Rămâi conectat

Ştirea zilei

Investiție majoră într-o zonă cu potențial turistic uriaș din Alba. Proiect de peste 6 milioane de lei pentru Elveția României

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Investiție majoră într-o zonă cu potențial turistic uriaș din Alba. Proiect de peste 6 milioane de lei pentru Elveția României

Un proiect foarte important pentru dezvoltarea zonei turistice din Munții Șureanu a fost demarat de către Primăria comunei Șugag din județul Alba. Este vorba despre investiția privind introducerea rețelei de apă potabilă în Luncile Prigoanei, proiect cu o valoare estimată de aproximativ 6 milioane de lei, fără TVA.

O licitație publică în acest scop a fost lansată marți, 18 octombrie 2022. Contractul se referă atât la realizarea documentației tehnice, cât și la verificarea tehnică a proiectării, respectiv la asigurarea asistenţei tehnice din partea proiectantului și execuţia lucrărilor la obiectivul de investiţii. Ofertele operatorilor economici interesați pot fi depuse la sediul Primăriei Șugag până la data de 4 noiembrie 2022.

Potrivit caietului de sarcini, se propune înființarea reţelei de distribuţie a apei, cu o lungime totală de 8.190 de metri și realizarea unui număr total de 280 branșamente, cu lungime totala 2.240 de metri pentru un număr similar de parcele ce necesită utilități publice. Conform informațiilor culese din documentațiile de urbanism existente, zona are o populație permanentă de aproximativ 500 de locuitori, și un număr estimat de turiști de aproximativ 800 de persoane

Potențial uriaș de dezvoltare turistică

Zona Turistică Luncile Prigoanei este denumirea generică sub care este cunoscută întinsa poiană situată în Munţii Sebeşului, la nord de Vârful lui Pătru, într-un areal montan, bogat în păduri şi păşuni alpine. Dispune de un uriaş potenţial de dezvoltare turistică, mai ales în cea ce priveşte turismul legat de sporturile de iarnă. Mai este numită și Elveția României. În prezent, la Luncile Prigoanei un sistem centralizat de alimentare cu apă pentru populație. Locuințele și construcțiile de turism se alimentează cu apă din surse individuale improvizate.

Concret, realizarea investiţiei va asigura prin componentele sale: dezvoltarea spațiului rural din comuna Șugag; ridicarea standardului de viaţă a populaţiei prin îmbunătățirea nivelului de trai; susținerea stopării fenomenului de depopulare prin reducerea decalajelor rural-urban; dezvoltarea turismului și atragerea investitorilor în zonă; crearea de noi locuri de muncă; diminuarea tendințelor de declin social și economic; realizarea unui impact pozitiv asupra mediului şi asupra stării de sănătate a populaţiei.

Se propune înființarea sistemului de alimentare cu apă al zonei turistice Luncile Prigoanei alcătuit din: captare cu dren Valea Prigoana; captare cu dren torent Valea Mare; stație de pompare apă brută dren Valea Prigoana; conducte de aducțiune; gospodărie de apă; rețea de distribuție a apei și branșamente individuale.

Valoarea totală estimată pentru această achiziție este de 6.012.718 de lei fără TVA, respectiv: lucrări – 5.852.718 de lei fara TVA, servicii – 160.000 de lei fara TVA. Finanțarea proiectului este asigurată cu fonduri din programul „Anghel Saligny” și de la bugetul local.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea