Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Județul Alba, cel mai important producător de struguri și vinuri din Regiunea centru. Unde se află cele mai valoroase podgorii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Județul Alba se caracterizează printr-o agricultură mixtă, fapt care reiese şi din împărţirea suprafeţei agricole – în ponderi aproximativ egale – în teren arabil, respectiv păşuni şi fâneţe determinată de condiţiile prielnice din punct de vedere al reliefului, climei şi solului.

Relieful extrem de diversificat permite dezvoltarea creşterii animalelor (în special ovine şi bovine), a culturii cerealelor, legumiculturii, pomiculturii şi viticulturii. Solurile se încadrează în clasa de fertilitate medie și în mai mică măsură în clasa de fertilitate ridicată, iar condițiile de climă permit cultivarea majorității cerealelor, furajelor, plantelor tehnice, legumelor și fructelor.

Suprafaţa agricolă Județul Alba are un potențial considerabil din punct de vedere al suprafeţei de teren pentru agricultură. Fermierii au la dispoziție 330.731 ha, adică 53% din totalul suprafeţei judeţului Alba.

Din suprafaţa totală ce poate fi folosită pentru agricultură în judeţul Alba, 130.742 ha reprezintă partea arabilă, 121.558 ha sunt pășuni, 72.219 ha sunt fânețe, viile ocupând 5.082 ha și livezile 1.378 ha. Terenurile arabile sunt localizate cu precădere în partea central-estică a județului, în luncile Mureșului și Târnavelor și în Podișul Transilvaniei.

Suprafața arabilă este relativ constantă, într-o uşoară diminuare faţă de anul 2015, suprafeţele ocupate de vii şi livezi rămân constante în ultimii doi ani. Județul Alba este cel mai important producător de struguri și vinuri din Regiunea Centru, aici fiind localizate cele mai importante podgorii din Transilvania (Valea Târnavelor, Aiud-Ciumbrud, Alba Iulia – Ighiu, Sebeș – Gârbova).

În ultimii ani, datorită unor investiții importante, suprafața cultivată cu viță de vie a crescut cu aproape 600 hectare comparativ cu anul 2009. În ceea ce priveşte cultura pomilor fructiferi, cele mai bune condiţii le întrunesc prunii, urmaţi de meri, peri şi persici.

Zonele care deţin condiţiile naturale cele mai favorabile pentru cultura pomilor fructiferi sunt: zona Târnavelor, Podişul Secaşelor şi Valea Mureşului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH” Chedveș Vlad este elev în clasa a II-a la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia. La faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”, ediția a XXVII-a, băiatul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea