Rămâi conectat

Actualitate

Judeţul Alba are peste 16.000 de şomeri. Vezi ce buget a alocat AJOFM, în ianuarie, pentru ocuparea forţei de muncă

Publicat

în

La sfârşitul lunii ianuarie 2013, la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Alba figurau în evidenţe un număr total de 16.365  persoane, din care 7.026 femei. Din cele 16.365 persoane înregistrate 6.355 de persoane sunt şomeri indemnizaţi, iar 10.010  sunt persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, fără a beneficia de drepturi băneşti. Rata şomajului, la nivelul judeţului Alba,  la finele lunii  ianuarie  2013 este de 9,55%.

Prin medierea muncii, numărul persoanelor intrate la serviciile de mediere a locurilor de muncă vacante în luna ianuarie  2013  a fost de 2.845. În urma acordării acestor servicii  s-a reuşit plasarea în muncă a 237 persoane, din care 176  persoane în locuri de muncă pe perioadă nedeterminată, şi 61  persoane pe perioadă determinată.  Încadrarea şomerilor după prima mediere a muncii  –   83  persoane.

În perioada 1 – 31 ianuarie 2013, 4.817 persoane au beneficiat de servicii de informare şi consiliere profesională. Serviciile au fost acordate gratuit, iar monitorizarea  acestor servicii s-a efectuat pe: a) categorii de vârstă astfel: 850  persoane sub 25 de ani; 677  persoane cu vârsta între  25 – 34 ani;  1.104  persoane cu vârsta între  35 – 45 ani; 2.186  persoane cu vârsta mai mare de 45 ani;    b) studii:  1.089  persoane cu şcoală generală incompletă,   1.427 absolvenţi de şcoală generală, 1158 absolvenţi de şcoli profesionale, 206 absolvenţi de şcoli de arte şi meserii,  755  absolvenţi de liceu, 18 persoane absolvenţi ai şcolilor postliceale şi 164  absolvenţi de studii superioare. În urma acestor servicii, 69 de persoane şi-au găsit un loc de muncă.

De asemenea, în luna ianuarie au fost încadraţi 28 absolvenţi de învăţământ superior, dintre care 11 au beneficiat de prima de încadrare prevăzută de lege, prima egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data acordării (500 lei).

Au beneficiat, de asemena, de stimulente financiare 11 persoane, şi anume: o  persoană  s-a încadrat într-o localitate la o distanţă mai mare de 50 de km faţă de  domiciliul stabil şi a primit o primă de încadrare în suma de 1000 lei,  iar 10  persoane s-au încadrat în altă localitate cu schimbarea definitivă a domiciliului. Acestea din urmă au primit o primă de instalare de 3500 lei.

Încadrarea în muncă a somerilor înainte de expirarea perioadei de indemnizare

În scopul prevenirii şomajului de lungă durată şi stimulării şomerilor de a se încadra în muncă înainte de expirarea perioadei de indemnizare, s-au acordat alocaţii pentru un număr de 86 şomeri (30%), din care 59 sunt femei, respectiv 100% pentru un număr de 5 absolvenţi care s-au încadrat în muncă înaintea perioadei de indemnizare.

La categoria persoanelor cu vârsta de peste 45 ani, şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale sau şomeri, care mai au 3 ani până la vârsta de pensionare,  au fost încadraţi în muncă  102  şomeri.

Bugetul asigurărilor pentru şomaj
Pentru aplicarea măsurilor active de ocupare a forţei de muncă, în perioada 1 – 31 ianuarie 2013, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Fortei de Muncă Alba  a cheltuit următoarele sume de bani:

– organizarea şi desfăşurarea cursurilor de formare profesională  –  19.638  lei;
– ocuparea forţei de muncă prin acordarea de alocaţii pentru şomerii care se încadrează înainte de expirarea perioadei de şomaj – 26.554.  lei
– încadrarea şomerilor în vârstă de peste 45 de ani şi a întreţinătorilor părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale prin subvenţionarea locului de muncă  –  407.800  lei;
– încadrarea prin subvenţionarea locurilor de muncă a persoanelor cu handicap  – 2.864 lei;
– încadrarea prin subvenţionarea locurilor de muncă a şomerilor care mai au 3 ani până la împlinirea vârstei de pensionare  –  5.259 lei
– încadrarea absolvenţilor din instituţii de învăţământ prin subvenţionarea locului de muncă –  50.590 lei;
– încadrarea absolvenţilor prin acordarea primei de încadrare –  17.188 lei;
– încadrarea prin încheierea de contracte de solidaritate, în baza Legii 116/2002  – 45.000  lei;

Publicitate

În timp ce pentru măsurile pasive s-au făcut plăţi astfel :

– indemnizaţia de şomaj, plăţi compensatorii  – 2.465.008  lei
– contribuţii aferente la asigurările sociale şi de sănătate ale şomerilor – 901.158 lei.

Publicitate

Actualitate

Ministrul Sănătății: Tombole și loterii pentru vaccinați, interzicerea persoanelor nevaccinate în weekend în spaţiile publice neesenţiale

Publicat

în

Ministrul Sănătății: Tombole și loterii pentru vaccinați, interzicerea persoanelor nevaccinate în weekend în spaţiile publice neesenţiale

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat marţi că a propus, în şedinţa coaliţiei de guvernare, un set de măsuri de accelerare a campaniei de vaccinare anti-COVID, cum ar fi de recompensă pentru cei care se vaccinează şi restrictive pentru cei nevaccinaţi – testarea obligatorie a personalului medico-sanitar nevaccinat şi acces limitat în weekend în zonele neesenţiale, menţionând că acestea urmează să fie discutate cu premierul şi cu membrii Comitetului Naţional pentru Coordonarea activităţilor de vaccinare.

„Am participat la şedinţa coaliţiei cu scopul de a propune partenerilor de coaliţie o serie de măsuri legate de accelerarea campaniei de vaccinare. Este vorba atât de măsuri de recompensă pentru cei care s-au vaccinat sau se vor vaccina de acum înainte, precum şi de măsuri restrictive pentru persoanele vaccinate. Trebuie să menţionez că a fost o discuţie de principiu, urmând ca, ulterior, pentru aplicabilitatea acestor măsuri să cerem acordul partenerilor din Guvern, al premierului şi al membrilor Comitetului Naţional pentru Coordonarea activităţilor de vaccinare. Este vorba de anumite măsuri de recompensă pentru cei care se vaccinează de acum înainte de tipul bonurilor valorice, rămâne să vedem cum le operaţionalizăm, dar şi anumite loterii, cu premii pentru toţi cei care s-au vaccinat de la începutul campaniei şi până acum”, a afirmat Mihăilă după şedinţa coaliţiei, potrivit Agerpres.

Ea a adăugat că partea tehnică urmează să fie stabilită în Guvern după ce va fi obţinut şi acordul premierului.

„Vorbim de două ipoteze de lucru legate de restricţii. Sunt, pe de o parte: o propunere legislativă pentru personalul medico-sanitar, propunere care a mai fost discutată anterior, şi anume obligativitatea testării pentru personalul medico-sanitar nevaccinat şi va merge ca propunere de lege în funcţie de decizia şi ce recomandări ne vin de la Institutul Naţional de Sănătate Publică şi, de asemenea, în funcţie de nivelul de incidenţă. Costurile nu sunt suportate de sistemul public. A doua măsură restrictivă este legată de accesul persoanelor nevaccinate în weekend în spaţiile publice neesenţiale”, a explicat Mihăilă, adăugând că costul testării va fi suportat de cadrele medicale.

Ministrul Sănătăţii a spus că modul de operaţionalizare urmează să fie detaliat.

„Unele vor intra în vigoare în funcţie de incidenţa de la nivelul unei localităţi şi o să discutăm şi cu CNSU, DSU şi INSP pentru a stabili aceste praguri de incidenţă, unele, cum sunt aceste măsuri care se adresează personalului medico-sanitar, trebuie adoptate în Parlament”, a mai spus Mihăilă.

Mihăilă a menţionat că, potrivit unor date parţiale, în Bucureşti, rata vaccinării personalului medico-sanitar este între 50% şi 60% şi de 85% în rândul medicilor.

„Înainte de acest lucru, noi am solicitat săptămâna trecută şi am început să centralizăm de la unităţile sanitare publice care este situaţia personalului medical legată de stadiul vaccinării. Majoritatea avem rezultate parţiale, dar de exemplu pentru municipiul Bucureşti avem între 50% şi 60% personal medico-sanitar total vaccinat, din datele parţiale, iar medicii sunt vaccinaţi peste 85%.”, a spus ministrul.

sursa: digi24.ro

Publicitate
Citește mai mult

Actualitate

Ajutoarele sociale vor CREȘTE: Legea, promulgată de Klaus Iohannis. Cine poate beneficia de acest venit și ce acte sunt necesare

Publicat

în

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care ajutoarele sociale vor crește, spre bucuria beneficiarilor. Ajutorul social este un venit pentru cetățeni, din partea statului, în cazul în care se află în situații precare de trai și fac parte din categorii defavorizate.

Crește ajutor social

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care prevede ca valoarea indicatorului social de referinţă să se actualizeze, din oficiu, în fiecare an, la data de 1 martie, cu rata medie anuală a inflaţiei din anul precedent. Legea se referă la propunerea legislativă pentru completarea Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.

Electrica Furnizare Discount

Indicatorul social de referinţă se foloseşte la calcularea indemnizaţiei de şomaj şi a ajutoarelor pentru încălzire. Valoarea lui nu a mai fost modificată din anul 2008 și în prezent este de 500 de lei.

După ce propunerea legislativă va intra în vigoare, actualizarea ISR se va face începând cu 1 martie 2022. Pentru ca această propunere legislativă să intre în vigoare, mai trebuie publicată în Monitorul Oficial.

Inițial, parlamentarii stabiliseră că „valoarea indicatorului social de referinţă creşte anual până la atingerea valorii de 1.200 de lei, dar aceste termene nu au fost respectate:

a) la data de 1 ianuarie 2021 – 780 lei;
b) la data de 1 ianuarie 2022 – 990 lei;
c) la data de 1 ianuarie 2023 – 1.200 lei”.

Cine poate primi ajutor social

Ajutorul social se acordă persoanelor singure sau familiilor cu reședința legală în România dacă venitul net lunar al persoanei singure sau al familiei este mai mic decât venitul minim garantat. Astfel, poți face o declarație pe propria răspundere pentru ajutor social dacă nu ai adăpost și ești o persoană cu o situație precară.

Pentru a putea beneficia de ajutor social, nu trebuie să deții venituri cum ar fi:
 • clădiri sau alte spații locative în afara locuinței proprii;
 • terenuri din jurul locuinței și curtea aferentă și alte terenuri intravilane care depășesc 1.000 metri pătrați (mp) în zona urbană și 2.000 mp în zona rurală;
  autoturism(autoturisme) și/sau motocicletă(motociclete) cu o vechime mai mică de 10 ani, cu excepția celor adaptate pentru persoanele cu handicap sau destinate transportului acestora;
 • utilaje agricole: tractor, combină autopropulsată;
 • utilaje de prelucrat lemnul: gater sau alte utilaje de prelucrat lemnul acționate hidraulic, mecanic sau electric;
 • depozite bancare cu valoare de peste 3.000 RON;
 • suprafețe de teren, animale și păsări a căror valoare netă de producție anuală depășește suma de 1.000 EUR pentru persoana singură, respectiv 2.500 EUR pentru o familie;
 • altele, cuprinse în lista bunurilor ce conduc la excluderea acordării ajutorului social, și care sunt enumerate în anexa 4 a Hotărârii Guvernului nr. 50 din 19 ianuarie 2011.
Pentru a primi ajutor social, trebuie să depui la primăria de care aparții un dosar care să conțină mai multe acte:
 • cerere pentru ajutor social;
 • o declarație pe propria răspundere și actele care dovedesc componența familiei și veniturile membrilor acesteia;
 • documente de identitate.
Citește mai mult

Actualitate

Cea de-a treia doză a vaccinului anti-COVID, în atenția specialiștilor români. „Este foarte probabil ca din luna septembrie să avem această decizie”

Publicat

în

Cea de-a treia doză a vaccinului anti-COVID, în atenția speciliștilor români. „Este foarte probabil ca din luna septembrie să avem această decizie”

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă, faptul că este probabil ca din luna septembrie să se ia decizia de vaccinare cu a treia doză a unor categorii de persoane.

Electrica Furnizare Discount

„Există discuții legate de administrarea rapelului sau cum este cunoscut ca cea de-a treia doză la persoanele care fie au un risc crescut de expunere, și aici vorbim de categoria personalului medical și personalul social, și persoanele care se află în evidențe cu boli cronice, respectiv persoanele de peste 65 de ani. Este foarte probabil ca din luna septembrie să aveam această decizie de a administra doza trei sau rapelul, practic ar veni la opt luni de la debutul campaniei de vaccinare”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Conform acestuia, este posibil ca la recomandarea celei de-a treia doze să se țină cont și de istoricul de boală al persoanelor.

„Este foarte probabil să luăm în considerare istoricul de trecere prin boală. Practic, o persoană care are istoric de trecere prin boală și a fost vaccinată cu două doze nu mai are neapărat indicație de a face rapelul cu cea de-a treia doză de vaccin, având în vedere că trecerea prin boală este un element important de activare a răspunsului imun”, a mai spus coordonatorul campaniei de vaccinare.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2021 Ziarul Unirea