Rămâi conectat

Ştirea zilei

Investiție URIAȘĂ în echipamente medicale la Spitalul Municipal din Sebeș. Licitația de 15 MILIOANE de lei, lansată în SEAP

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Spitalul Municipal din Sebeș va beneficia în curând de dotări medicale semnificative, sub forma de echipament menit să le servească cetățenilor orașului.

Astfel, conform proiectului care a fost recent lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), proiectul propus, prin obiectivul sau general, consolidarea capacității de reacție la criza de sănătate publica cauzata de răspândirea virusului SARS-CoV-2 la nivelul Spitalului Municipal Sebeș, realizat prin dotarea cu echipamente medicale și de protecție personala, necesare pentru asigurarea unui tratament corespunzător pacienților infectați cu COVID – 19, pentru diminuarea riscului de contaminare a personalului și a pacienților din cadrul spitalului și pentru limitarea răspândirii virusului, precum a efectelor extrem de grave ale acestuia asupra populației.

De asemenea, acesta va conduce la creșterea capacității de tratare a pacienților cu infecție COVID – 19 în cadrul spitalului, la ridicarea nivelului calitativ al actului medical, scăderea timpului necesar pentru diagnosticare și tratament, scăderea numărului de pacienți COVID19 redirectionati către alte spitale și scăderea numărului de persoane infectate cu virusul COVID-19, astfel activitatea medicala a spitalului vă raspunde în timp util și eficient la criza COVID -19.

Începând cu luna martie 2020, datorita extinderii infecțiilor cu noul coronavirus, Organizația Mondiala a Sănătății a declarat pandemie la nivel global, fapt ce a generat o reacție în lanț a tarilor din lumea întreagă, inclusiv în Romania, prin instituirea în martie 2020 a stării de urgenta pentru sănătatea publică, iar începând cu luna mai 2020, pe teritoriul tarii noastre a fost instituita starea de alerta. Odată cu instituirea stării de urgenta și a stării de alerta, s-au adoptat și o serie de masuri care se aplica pe întreagă durata pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

În data de 07.04.2020 intra în vigoare Ord. 555/2020 privind aprobarea Planului de masuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de coronavirus COVID-19, a Listei spitalelor care asigura asistenta medicala pacienților testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în faza I și în faza a ÎI-a și a Listei cu spitalele de suport pentru pacienții testați pozitiv sau suspecți cu virusul SARS-CoV-2, Spitalul M. Sebeș fiind cuprins în lista spitalelor de suport începând cu luna septembrie 2020, conform ORDINUL MS Nr. 1511/ 02.09.2020 și a rămas până în prezent cu aceasta destinație.

Începând cu data de 26.05.2020, Secția Psihiatrie din str. Energiei 52, Petrești este autorizata de DSP Alba să fie amenajata pentru spitalizarea formelor asimptomatice și ușoare infectate Covid-19 cu 20 paturi dispuse în 8 saloane (cf. adrese Nr. 5770/26.05.2020 și Nr.5968 /29.05.2020 atașate la prezenta).

De asemenea, începând cu data de 24.07.2020, secția Reabilitare medicala, str. Călărași nr.10, Sebeș este autorizata de DSP Alba că Compartiment pacienți infectați SARS Cov-2 – asimptomatici cu 10 paturi.

În contextul pandemiei, încă din luna martie 2020, spitalul și-a organizat linia de pretriaj epidemiologic, organizandu-se pentru combaterea pandemiei COVID-19, cu sprijinul DSP Alba, a administrației publice locale, precum și a Departamentului pentru Situații de Urgenta, atât în ceea ce privește amenajarea punctului de pretriaj, cât și aspectele procedurale și reglementările interne, actualizate cu celeritate ori de cate ori a fost nevoie, în armonie cu metodologiile și actele normative în vigoare, pentru un răspuns cât mai bun la situația de criza.

În acest sens, personalul dedicat a avut de gestionat cazuri suspecte de COVID-19 (și ulterior confirmate), având o zona arondata de aprox. 60000 locuitori, din Sebeș și localitățile limitrofe.

Prin masurile instituite la nivel de unitate de către conducere s-a încercat minimizarea riscurilor de infectare a personalului și a pacienților.

De la debutul pandemiei și până în prezent, în cadrul spitalului au fost internați un număr de 137 de pacienți confirmați pozitiv SARS-Cov2 (din care 56 pacienți au fost transferați la alte spitale) și un număr de 2.483 pacienți suspecți, aceatia fiind internați în secțiile Psihiatrie Petrești, Fizioterapie, Contagioase, Pediatrie, Obstetrica – Ginecologie, Interne, Chirurgie și Neurologie.

Pe lângă aceste compartimente restul structurilor spitalului participa la întregirea actului medical. De asemenea, când patologia coexistenta a acestor bolnavi a necesitat și consult de alta specialitate, medicii din unitate au fost echipați și au asigurat continuitatea actului medical.

Pentru minimizarea riscurilor de infectare a personalului și a pacienților prin seria de masuri luate la nivel national, dar și la nivel local, de către autoritatea publica, precum și la nivel managerial pe unitate s-au consumat cantități mari de echipamente de protecție. În perioada februarie – prezent la nivelul spitalului au fost înregistrate și sponsorizări cu echipamente de protecție diverse dar în cantități insuficiente.

Desi, de la începutul epidemiei spitalul s-a preocupat de achiziționarea de echipamente de protecție și echipamente medicale, necesare diagnosticării și tratării pacienților infectați cu SARS-Cov 2, prin achiziții proprii din fondurile alocate de către Primăria Mun. Sebeș, spitalul fiind în subordinea Consiliului Local al Mun. Sebeș, acestea sunt insuficiente în raport cu riscurile asociate tratării pacienților infectați cu SARS Cov2, contagiozitatea fiind extrem de ridicata.

Totodată exista și multe provocări, datorita faptului că este o boala noua, cu un agent etiologic insuficient cunoscut, nu exista terapie specifica, nici vaccin, singura metoda de profilaxie fiind echipamentul de protecție. În vederea limitării transmiterii virusului este necesara izolarea pacienților în spital și diagnosticarea prin testare a unui număr cât mai mare dintre cei infectați, aceasta necesitând dotări specifice, motiv pentru care este nevoie și de echipamente medicale speciale pentru asistarea bolnavilor și diagnosticarea lor.

În prezent, dotarea spitalului cu echipamente medicale și de protecție este inferioara cu cerințele metodologiilor și actelor normative în vigoare, pentru un răspuns cât mai bun la situația de criza.

Având în vedere obiectivele generale și specifice ale proiectului și obiectul celor 10 loturi, este necesara încheierea de contracte pentru achiziționarea echipamentelor necesare desfășurării activității specifice în contextul dat de evoluția pandemiei de SARS-COV-2.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Primăria Alba Iulia, LICITAȚIE pentru concesionarea primei parcele din viitorul ”Parc Industrial”

Unirea Ziarul

Publicat

în

Primăria Alba Iulia, LICITAȚIE pentru concesionarea primei parcele din viitorul ”Parc Industrial” Primăria Alba Iulia organizează prima licitație pentru concesionarea unei parcele de aproape 2 ha de teren (18.104 mp), din viitorul Parc Industrial, situat în apropiere de șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia. potrivit anunțului publicat pe site-ul primăriei: Municipiul Alba Iulia, cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea