Rămâi conectat

Ştirea zilei

Ioan Stoia, viceprimarul PDL din Fărău, acuzat de coflict de interese, a dat în judecată ANI

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Ioan Stoia, viceprimar al comunei Fărău, membru PDL, a contestat în instanță constatările Agenției Naționale pentru integritate care a decis că acesta este incompatibil cu funcția pe care o ocupă, fiind în conflict de interese deoarece ar avea ” un interes de ordin patrimonial pentru rudele sale de gradul al II – lea”.

Stoia a atacat în contencios administrativ decizia ANI, dosarul fiind înregistrat la Tribunalul Alba  în data de 2 aprilie a.c.

Agenţia Naţională de Integritate a anunțat într-un comunicat de presă emis în 13 martie că a constatat, în urma procedurilor de evaluare, încălcarea regimului juridic al incompatibilităţilor şi al conflictului de interese în materie administrativă, de către Ioan  Stoia, viceprimar al Comunei Fărău, Judeţul Alba.

Potrivit ANI Ioan Stoia a fost validat ca și de consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Fărău, pentru mandatul 2008 – 2012, la data de 20 iunie 2008 iarla data de 22 iunie 2012, STOIA IOAN a fost ales în funcţia de viceprimar al comunei. Pe de altă parte, în perioada 14 mai 2010 – 7 ianuarie 2013, acesta a deţinut calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul Stoia Ioan ”Raul” Întreprindere Individuală.

În urma evaluărilor efectuate, reprezentanții ANI au constatat următoarele:

1. Încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă de către STOIA IOAN, întrucât, în exercitarea mandatului de Consilier local în cadrul Consiliului Local al Comunei Fărău (2008 – 2012), a luat parte la procesul decizional privind adoptarea bugetului local al Comunei Fărău pe anul 2011, cât şi a rectificării respectivului buget local, prin care a fost alocată suma aferentă plăţii contractului încheiat de către Consiliul Local al Comunei FĂRĂU cu S.C. AUTOTALLER S.R.L. (societate în cadrul căreia asociatii şi administratorii sunt rudele sale de gradul al II – lea), în valoare totală de 55.000 Lei.

2. Încălcarea regimului juridic al incompatibilităţilor de către STOIA IOAN, întrucât, în perioada 22.06.2012 – 07.01.2013, a deţinut, simultan, atât funcţia de Viceprimar al Comunei Fărău, Judeţul Alba, cât şi calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul STOIA IOAN ”RAUL” ÎNTREPRINDERE INDIVIDUALĂ, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 87), alin. 1, lit. g) din Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

STOIA IOAN, deşi avea un interes de ordin patrimonial pentru rudele sale de gradul al II – lea, care putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin în calitate de Consilier local, nu a anunţat acest fapt la începutul şedinţelor Consiliului Local al Comunei Fărău, Judeţul Alba, din data de 10.02.2011, 21.04.2011, 29.08.2011, 29.09.2011, 31.10.2011, 08.11.2011, 23.11.2011, 06.12.2011 şi, respectiv, 22.12.2011, participând la deliberarea şi adoptarea Hotărârilor privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli, precum şi rectificările bugetare aferente anului 2011, conform proceselor verbale de şedinţă aferente.

La data de 26.04.2011, S.C. AUTOTALLER S.R.L. a încheiat cu Consiliul Local al Comunei FĂRĂU, Judeţul Alba, un contract de prestări de servicii, în valoare totală de 55.000 Lei, având ca obiect ‘curăţat păşuni, grenări terenuri, împrăştiat şi tasat piatră pe drumurile comunale şi săteşti, săpat fântâni pe domeniul public şi privat al comunei’. S.C. AUTOTALLER S.R.L. are ca asociaţi şi administratori pe STOIA ȘTEFAN şi STOIA LIVIU, rude de gradul al II – lea cu persoana evaluată.

Astfel, au fost identificate elemente în sensul încălcării regimului juridic al conflictului de interese, deoarece, conform dispoziţiilor art. 46 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, cu modificările şi completările ulterioare, nu poate lua parte la deliberare şi adoptarea hotărârilor consilierul local care, personal, are un interes patrimonial în problema supusă dezbaterilor consiliului local, iar hotărârile adoptate de consilul local cu încălcarea acestor dispoziţii sunt nule de drept”, se arăta în comunicatul de presă transmis de ANI.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LIVE VIDEO Ritualul „Spălării Picioarelor” din Joia Mare de la Catedrala Romano-Catolică ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia. Ce simbolizează obiceiul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ritualul „Spălării Picioarelor” din Joia Mare de la Catedrala Romano-Catolică ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia. Ce simbolizează obiceiul Este Joia Mare a catolicior, o zi cu mare însemnătate, care reprezintă pentru creştini şi Ultima Cină a Domnului Iisus Hristos. În toate catedralele catolice se petrece un moment important, în această seară: spălatul picioarelor. Preoţii reproduc […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea