Rămâi conectat

Politică Administrație

Învăţământul profesional în sistem dual, cu contract de muncă, avantajează atât elevii, cât și operatorii economici

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

,,Învăţământul profesional în sistem dual, cu contract de muncă,  avantajează atât elevii, cât și operatorii economici’ Susțíne directorul Colegiului Tehnic ,,Ion D. Lăzărescu’’ Cugir-prof. Alexandru Micaciu.

05_ateliere_kronstad_2015012907 Completarea Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 cu O. U. G. nr. 94/2014, vine în sprijinul solicitării unor angajatori de a li se asigura forţa de muncă necesară calificată profesional, printr-un proces la care să participe activ, motiv ce determină urgenţa introducerii în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar a formei de pregătire profesională organizată în sistem dual începând cu anul 2015. Potrivit actului normativ amintit, admiterea în sistem dual se desfăşoară începând cu luna mai, anul curent, în vederea selectării viitorilor elevi, pe baza ofertei educaţionale, promovate, în comun, de către şcoli în parteneriat cu operatori economici. Conform actului, învăţământul dual reprezintă o formă de organizare a învăţământului profesional în care sunt combinate pregătirea profesională făcută de un operator economic cu pregătirea făcută în şcoli. ,,Un element de noutate în cazul învăţământului dual este faptul că acesta se desfăşoară pe  baza unui contract de muncă încheiat între operatorul economic şi elev, forma şi conţinutul acestui contract urmează a fi definite în perioada ce urmează’’, ne-a declarat directorul colegiului tehnic ,,Ion  D. Lăzărescu’’ Cugir- prof Alexandru Micaciu. În acelaşi timp, responsabilitatea privind organizarea şi funcţionarea învăţământului dual va fi împărţită între operatorul economic şi şcoală.

Potrivit profesorului Micaciu, învăţământul dual este destinat elevilor care termină învăţământul obligatoriu, conform ministerului, scopul fiind ca acesta să obţină competenţele necesare pentru a intra pe piaţa muncii. ,,Menţionăm că formele de învăţământ profesional existente în acest moment se adresează unor grupuri diferite. Mai exact, învăţământul cu durata de doi ani se adresează absolvenţilor clasei a IX-a, învăţământul cu durata de trei ani se adresează absolvenţilor clasei a VIII-a, în timp e învăţământul dual se organizează pentru absolvenţii învăţământului obligatoriu, deci şi pentru absolvenţii clasei a X-a. Aşadar, această ultimă formă de învăţământ profesional se adresează elevilor care au absolvit învăţământul obligatoriu, pentru a obţine competenţele necesare pentru intrarea pe piaţa muncii, oferindu-le astfel o rută alternativă de formare’’, a precizat Micaciu.

Elevii absolvenţi ai învăţământului dual care vor promova examenul de certificare a calificării profesionale vor dobândi un Certificat de calificare profesională şi un supliment descriptiv al acestuia. ,,Potrivit legii, instituţiile în care se organizează învăţământ profesional, sunt stabilite de inspectoratele şcolare, cu consultarea autorităţilor administraţiei publice locale, având în vedere tendinţele de dezvoltare socială şi economică precizate în documentele strategice regionale, judeţene şi locale privind învăţământul profesional şi tehnic, a cochis Alexandru Micaciu.

Constantin PREDESCU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă | USR Cugir: Flaviu-Lucian Rădițoiu, alternativa inovatoare, dinamică și dedicată, la actuala administrație

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comunicat de presă | USR Cugir: Flaviu-Lucian Rădițoiu, alternativa inovatoare, dinamică și dedicată, la actuala administrație USR Cugir are plăcerea de a anunța că Flaviu-Lucian Rădițoiu a fost ales candidat pentru funcția de primar, al orașului Cugir, în cadrul Adunării Generale a filialei. Cunoscut pentru implicarea sa constantă în comunitate, în diverse activități de voluntariat, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea