Rămâi conectat

Politică Administrație

ISU Alba s-a întărit cu echipaje de terapie intensivă mobile și dispecerat medical integrat. Vezi intervenția la un grav accident auto!

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sâmbătă dimineață, la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Unirea” al judeţului Alba a avut loc festivitatea de operaţionalizare a echipajului de terapie intensivă mobilă din cadrul Serviciului Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare.

Este vorba despre inaugurarea unui echipaj de terapie intensivă mobilă și a dispeceratului medical integrat, două investiții în tehnică și specialiști, care vor îmbunătăți substanțial timpul de intervenție și calitatea serviciilor medicale în cazul accidentelor, dar și optimizarea resurselor umane și materiale de care dispune ISU Alba și Serviciul Județean de Ambulanță.

La eveniment au participat “salvatorii” din cadrul ISU și al SJ de Ambulanță Alba, numeroase oficialități locale, medici. La deschiderea evenimentului, șeful ISU colonelul Dorel Sofica a ţinut să transmită un scurt mesaj de încurajare celor care salvează vieţi şi să mulţumească tuturor reprezentanţilor instituţiilor care au pus umărul la această importantă realizare pentru locuitorii județului Alba. A urmat apoi un ceremonial militar şi o slujbă religioasă susținută de ÎPS Irineu, Arhiepiscopul de Alba Iulia, vizitarea spaţiilor SMURD şi a dispeceratului medical integrat şi un spectaculos exerciţiu demonstrativ de intervenţie pentru ajutor medical de urgenţă şi descarcerare.

În cadrul ceremoniei au mai luat cuvântul Ion Dumitrel, președintele CJ Alba, Flavius Cozuc, prefectul de Alba și Dorin Șerdean, viceprimarul municipiului Alba Iulia.

În contextul dezvoltării sistemului județean de urgență, Ion Dumtrel a anunțat că în 2013, Consiliul Județean va sprijini modernizarea Unității de Primiri Urgențe (UPU) din cadrul Spitalului Județean Alba, fapt ce va duce la creșterea calității serviciilor medicale de urgență și a confortului pacienților.

Echpajele SMURD și-au demonstrat încă o dată dibăcia și profesionalismul la un spectaculos exerciţiu demonstativ, simularea unui grav accident de circulaţie soldat cu mai mulți  răniți.

Evenimentul a fost organizat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Unirea” al judeţului Alba şi Unitatea de Primiri Urgenţe Alba, în colaborare cu Consiliul Judeţean Alba, Consiliul Local Alba Iulia, Direcţia de Sănătate Publică şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă Alba.

Pe lângă cele cinci echipaje de prim ajutor existente, SMURD Alba dispune acum şi de un echipaj de terapie intensivă mobilă. Dispecerizarea si coordonarea apelurilor de urgenţă la care răspund echipajele SMURD sunt asigurate de către sistemul unic de urgenţă 112 şi Dispeceratul Integrat Medical – ISU –  Ambulanţă.

Echipajul de terapie intensivă mobilă este unitatea de intervenţie cu pregătirea cea mai inaltă din punct de vedere medical din sistemul de urgenţă prespitalicesc. Este alcătuit dintr-un medic specialist de medicină de urgenţă, un asistent medical cu pregatire specifică din cadrul Unitaţii de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba şi doi paramedici din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Acest tip de echipaj îşi desfăşoară activitatea pe ambulanţa Volkswagen şi are competenţă de a efectua cele mai complexe manevre medicale, specifice terapiei intensive (inducție anestezică, intubație oro-traheală cu inductie medicamentoasă, montarea de cale venoasă centrală, măsurarea presiunii venoase centrale, traheotsomie de urgență etc.) Având în vedere  nivelul ridicat de pregătire medicală, acest echipaj este dirijat la intervenţiile cu victime multiple şi /sau cu stare generală gravă. Din cele două ambulanţe primite, doar una va fi operaţională, a doua fiind folosită în situaţiile în care prima este scoasă din intervenţie din diferite motive (igienizare, alimentare, etc).

Aria de interventie este nedelimitată, putându-se interveni oriunde în judeţ, fie ca echipaj de prim răspuns fie la solicitarea şi în sprijinul echipajelor de prim ajutor sau echipajelor medicale de urgenţă ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean Alba.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă | USR Unirea: Viziune și dedicare – Elena Ianc la Primăria Unirea

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comunicat de presă | USR Unirea: Viziune și dedicare – Elena Ianc la Primăria Unirea USR Unirea începe un nou capitol. Este un moment crucial pentru comuna noastră, un timp în care fiecare pas pe care îl facem este o schimbare pentru viitorul nostru și al copiilor noștri. În acest spirit, filiala locală USR Unirea, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea