Rămâi conectat

Economie

ÎNVĂŢĂMINTE

Publicat

în

Politicienii români m-au  învăţat într-un an mai multe despre mintea omenească decât într-o viaţă întreagă de studiu şi înţelegere. Homo sapiens fiind, credeam că acţiunile noastre, fie ele şi politice, sunt guvernate de logică şi adevăr. Nici pomeneală! Se pare că singurul criteriu care contează în alegerea noastră – şi mă refer la noi, toţi românii – este INTERESUL. Freud teoretiza că viaţa omului este guvernată de libidou (instinctul sexual), Adam Smith – de egoism iar  Adler – de frică. Că Adam Smith a avut dreptate  au demonstrat-o mişcările de stradă ale pensionarilor „speciali”, scandalul sindicatelor legat de modificarea Codului Muncii dar, mai ales, găluşca fierbinte pe care au fost nevoiţi să o înghită euro-parlamentarii PSD şi PNL în timpul discutării Raportului Schengen în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Găluşcă servită cu eleganţă şi ironie de preşedintele Traian Băsescu. Cum poţi să te văicăreşti pe la uşile cancelariilor europene că preşedintele României refuză orice dialog cu opoziţia, când este de notorietate că eludezi cu obstinaţie orice invitaţie la Cotroceni şi pleci intempestiv chiar din aula Consiliului Europei?! Penibilul l-a suportat din păcate socialistul rus care a pus întrebarea, împins în faţă de politicienii lui Caragiale şi nu impostorii care ne fac de ruşine ţara. Eu unul, ca român, m-am simţit umilit de prestaţia aleşilor. Ce credeau reprezentanţii lui Crin şi Ponta, că în Occident cultura politică este aceeaşi ca în România?
Este adevărat că Guvernul Boc, confruntat cu o gravă recesiune şi dornic să scoată cât mai repede ţara din impas, dovedeşte uneori o incredibilă lipsă de logică şi profesionalism când promovează legi importante. Dacă ar fi adoptat sistemul noului premier britanic, David Cameron, şi ar fi pus pe site numele foştilor angajaţi din Ministerul de Interne şi Ministerul Apărării, pensia fiecăruia, şi ar fi calculat impactul bugetar  ar fi descoperit că cel puţin pentru primele 25.000 pensii recalculate, efectul bugetar era mai mare cu 8% faţă de cel anterior. Practic reforma pensiilor speciale a dorit să corecteze faptul că 3% din pensionarii respectivi consumă 10% din bugetul de pensii (plătit nu din fondurile CAS ci din taxele şi  impozitele noastre). Circa 150.000 de ofiţeri şi subofiţeri consumau de la buget circa un miliard euro anual, în timp ce 5,5 milioane de pensionari împărţeau 10 miliarde de euro din bugetul AS. Guvernul a dat o lege ca să corecteze greşelile din actele legislative anterioare şi a aflat după aceea că a greşit  mai tare. Prilej splendid pentru coloneii şi generalii care conduc sindicatul militarilor pensionaţi înainte de termen să manipuleze întreaga masă de pensionari şi să-i scoată în stradă. Manipulaţi la vedere şi de partidele din opoziţie, mai ales de PNL.
Modificarea Codului Muncii, care protejează lenea, indiferenţa şi lipsa de profesionalism a salariaţilor într-un moment când numai eficienţa economiei poate scoate ţara din criză este extrem de necesară. Nu poţi pretinde să fii ţinut într-un serviciu dacă nu ai performanţă. La uşă stă un altul care poate are. Este într-adevăr greu pentru cineva, care 45 de ani s-a obişnuit să tot ceară de la stat şi să-şi primească salariul după principiul „eu mă fac că muncesc tu te faci că mă plăteşti”, să înţeleagă că dacă vrem câştiguri mari trebuie să muncim mai mult şi, mai ales, mai bine. Vrem salariile din Occident dar  muncim cum ne-a învăţat comunismul. Chiar aşa, chinuit, în ultimii zece ani România s-a apropiat cu 20 procente de media UE în privinţa PIB per capita raportat la standardul puterii de cumpărare. Raportul de mai sus a ajuns la 46% din media celor 27 ţări din UE. Dacă dezvoltarea economică va fi anemică, iar inflaţia peste media UE, unde vom ajunge? Chiar este atât de greu de priceput că programul de austeritate iniţiat anul trecut a reprezentat o dovadă de curaj şi responsabilitate?
Mihai BABIŢCHI

Publicitate

Economie

Comunicat de presă proiect: „ADMINISTRAȚIE MODERNĂ. CREȘTEREA CALITĂȚII PROCESELOR” COD SIPOCA/MySMIS: 574/126539 BENEFICIAR: MUNICIPIUL SEBEȘ

Publicat

în

Comunicat de presă

Obiectivul general al proiectului: în îmbunătățirea capacității administrative, a calității și eficienței serviciilor publice furnizate la nivelul UAT Municipiul Sebeș, județul Alba, din Regiunea Centru, prin investiții integrate și complementare conform reglementărilor europene și naționale (elaborare criterii de planificare a investițiilor, servicii de digitizare și implementarea unui sistem informatic pentru eficientizarea serviciilor de baza din cadrul instituției).

Electrica Furnizare Discount

Proiectul a contribuit la realizarea obiectivului specific al POCA de a promova crearea unei administrații publice moderne, capabilă să faciliteze dezvoltarea socio-economică, prin intermediul unor servicii publice competitive, investiții și reglementări de calitate, și au contribuit astfel la atingerea obiectivelor Strategiei Europa 2020.

Valoarea totală a proiectului: 3.608.415,08 lei

Valoare finanțare nerambursabilă: 3.471.872,54 lei

Contribuția proprie: 136.542,54 lei

Perioada de implementare 30 luni: 28 APRILIE 2019 – 28 SEPTEMBRIE 2021

Rezultate obținute:

– Rezultat proiect 1 – set de criterii de prioritizarea a investițiilor în următoarele sectoare: educație, sănătate, asistență socială, infrastructură (mediu și transport) pentru realizarea bugetului aferent anului 2021;

– Rezultat proiect 2 – analiza proceselor instituționale;

– Rezultat proiect 3 – 10.000 de unități arhivistice digitizate;

– Rezultat proiect 4 – sistem informatic pentru eficientizarea serviciilor de bază din cadru instituției;

– Rezultat proiect 5 – 27 de persoane instruite (utilizatori și administratori) pentru utilizarea sistemului;

– Rezultat proiect 6 – 30 de persoane instruite pe teme specifice, în urma unei analize de nevoi.

 Date de contact:
Manager proiect,
Morariu Gheorghe Daniel
: [email protected]

 

Citește mai mult

Economie

Valul de SCUMPIRI afectează și piața carburanților : 1 litru de BENZINĂ ar putea costa 7 lei. Avertismentul unei asociații din România

Publicat

în

Valul de SCUMPIRI afectează și piața carburanților : 1 litru de BENZINĂ ar putea costa 7 lei. Avertismentul unei asociații din România

Prețul unui litru de benzină ar putea ajunge la recordul de 7 lei. Este semnalul de alarmă tras de Asociația Benzinarilor Particulari din România, care cer ca guvernul să intervină și să ia măsuri urgente, relatează Realitatea Plus.

”Benzina şi motorina vor depăşi în curând, dacă lucrurile merg aşa şi nu există nici o încercare a cuiva de la putere, de la Consiliul Concurenţei, în curând va fi 6,50 lei. Iar benzina premium va ajunge la 7 lei în curând şi chiar va depăşi.”, spune Ion Tache, președintele Asociației Benzinarilor Particulari, potrivit Antena 3.

Prețul combustibilului din țara noastră a crescut alarmant în ultima perioadă, iar foarte curând va depăși pragul de 7 lei, potrivit specialiștilor. Asociația Benzinarilor Particulari anunță că în capitală prețul benzinei premium a ajuns deja la 6,85 de lei, iar cea standard la 6,20 lei. Specialiștii nu se așteaptă ca în următoarea perioadă prețul combustibilului să scadă, ci dimpotrivă, acesta să crească alarmant. Experții spun așadar că pragul de 7 lei va fi atins în viitorul apropiat. Totodată prețul carburanților la nivel național în prezent este pentru un litru de benzină 5,94 de lei, iar pentru un litru de motorină de 5,81 de lei.

Electrica Furnizare Discount

Scumpiri și la energia electrică. Vicepreședintele ANRE: E inevitabil ca aceasta creștere să nu se reflecte în orice produs
Românii simt deja și presiunea scumpirilor la energia electrică, iar mai mulți oameni au primit facturi uriașe. În timp ce alte țări precum Spania și Italia au găsit soluții pentru a-i ajuta pe consumatori, guvernanții noștri nu au găsit încă o soluție pentru toți românii afectați de scumpiri. Zoltan Nagy, vicepreședintele ANRE, a precizat ieri că cel mai periculos efect este combinarea, în cascadă, a scumpirii energiei pentru clienții casnici și pentru firme.

„Energia electrică este o cheltuială pentru foarte mulți agenți din țara noastră și nu numai la consumatorii casnici a crescut prețul. A crescut prețul energiei și gazelor și la consumatorii non casnici, cei industriali. Cred ca acolo (în sectorul non casnic n.r.) s-a reflectat si mai devreme aceasta creștere față de consumatorii casnici. Nu știu dacă sunt în măsură să apreciez cu cât, dar practic e inevitabil ca aceasta creștere din piața en gros, mai devreme sau mai târziu, să se reflecte în orice marfa sau orice serviciu de pe piață.”, a declarat Zoltan Nagy la Realitatea Plus.

sursa: dcnews.ro

Citește mai mult

Economie

Comunicat de presă – Anunț finalizare implementare proiect „Diversificarea activității companiei PXP LOGISTIC SRL prin achizitia de utilaje”

Publicat

în

 

Titlul proiectului: Diversificarea activității companiei PXP LOGISTIC SRL prin achizitia de utilaje

Electrica Furnizare Discount

Numele beneficiarului: PXP LOGISTIC SRL

Numele programului: Programul Operațional Regional 2014-2020

Autoritatea de Management: Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA)

Organismul Intermediar: Agenția de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru)

Valoarea totală a proiectului: 1,049,646.85 lei

Finanțarea nerambursabilă: 685,832.71 lei

Valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR: 582,957.80 lei

Proiectul „Diversificarea activității companiei PXP LOGISTIC SRL prin achizitia de utilaje”, cod MySMIS 133500, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 este implementat de către  PXP LOGISTIC SRL și are o valoare totală de 1,049,646.85 lei, din care 685,832.71 lei reprezintă finanțare nerambursabilă. Programul Operațional Regional 2014-2020 a fost implementat la nivel național de către Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrație în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de către ADR Centru, organism intermediar al programului ce monitorizează implementarea acestui proiect în Regiunea Centru. Proiectul a fost derulat în perioada 16.09.2020 – 30.09.2021.

Obiectivele proiectului:

Obiectivul general al proiectului a fost creșterea competitivității firmei PXP LOGISTIC SRL, ca urmare a introducerii de noi tehnologii moderne în procesele de lucru a societății, prin achiziţionarea de echipamente și utilaje tehnologice specializate.

Obiectivele proiectului au fost în strânsă legătură cu obiectivul specific aferent „Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, axa prioritară 2: ”Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii”, prioritatea de investiții 2.1A ”Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri”, și anume consolidarea poziției pe piață a întreprinderilor mici și mijlocii în domeniile competitive identificate în Strategia Națională de Competitivitate şi Planurile Regionale de Dezvoltare.

Obiectivele specifice ale proiectului:

  1. Introducerea a 3 servicii noi cu ajutorul noului flux tehnologic developat prin proiect odata cu achiziționarea a două buldoexcavatoare in perioada de implementare a proiectului.
  2. Dezvoltarea resurselor umane ale microîntreprinderii prin angajarea a 5 persoane și păstrarea locurilor de muncă existente și a celor nou create pe toată perioada de durabilitate a proiectului.
  3. Asumarea de către PXP LOGISTIC SRL a respectării principiilor privind dezvoltarea durabilă, egalitatea de șanse, de gen și nediscriminarea prin aplicarea prin cadrul proiectului de măsuri exacte de îmbunătățire a calității mediului înconjurător și de creștere a eficienței energetice (achiziționarea prin proiect de echipamente eficiente energetic, achizitionarea de becuri LED, achizitionarea unui turn de iluminat cu generator fotovoltaic), dar și prin aplicarea de măsuri exacte de asigurare a egalității de șanse și tratament (angajarea unei persoane provenite din categorii defavorizate, achizitionarea buldoexcavatoarelor care pot sa fie folosite de catre persoane cu dizabilitati, adaptarea infrastructurii odata cu achizitia rampei telescopice prin proiect).

Rezultatele proiectului:

  • inovarea fluxului tehnologic prin 3 servicii noi introduse – achiziționarea a doua buldoexcavatoare.
  • masuri implementate pentru respectarea principiilor privind dezvoltarea durabila, egalitatea de sanse, de gen si nediscriminare prin: o persoana angajata din categorii defavorizate, buldoexcavatoare achiziționate pot fi operate si de persoane cu dizabilități, becuri LED instalate pentru eficientizarea iluminatului în spațiul de lucru, turn de iluminat cu generator fotovoltaic achiziționat (energie verde), o rampa telescopica achiziționată.
  • 5 locuri de munca nou create

Impactul proiectului la nivelul regiunii: proiectul a condus la dezvoltarea activitatii firmei prin introducerea  de trei noi servicii respectiv prin crearea a cinci noi locuri de munca si imbunatatirea calitatii mediului înconjurator prin eficientizarea iluminatului în spațiul de lucru prin achiziția de becuri LED și achiziționarea unui turn de iluminat cu generator fotovoltaic.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare