Rămâi conectat

Ştirea zilei

Investiție de 10.000 de lei pentru finalizarea casei tradiționale din Brădești

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Primăria Râmeț investește 10.000 de lei pentru finalizarea casei tradiționale din Brădești

Se pare că viitorul aflux de turiști facilitat de modernizarea drumului județean DJ 107 I este „gura de aer” pe care administraţia locală a comunei Râmeț o aștepta de ani de zile pentru revigorarea economică a zonei, lucru pentru care aleșii locali fac planuri și eforturi bugetare majore.

După ce și-a propus să investească peste 3 milioane de euro în modernizarea a trei drumuri comunale de importanță pentru circuitele turistice zonale, 25.000 lei în modernizarea iluminatului public, 50.000 lei pentru reabilitarea unui drum forestier, 23.000 lei pentru amenajarea captărilor și izvoarelor de apă potabilă de pe traseele turistice, gospodarii comunei doresc să investească alți 10.000 de lei pentru finalizarea lucrărilor unei case tradiționale din localitatea Brădești.

„Dorim să finalizăm această casă tradițională care adăpostește și prima expoziție etnografică înființată în comuna noastră. La Brădești se întâlnesc mai multe trasee turistice importante, aici, lângă casa tradiţională, urmând să fie amenajat și centrul multifuncțional în care va funcționa primul punct de informare și documentare turistică din comuna Râmeț”, ne-a declarat primarul comunei.

Acesta ne-a informat că piatra de temelie a casei tradiționale din localitatea Brădești a fost pusă în urmă cu peste 10 ani și că în aceasta ființează la această oră un muzeu (expoziție) etnografic în care au fost strânse peste 100 de exponate, cel mai interesant dintre acestea fiind renumitul „lacăt de lemn”, o adevărată capodoperă a inventivității locuitorilor din Munții Apuseni.

„Nu americanii au inventat yala. De sute de ani principiul ei a funcționat și încă mai funcționează în încuietorile gospodăriilor din comuna noastră și nu numai. Lacătul acesta de lemn care se găsește în expoziția etnografică de la Brădești, dar și în multe dintre gospodăriile locuitorilor, stă dovadă a ingeniozității oamenilor locului. Foarte mulți oameni care vin în zonă, că sunt ei cu școli înalte sau doar cu o școală generală absolvită, rămân mirați atunci când văd acest lacăt. În expoziția adăpostită de casa tradițională sunt multe lucruri de văzut. De aceea ne-am pus în gând să finalizăm această casă care cu siguranță că va deveni o atracție turistică a zonei”, ne-a mai declarat primarul.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Avram Iancu, românul care a traversat canalul Bristol, a navigat 87 km pe Mureș, între Alba Iulia și Șoimuș

Ioana Neag

Publicat

în

Avram Iancu, românul care a traversat canalul Bristol, a navigat 87 km pe Mureș, între Alba Iulia și Șoimuș Bibliotecarul hunedorean Avram Iancu, a navigat 87 de km pe Mureș, între Alba Iulia și Șoimuș, la invitația lectorului universitar Horea Nascu. ”Crăișorul apelor”, așa cum a fost numit în urma performanțelor sale, Avram Iancu s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea