Ziarul Unirea

ISU Alba s-a întărit cu echipaje de terapie intensivă mobile și dispecerat medical integrat. Vezi intervenția la un grav accident auto!

PNL - Alegeri Locale Partiale - 27 iunie

Sâmbătă dimineață, la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Unirea” al judeţului Alba a avut loc festivitatea de operaţionalizare a echipajului de terapie intensivă mobilă din cadrul Serviciului Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare.

Este vorba despre inaugurarea unui echipaj de terapie intensivă mobilă și a dispeceratului medical integrat, două investiții în tehnică și specialiști, care vor îmbunătăți substanțial timpul de intervenție și calitatea serviciilor medicale în cazul accidentelor, dar și optimizarea resurselor umane și materiale de care dispune ISU Alba și Serviciul Județean de Ambulanță.

ELIT

La eveniment au participat “salvatorii” din cadrul ISU și al SJ de Ambulanță Alba, numeroase oficialități locale, medici. La deschiderea evenimentului, șeful ISU colonelul Dorel Sofica a ţinut să transmită un scurt mesaj de încurajare celor care salvează vieţi şi să mulţumească tuturor reprezentanţilor instituţiilor care au pus umărul la această importantă realizare pentru locuitorii județului Alba. A urmat apoi un ceremonial militar şi o slujbă religioasă susținută de ÎPS Irineu, Arhiepiscopul de Alba Iulia, vizitarea spaţiilor SMURD şi a dispeceratului medical integrat şi un spectaculos exerciţiu demonstrativ de intervenţie pentru ajutor medical de urgenţă şi descarcerare.

În cadrul ceremoniei au mai luat cuvântul Ion Dumitrel, președintele CJ Alba, Flavius Cozuc, prefectul de Alba și Dorin Șerdean, viceprimarul municipiului Alba Iulia.

În contextul dezvoltării sistemului județean de urgență, Ion Dumtrel a anunțat că în 2013, Consiliul Județean va sprijini modernizarea Unității de Primiri Urgențe (UPU) din cadrul Spitalului Județean Alba, fapt ce va duce la creșterea calității serviciilor medicale de urgență și a confortului pacienților.

Echpajele SMURD și-au demonstrat încă o dată dibăcia și profesionalismul la un spectaculos exerciţiu demonstativ, simularea unui grav accident de circulaţie soldat cu mai mulți  răniți.

Evenimentul a fost organizat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Unirea” al judeţului Alba şi Unitatea de Primiri Urgenţe Alba, în colaborare cu Consiliul Judeţean Alba, Consiliul Local Alba Iulia, Direcţia de Sănătate Publică şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă Alba.

Pe lângă cele cinci echipaje de prim ajutor existente, SMURD Alba dispune acum şi de un echipaj de terapie intensivă mobilă. Dispecerizarea si coordonarea apelurilor de urgenţă la care răspund echipajele SMURD sunt asigurate de către sistemul unic de urgenţă 112 şi Dispeceratul Integrat Medical – ISU –  Ambulanţă.

Echipajul de terapie intensivă mobilă este unitatea de intervenţie cu pregătirea cea mai inaltă din punct de vedere medical din sistemul de urgenţă prespitalicesc. Este alcătuit dintr-un medic specialist de medicină de urgenţă, un asistent medical cu pregatire specifică din cadrul Unitaţii de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba şi doi paramedici din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Acest tip de echipaj îşi desfăşoară activitatea pe ambulanţa Volkswagen şi are competenţă de a efectua cele mai complexe manevre medicale, specifice terapiei intensive (inducție anestezică, intubație oro-traheală cu inductie medicamentoasă, montarea de cale venoasă centrală, măsurarea presiunii venoase centrale, traheotsomie de urgență etc.) Având în vedere  nivelul ridicat de pregătire medicală, acest echipaj este dirijat la intervenţiile cu victime multiple şi /sau cu stare generală gravă. Din cele două ambulanţe primite, doar una va fi operaţională, a doua fiind folosită în situaţiile în care prima este scoasă din intervenţie din diferite motive (igienizare, alimentare, etc).

Aria de interventie este nedelimitată, putându-se interveni oriunde în judeţ, fie ca echipaj de prim răspuns fie la solicitarea şi în sprijinul echipajelor de prim ajutor sau echipajelor medicale de urgenţă ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean Alba.

 

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

Te-ar putea interesa și:

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă| Consilierii județeni PSD Alba: Eșec la licitația CJ Alba privind transportul public de persoane. Soluția propusă de PSD

Conducerea Consiliului Județean Alba înregistrează un prim eșec la licitația privind transportul public de persoane prin curse regulate, după ce… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro