Ioan Dîrzu: Chiar dacă vânzările au scăzut cu aproape 25 la sută, guvernanţii refuză să reducă TVA la alimentele de bază

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia


Sunt surprins că după atâţia ani, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, îşi aminteşte de propunerea PSD privind reducerea TVA la produsele de bază. Din 2006 am tot explicat de ce e nevoie de reducerea TVA pentru aceste produse, dar fără niciun folos, din păcate. În octombrie 2010, legea privind scăderea TVA-ului la 5% la alimentele de bază (pâine, carne, lapte, ulei vegetal şi zahăr) a fost adoptată din greşeală de toţi deputaţii PDL, cu unanimitate de voturi – 290, în frunte cu miniştrii Valeriu Tabără, Valerian Vreme, Ioan Botiş şi Elena Udrea. Desigur, preşedintele României nu a vrut să o promulge, a trimis-o spre reexaminare Senatului, care la final a respins-o. Am afirmat de nenumărate ori că TVA-ul scăzut la alimentele de bază este o şansă foarte mare pentru producătorii agricoli români, care sunt forţaţi, din cauza concurenţei cu producătorii europeni, să-şi restrângă activitatea sau să accepte să vândă unor intermediari la preţuri de nimic. Creşterea TVA la 24% nu a însemnat decât creşterea evaziunii fiscale, în condiţiile în care, în România, evaziunea, în ultimii 5 ani, a fost în creştere. Prin urmare, o scădere a TVA pentru produsele agro-alimentare ar duce la reducerea evaziunii, dar poate guvernarea PDL nu vrea asta! România e una din puţinele ţări europene care nu au TVA diferenţiat pentru produsele alimentare şi agricole şi aplică una dintre cele mai mari cote de TVA pentru produsele alimentare (24%). După ce protestatarii şi-au strigat nemulţumirea, fără ca guvernanţii să-i audă, s-a trezit un ministru, care a descoperit o soluţie minune pentru a mai îndulci viaţa românilor – reducerea TVA-ului la alimente. O nouă amăgire, la fel cum au făcut Sulfina Barbu şi Sorin Frunzăverde, când au promis creşterea salariilor şi pensiilor cu 5%, din luna aprilie. O tactică ce nu-i mai poate păcăli pe români, care sunt conştienţi că Băsescu şi Boc nu sunt de acord cu alocarea acestor bani.
În ultimii doi ani, vânzările de alimente au scăzut cu 20-25%, asta din pricina scăderii puterii de cumpărare a românilor. Oamenii au ajuns în situaţia dramatică de a mânca mai puţin şi mai prost! În România s-au luat cele mai dure măsuri de austeritate din UE, fapt recunoscut şi de FMI, care a atras atenţia că guvernul Boc a apăsat prea tare pe pedala austerităţii. Acest lucru, combinat cu furtul din bani publici a condus la sărăcirea accelerată a populaţiei. Politicile aberante aplicate de guvernul Boc au dus la o scădere dramatică a puterii de cumpărare, cu efecte în lanţ: scăderea consumului, scăderea producţiei, şomaj şi falimente. Şi toate acestea se reflectă în încasările la buget. România are nevoie urgentă de măsuri de tipul celor susţinute de USL şi de mediul de afaceri. Este vorba despre măsuri de stimulare a economiei şi creştere a locurilor de muncă: reducerea CAS, TVA diferenţiat, facilităţi fiscale celor ce creează locuri de muncă, în special pentru tineri etc.

Ioan DÎRZU, preşedintele PSD Alba, copreşedinte USL Alba

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

6 Comentarii

dolfi 6 februarie 2012 at 23:20

pai pentru alde astia ca matale e simplu, reduci cu inca 10% salariile amarastenilor ce-i ai angajati si te-ai scos!

florea ioan 7 februarie 2012 at 10:16

eu sunt florea ioan unul dintre cei psd care sunt consilieri jud. va spun foarte clar ,am fost tradati de sefi nostri de la buc si de dirzu , noi nu avem candidati reprezentativi nici la cj si nici la primaria alba iulia .acest partid nu ne mai reprezinta singura solutie este sa plecam la UNPR .ORICUM AM INTELES CA SUNT NEGOCIERI SI MULTI PSD -ISTI VOR PLECA.

gh . stan 7 februarie 2012 at 10:23

da ioane cred ca ai dreptate ar fi corect sa plecam la unpr aia sunt oameni hotarati nu curve ca ai nostri de fapt toti sunt o apa si un pamant dar cred ca societataea romaneasca are nevoie de un nou paqrtid pe partea stanga si unpr ul este potrivit.ar fi bine fratilor sa punem atuncci umarul la constructia acestui partid de viitor ptr romania.

Pro Verb 7 februarie 2012 at 12:03

Asta-i diversiune,Tu nu esti florea ion cu nu sunt eu basescu…

albanezu 7 februarie 2012 at 10:41

Daca la ALBZ vanzarile au crescut cum se pupa’ una cu alta ?

GHEORGHE 12 februarie 2012 at 16:36

BAFTA PENTRU ROMANIA

Apropo de cei ce sustin “tinerii si competenta”
Marko Bela Vicepremier
Kelemen Hunor- Cultura
Laszlo Borbely -Mediu
Ritli Ladislau -Sanatate
Toti cei de sus, sunt tineri de nadejde, de perspectiva, dar mai ales romani adevarati. 5% in urma alegerilor, 25% prezenta in guvern. Of, mai sunt si democratici.
Catalin Predoiu- Justitie
Lucian Bode -Economie
Gabriel Berca Administratie si Interne
Cristian Petrescu -Turism
Alexandru Nazare- Transport
Stelian Fuia- Agricultura
Catalin Baba- Educatie
Razvan Mustea- Comunicatie
Claudia Boghicevici- Munca
Bogdan Dragoi- Finante
Tineri, da, dar o singura problema foarte, foarte grava, sunt din PDL, un partid compromis, in care nu mai crede aproape nimeni. As fi foarte curios, ce subiecte ar avea de discutat Predoiu de la justitie cu unul dintre cei mai ordinari indivizi, care compromite si mai mult pe tinerii din PDL, adica omul care a falimentat in scopuri personale una dintre cele mai mari valori materiale si academice ale Romaniei, Centrul de Cercetare Agricola Fundulea. Sunt curios cum va reactiona Mustea de la comunicatii referitor la contractul ACTA. Pe restul nu-i cunosc.
Cristian Diaconescu -Externe
Tot timpul la dispozitie, dar trebuie sa recunoastem, valoros si necompromis,deocamdata.
Gabriel Oprea -Armata
Alt tanar de perspectiva, un adevarat Adonis pe plaiurile mioritice. Singurul lui scop, cultul personalitatii.
Razvan Ungureanu- Prim Ministru
Leonard Orban -Afaceri Europene
Daca acest guvern are ceva valoros, atunci acesti doi domni fac clar diferenta de restul. D-nul Ungureanu, pe cat de academic si foarte inteligent, este in egala masura si periculos. Sa speram ca nu pentru noi. Sper ca nu a stiut ce poama a pus la agricultura, cum la fel sper ca Fuia,nu va falimenta agricultura ca si Fundulea

Gheorghe

Comentariile sunt oprite