Rămâi conectat

Economie

ÎNVĂŢĂMINTE

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Politicienii români m-au  învăţat într-un an mai multe despre mintea omenească decât într-o viaţă întreagă de studiu şi înţelegere. Homo sapiens fiind, credeam că acţiunile noastre, fie ele şi politice, sunt guvernate de logică şi adevăr. Nici pomeneală! Se pare că singurul criteriu care contează în alegerea noastră – şi mă refer la noi, toţi românii – este INTERESUL. Freud teoretiza că viaţa omului este guvernată de libidou (instinctul sexual), Adam Smith – de egoism iar  Adler – de frică. Că Adam Smith a avut dreptate  au demonstrat-o mişcările de stradă ale pensionarilor „speciali”, scandalul sindicatelor legat de modificarea Codului Muncii dar, mai ales, găluşca fierbinte pe care au fost nevoiţi să o înghită euro-parlamentarii PSD şi PNL în timpul discutării Raportului Schengen în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Găluşcă servită cu eleganţă şi ironie de preşedintele Traian Băsescu. Cum poţi să te văicăreşti pe la uşile cancelariilor europene că preşedintele României refuză orice dialog cu opoziţia, când este de notorietate că eludezi cu obstinaţie orice invitaţie la Cotroceni şi pleci intempestiv chiar din aula Consiliului Europei?! Penibilul l-a suportat din păcate socialistul rus care a pus întrebarea, împins în faţă de politicienii lui Caragiale şi nu impostorii care ne fac de ruşine ţara. Eu unul, ca român, m-am simţit umilit de prestaţia aleşilor. Ce credeau reprezentanţii lui Crin şi Ponta, că în Occident cultura politică este aceeaşi ca în România?
Este adevărat că Guvernul Boc, confruntat cu o gravă recesiune şi dornic să scoată cât mai repede ţara din impas, dovedeşte uneori o incredibilă lipsă de logică şi profesionalism când promovează legi importante. Dacă ar fi adoptat sistemul noului premier britanic, David Cameron, şi ar fi pus pe site numele foştilor angajaţi din Ministerul de Interne şi Ministerul Apărării, pensia fiecăruia, şi ar fi calculat impactul bugetar  ar fi descoperit că cel puţin pentru primele 25.000 pensii recalculate, efectul bugetar era mai mare cu 8% faţă de cel anterior. Practic reforma pensiilor speciale a dorit să corecteze faptul că 3% din pensionarii respectivi consumă 10% din bugetul de pensii (plătit nu din fondurile CAS ci din taxele şi  impozitele noastre). Circa 150.000 de ofiţeri şi subofiţeri consumau de la buget circa un miliard euro anual, în timp ce 5,5 milioane de pensionari împărţeau 10 miliarde de euro din bugetul AS. Guvernul a dat o lege ca să corecteze greşelile din actele legislative anterioare şi a aflat după aceea că a greşit  mai tare. Prilej splendid pentru coloneii şi generalii care conduc sindicatul militarilor pensionaţi înainte de termen să manipuleze întreaga masă de pensionari şi să-i scoată în stradă. Manipulaţi la vedere şi de partidele din opoziţie, mai ales de PNL.
Modificarea Codului Muncii, care protejează lenea, indiferenţa şi lipsa de profesionalism a salariaţilor într-un moment când numai eficienţa economiei poate scoate ţara din criză este extrem de necesară. Nu poţi pretinde să fii ţinut într-un serviciu dacă nu ai performanţă. La uşă stă un altul care poate are. Este într-adevăr greu pentru cineva, care 45 de ani s-a obişnuit să tot ceară de la stat şi să-şi primească salariul după principiul „eu mă fac că muncesc tu te faci că mă plăteşti”, să înţeleagă că dacă vrem câştiguri mari trebuie să muncim mai mult şi, mai ales, mai bine. Vrem salariile din Occident dar  muncim cum ne-a învăţat comunismul. Chiar aşa, chinuit, în ultimii zece ani România s-a apropiat cu 20 procente de media UE în privinţa PIB per capita raportat la standardul puterii de cumpărare. Raportul de mai sus a ajuns la 46% din media celor 27 ţări din UE. Dacă dezvoltarea economică va fi anemică, iar inflaţia peste media UE, unde vom ajunge? Chiar este atât de greu de priceput că programul de austeritate iniţiat anul trecut a reprezentat o dovadă de curaj şi responsabilitate?
Mihai BABIŢCHI


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Scad investițiile străine în România: Sunt cu 8,62% mai mici în primele două luni din anul 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Scad investițiile străine în România: Sunt cu 8,62% mai mici în primele două luni din anul 2024 Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 1,229 miliarde de euro, în primele două luni din acest an, în scădere cu 8,62% comparativ cu 1,345 miliarde de euro în perioada similară din 2023, conform datelor publicate de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea