Învățământul profesional și tehnologic devine învățământ dual, anunță Ligia Deca
Învățământul profesional și tehnologic devine învățământ dual, anunță Ligia Deca
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat luni, 9 octombrie, că învăţământul profesional nu se desfiinţează, ci se va extinde, iar după 3 ani, elevul poate să iasă pe piaţa muncii cu examen de certificare pe nivelul 3 de calificare, aşa cum se întâmplă în prezent cu şcoala profesională.
„Nu se desfiinţează nimic, se extinde, vorbim despre rută completă de învăţământ dual. Pentru a elimina confuziile, nu vom mai avea învăţământ profesional şi tehnologic, ruta se va numi învăţământ tehnologic şi, de la finele anului 2030, vom avea exclusiv învăţământ dual în România”, a declarat Ligia Deca, potrivit News.ro.
„Ceea ce ne propunem este ca pe ruta de liceu tehnologic, după 3 ani, candidatul dacă doreşte, să poată să iasă în piaţa muncii, cu examen de certificare pe nivelul 3 de calificare, asta înseamnă exact ce se întâmplă cu şcoala profesională acum. În cazul în care îşi doreşte să aibă un nivel mai ridicat de calificare poate să termine clasa a XII-a şi să îşi dea examenul respectiv de certificare”, a explicat ministrul.
„Dacă doreşte să meargă mai departe, nivelul 5, post liceală, colegiu terţiar universitar, atunci sigur merge mai departe sau dacă vrea învăţământ superior, dă şi examenul de bacalaureat adecvat profilului tehnologic şi poate merge mai departe”, a completat Deca.
Ministrul Educaţiei a precizat că una dintre principalele probleme era greutatea în a merge pe un nivel de calificare mai mare.
„Ne dorim pe modelul altor sisteme de succes, german, austriac, să putem permite învăţământ dual până la ultimul nivel de calificare”, a mai spus Deca.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Florin Dobrater, jurnalist originar din Alba Iulia: „Oare câte vieți costă o rețea de drumuri eficiente, bine puse la punct în România? „
Florin Dobrater, jurnalist originar din Alba Iulia: „Oare câte vieți costă o rețea de drumuri eficiente, bine puse la punct în România?” Florin Dobrater, jurnalist originar din Alba Iulia, județul Alba, își exprimă fără perdea și urmă de regret indignarea și revolta cu privire la rețeaua de drumuri a României, după dispariția prematură al unui […]
Secțiune Articole Similare
-
Sănătatea și naturăacum 9 ore
Varza murată – sursă de probiotice şi singurul aliment vegetal care conţine vitamina B12
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
14 septembrie – Înălţarea Sfintei Cruci, singura sărbătoare în care se ţine post aspru
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
14 septembrie – Ziua Inginerului Român, o profesie cu tradiție veche în România
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
15 septembrie – Ziua Internațională a Democrației, un drept fundamental al cetățenilor, bazat pe libertate, egalitate, transparență și responsabilitate
-
Opinii - Comentariiacum o zi
16 septembrie – Leul este instituit ca monedă a țării. Istoria monedei naționale
-
Opinii - Comentariiacum o zi
16 septembrie „Ziua europeană de prim ajutor”: şi tu poţi să salvezi vieţi! A ști sau a nu fi