Rămâi conectat

Actualitate

ISU Alba: Atenţie la intoxicaţiile cu monoxid de carbon! Care sunt simptomele și câteva măsuri pentru prevenirea acestora

Ziarul Unirea

Publicat

în

incalzire-aragazIntoxicaţia cu monoxidul de carbon este mai frecventă iarna.  Monoxidul de carbon rezultă prin arderea incompletă a combustibililor (gaz, combustibili lichizi, cărbune, lemn) folosiţi în locuinţe – în instalaţii de încălzire, sobe, cuptoare prost întreţinute şi fără un sistem de ventilaţie corespunzătoare –, în motoarele maşinilor, dar şi în industrie. Monoxidul de carbon este un gaz incolor şi inodor, greu de detectat.

Simptomele produse sunt în mare parte nespecifice, astfel că uneori măsurile terapeutice sunt instituite tardiv. Femeile gravide, copiii, bătrânii, persoanele cu afecţiuni cronice sunt mai sensibile la acţiunea patogenă a acestui gaz. Monoxidul de carbon acţionează în principal înlocuind oxigenul în timpul transportului în sânge, ceea ce face ca ţesuturile să fie private de acest element indispensabil. El mai are şi un efect toxic direct, în special pe celula nervoasă.

Potrivit ISU Alba, simptomele depind de concentraţia gazului acumulat şi de durata expunerii. Iniţial apar dureri de cap, ameţeli, greaţă, slăbiciune, iritabilitate, zgomote în urechi, tulburări de vedere, dificultăţi de concentrare, scăderea capacităţii de judecată şi acţiune (fără ca persoana în cauză să realizeze), confuzie, somnolenţă. Ritmul cardiac creşte mult (ajungând la 150-160 de bătăi pe minut), apar vărsături, extrasistole, tensiunea arterială scade, respiraţia devine rapidă şi superficială, însoţită de dispnee. Mai ales la copii apar dureri abdominale şi diaree, iar dacă nu se intervine în timp util se ajunge la comă şi moarte.

Intoxicaţia cronică (expuneri prelungite la concentraţii mai mici de gaz) se manifestă prin cefalee, astenie, ameţeală, scăderea poftei de mâncare, tulburări digestive, de vedere, auz sau echilibru, iritabilitate.

Când se presupune că ar fi o acumulare de monoxid de carbon, persoanele trebuie evacuate rapid spre un loc deschis, la aer curat, cu ferestrele larg deschise. Trebuie contactat imediat un serviciu de urgenţă. Principalul tratament este administrarea oxigenului pe o mască. Unele complicaţii (cardiace sau neurologice) pot apărea tardiv, la câteva zile sau săptămâni, astfel că este importantă prezentarea la medic pentru controale.

Pentru prevenirea intoxicaţiilor cu monoxid de carbon, toate sistemele de încălzire trebuie să fie corect instalate, întreţinute şi verificate periodic, pentru a avea o bună ventilaţie. Coşurile, hornurile, ţevile de evacuare trebuie şi ele inspectate periodic. Încăperile trebuie aerisite frecvent, mai ales unde stau copiii mici sau bătrâni. Este bine să fie instalate detectoare de monoxid de carbon, pentru depistarea concentraţiilor crescute de gaz. Autovehiculele nu trebuie puse în funcţiune într-un spaţiu închis, căci acumulările de gaze se produc rapid. Nu folosiţi aragazul, cuptorul sau generatoare portabile cu gaz pentru a încălzi încăperile şi mai ales nu le lăsaţi nesupravegheate când dormiţi.

Serviciul pentru Prevenirea Incendiilor din cadrul Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „UNIREA” al judeţului Alba reiterează faptul că, respectarea normelor de prevenire şi stingere a incendiilor pe perioada sezonului rece şi adoptarea unei atitudini preventive de către populaţie pot să asigure evitarea unor evenimente negative în urma cărora pot apărea victime omeneşti şi pagube materiale însemnate.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea