud (5,4%), Ocna Mureş (4,1%), oraşul Cugir deţinând cea mai mică pondere (3,1%). În mediul rural cele mai mari ponderi ale numărului de şomeri înregistraţi în numărul total al populaţiei de 18-62 de ani s-au înregistrat în comunele: Scărişoara (23,8%), Jidvei (23,7%), Cetatea de Baltă (21,7%), Câlnic (20,5%), Albac (18,6%), Avram Iancu (17,9%), Crăciunel (16,8%), Vadu Moţilor (15,1%), Cenade (14,5%), Bucerdea Grânoasă (14,4%), iar cele mai mici valori în comunele: Mogoş (1,8%), Mihalţ (2,4%), Livezile (2,7%), Ocoliş (2,8%).

Numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii decembrie 2012 în judeţul Alba a fost de 14924  persoane (reprezentând 3,02% din şomerii înregistraţi pe total ţară), mai mare cu 2301 persoane (+18,2%) faţă de luna anterioară şi cu 1696 persoane (+12,8%) comparativ cu luna decembrie 2011.

  Femeile reprezentau la această dată  44,4% din numărul total al şomerilor.

Structura după nivelul de instruire arată că 72,0% din şomerii înregistraţi sunt absolvenţi ai învăţământului primar, gimnazial şi profesional, 22,2% sunt persoane cu studii liceale şi postliceale şi        5,8% persoane cu studii superioare.

Numărul şomerilor neindemnizaţi a fost de 9053 persoane (60,7% din total şomeri), mai mare cu 1107 persoane (+13,9%) faţă de luna anterioară şi cu 1691 persoane (+23,0%) decât în luna decembrie 2011.

Numărul şomerilor aflaţi în plată a fost de 5871 persoane (39,3% din numărul total al şomerilor), în creştere cu 1194 persoane (+25,5%) faţă de luna noiembrie 2012 şi cu 5 persoane faţă de luna decembrie  2011.

Rata şomajului (determinată prin raportarea numărului şomerilor la populaţia activă civilă la 1.01.2012) a fost în luna decembrie 2012 de 8,7% (faţă de 7,4% în luna noiembrie 2012 şi 7,7% în luna decembrie 2011). În rândul femeilor, rata şomajului a fost de 7,9% în luna decembrie 2012 (faţă de 7,1% în luna noiembrie 2012  şi 7,0% în luna decembrie 2011), iar în rândul bărbaţilor de 9,5% în luna decembrie 2012 (faţă de 7,7% în luna noiembrie 2012  şi 8,4% în luna decembrie 2011).

Cel mai mare număr de şomeri înregistrat în luna noiembrie 2012 la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Alba a fost în oraşele: Alba Iulia (1652 persoane), Blaj (1391 persoane), Sebeş (874 persoane), Aiud (794 persoane), Cugir (566 persoane), Câmpeni (353 persoane), Ocna Mureş (388 persoane), Zlatna (345 persoane), iar dintre comune se remarcă cu cel mai mare număr de şomeri înregistraţi comunele: Jidvei (763 persoane), Ighiu (380 persoane), Cetatea de Baltă (365 persoane), Şona (367 persoane), Albac (230 persoane), Scărişoara  (210  persoane),  Lupşa (193 persoane), Roşia Montană (195 persoane).

Publicitate
Publicitate

Curier Județean

Legislația penală se modifică prin proiect de lege. Sunt vizate : conducerea fără permis sau a unui vehicul neîmatriculat, protecția martorilor. Alte modificări ale CODULUI PENAL

Publicat

în

Legislația penală se modifică prin proiect de lege. Sunt vizate : conducerea fără permis sau a unui vehicul neîmatriculat, protecția martorilor. Alte modificări ale CODULUI PENAL

Mai multe modificări ale legislației penale au fost inițiate marți de Ministerul Justiției sub forma unui proiect de lege. Acestea vin ca urmare a mai multor decizii de neconstituționalitate din ultimii ani și fac referire, printre altele, la abuzul în serviciu, neglijența în serviciu, conducerea fără permis, reducerea pedepselor sau vizitele intime.

Proiectul de lege trebuie aprobat de Guvern și adoptat de Parlament pentru a intra în vigoare. Iată cele mai importante prevederi ale documentului, împărțite în funcție de actele normative care vor fi modificate:

Codul penal

1. Întreruperea cursului prescripției răspunderii penale. O să se prevadă că „Cursul termenului prescripției răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză care, potrivit legii, trebuie comunicat suspectului sau inculpatului”. Partea referitoare la comunicare va fi nouă.

2. Abuzul în serviciu. Definiția infracțiunii va fi detaliată astfel încât să facă referire la neîndeplinirea unui act prevăzut de o lege, o ordonanță sau o ordonanță de urgență, în condițiile în care acum se face referire doar la ideea de neîndeplinire a unui act (nu se indică tipurile de acte normative). Totodată, se va nuanța ideea de îndeplinire în mod defectuos a unui act, în sensul că prevederea va face referire la îndeplinirea cu încălcarea unei legi, ordonanțe sau ordonanțe de urgență.

3. Neglijența în serviciu. Și aici se va face detalierea cu neîndeplinirea unui act prevăzut de o lege, o ordonanță sau o ordonanță de urgență, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, sau îndeplinirea cu încălcarea unui asemenea act normativ.

4. Punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat. În acest caz, proiectul de lege va include la aceste infracțiuni punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier neînmatriculat/neînregistrat sau cu număr fals. Totodată, referirea la tractoare va fi inclusă și la infracțiunea legată de conducerea cu plăcuțe retrase sau conducerea fără drept de circulație.

5. Conducerea unui vehicul fără permis de conducere. Și aici, autoritățile vor include tractoarele agricole și forestiere la infracțiunile legate de conducerea fără permis, conducerea cu permis necorespunzător, conducerea cu permis retras/anulat/suspendat.

6. Consumul de alcool sau de alte substanțe ulterior producerii unui accident de circulație. Aici avem o nouă infracțiune care va fi introdusă în Codul penal. Mai exact, cei care consumă alcool sau alte substanțe psihoactive, după un accident de circulație cu victime, înainte de recoltarea probelor biologice vor risca închisoare de la unu la cinci ani sau amendă. Excepție vor face situațiile în care substanțele psihoactive sunt administrate de un medic, dacă șoferul este rănit.

7. Aplicarea legii penale de dezincriminare. Această regulă a dezincriminării se va aplica și atunci când, în urma unei decizii a Curții Constituționale sau a unei decizii pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție în dezlegarea unei chestiuni de drept sau în soluționarea unui recurs în interesul legii, o faptă determinată nu mai întrunește elementele unei infracțiuni sau forma de vinovăție cerută de aceasta. Această dispoziție nouă referitoare la articolul 4 din Codul penal va fi introdusă însă în Legea 187/2012 (cea care a pus în aplicare Codul penal).

Legea protecției martorilor

8. Reducerea pedepsei pentru denunțători. Martorii care n-au comis infracțiuni grave vor putea și ei să beneficieze de reducerea pedepselor, dacă denunță persoane care au comis infracțiuni grave (omor, trafic, spălare de bani, corupție și altele). Acum, regula exclude persoanele cu infracțiuni care nu sunt grave de la beneficiul reducerii pedepsei.

Publicitate

Legea despre executarea pedepselor şi măsurilor privative de libertate în cursul proceselor penale

9. Dreptul la vizită intimă. Acesta va fi extins pentru a acoperi și persoanele arestate preventiv în cursul judecății, nu doar persoanele condamnate definitiv. Astfel, condiția de nesancționare disciplinară va face referire la ultimele 30 de zile înainte de solicitarea vizitei intime.

sursa: avocatnet.ro

Citește mai mult

Curier Județean

Un centru de zi pentru persoane vârstnice va fi amenajat la Zlatna. Investiția de peste 150 000 de lei, lansată în SEAP

Publicat

în

Primăria Zlatna urmărește dotarea unui centru de zi pentru persoane vârstnice, în valoare de peste 150 000 de lei.

Astfel, potrivit proiectului care a fost lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), centrul va beneficia de următoarele facilități:

– zona medicală – cuprinde cabinet medical, sală de recuperare și cabinet consiliere/psihologic;
– zona de recreere – bibliotecă (sală depozitare + sală de lectură), sală multifuncțională;
– zona servit masă – depozit, oficiu alimentar, sală servit masa;
– spații anexe – grupuri sanitare, grup vestiar, vestiar personal, holuri/coridoare, oficiu curățenie;
– echipamente și dotări specifice;
– spațiu exterior amenajat prin montarea a 4 bănci exterioare, 4 coșuri de gunoi, a elementelor decorative;
– infrastructura adaptată pentru operarea de persoane cu dizabilități: grupuri sanitare, vestiar, holuri/coridoare, oficiu curățenie.

Electrica Furnizare Discount

De asemenea, motivul construirii unui astfel de centru este, potrivit aceluiași document, că până în anul 2050 se estimează ca numărul persoanelor vârstnice va ajunge la 2 miliarde, adică o persoană din 5 se va încadra în aceasta categorie, în contextul unei îmbătrâniri accelerate a populației – o problemă cu care se confruntă toate statele membre ale Uniunii Europene, și nu numai.

La această problemă se adaugă și calitatea precară a vieții celor vârstnici, lipsa accesului la servicii sociale de calitate. Pornind de la aceste premise, se constată o cerere tot mai mare de servicii de îngrijire medicală, adaptarea infrastructurii sociale la oferirea de suport și servicii țintite specific pe astfel de probleme.

Obiectivul general al proiectului este reprezentat de creșterea gradului de acoperire cu servicii sociale pe raza orașului Zlatna, prin reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea infrastructurii în vederea înființării de noi centre sociale. Acest obiectiv general se subsumează obiectivului specific al priorității de investiții, prin creșterea numărului de centre sociale la nivelul orașului Zlatna, cât și prin îmbunătățirea calității serviciilor sociale oferite persoanelor vârstnice și a calității vieții acestora, și reducerea riscului de automarginalizare.

În termen de 24 de luni, proiectul ar trebui să creeze 4 noi locuri de muncă în oraș, pentru buna funcționare a centrului de zi.

Citește mai mult

Curier Județean

JOI: ZIUA Imnului Național al României, sărbătorită la Alba Iulia. Ceremonial organizat în Piața Tricolorului. PROGRAM

Publicat

în

An de an, la data de 29 iulie, în România se sărbătorește Ziua Imnului Național. Cu această ocazie, Prefectura Alba organizează, joi, cu începere de la ora 9.50, un ceremonial în Piața Tricolorului din Alba Iulia.

CADRUL GENERAL:
1. Locul: Piața Tricolorului Alba Iulia
2. Data și ora: 29.07.2021, ora 10.00
3. Programul activităţilor:

09.50 – 10.00 Primirea invitaților;
10.00 -10.05 Prezentarea onorului, salutul Drapelului de luptă și ocuparea locului în dispozitiv;
10.05 – 10.15 Alocuțiune referitoare la simbolistica versurilor Imnului;
10.15 – 10.20 Oficierea serviciului religios;
10.20 – 10.25 Intonarea Imnului Național al României.

Electrica Furnizare Discount
4. Participanţi:

Instituţia Prefectului – Judeţul Alba
Consiliul Judeţean Alba
Primăria Municipiului Alba Iulia
Arhiepiscopia Ortodoxă Română, Arhiepiscopia Romano – Catolică, reprezentanți ai cultelor religioase
Unitățile militare (M.Ap.N., M.A.I.) din Garnizoana Alba Iulia
Direcția Județeană de Informații Alba
Direcția Județeană de Telecomunicații Speciale Alba
Cercul Militar Alba Iulia
Asociația Națională Cultul Eroilor ”Regina Maria” filiala Alba
Asociația Națională a a Veteranilor de Război ”Ferdinand I”, Filiala Alba
Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere filiala Alba ”Gemina”
Asociația Militarilor Veterani și a Veteranilor cu Dizabilități din Teatrele de Operații
Centrul de Cultură ”Augustin Bena”
Servicii și instituții publice din județul Alba
Partide politice
Reprezentanți mass-media

NOTĂ: Desfășurarea activităților dedicate sărbătoririi Zilei Imnului Național se va face cu respectarea strictă a regulilor de distanțare fizică și socială, prevăzute de reglementările în vigoare la nivel național privind prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID – 19.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2021 Ziarul Unirea