Inundațiile devastatoare din comuna Cricău: Asemenea debit pe pârâul din localitate se atinge o dată la 150 de ani

Reprezentanții Sistemului de Gospodărire a Apelor Alba au reconstituit debitele înregistrate pe cursurile a trei pârâuri, în localități în care s-au înregistrat inundații devastatoare, și au ajuns la concluzia că un volum atât de mare de apă pe cursul pârâului de la Cricău se atinge o dată la 150 de ani.

Șeful Serviciului de Gospodărire a Apelor (SGA) Alba, Traian Mateș, a declarat, presei, vineri, după întâlnirea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), că pe pârâul de la Cricău s-a înregistrat un debit de 112 metri cubi pe secundă, acesta valoare putând fi atinsă o dată la 150 de ani.

”Nu avem posturi de măsurare a debitelor frecvente pe cele trei cursuri, dar prin reconstituirea debitelor în aval de localități, au fost reconstituite și debitele înregistrate pe cele trei văi, Cricău, Bucerdea și Țelna, și au fost cu mult peste normalul lunii iunie sau a oricăror luni. În aval de Bucerdea, reconstituirea a fost la un debit de 83 metri cubi pe secundă, ceea ce înseamnă că o asemenea viitură, un asemenea debit se înregistrează o dată la 120 de ani. Pe Cricău, a fost reconstituit un debit de 112 metri cubi pe secundă, ceea ce înseamnă că o asemenea valoare se atinge o dată la 150 de ani. Pe Țelna, debitul a fost reconstituit la o valoare mai mică, un debit care se înregistrează o dată la 10 ani”, a spus Traian Mateș.

La nivelul județului Alba s-au făcut primele evaluări ale pagubelor înregistrate după inundații, acestea ridicându-se la 13,8 milioane de lei. Cele mai mai dezastre s-au produs în localitățile Bucerdea, Cricău și Țelna, aflate la 15 kilometri de municipiul Alba Iulia.

”Pentru repararea și înlăturarea acestor efecte și pentru a nu se mai produce astfel de efecte ale inundațiilor, din surse proprii sau de la buget, s-au propus în raportul de sinteză, trei lucrări pe cele trei văi, Bucerdea, Țelna și Cricău în valoare de peste 23,1 milioane de lei”, a spus Traian Mateș.

În această vară, sute de case din județul Alba au fost inundate, avariate sau distruse de viituri, iar mai multe autoturisme au fost luate de ape. De asemenea, sute de hectare de culturi au fost compromise și mai multe drumuri s-au surpat.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

Bele Ioan 13 iulie 2018 at 17:54

Vreau sa-l intreb pe domnul Mates :unde a invatat hidrologie si calcul de debite? Daca ar fi avut Cricaul acel debit Oiejdea era disparuta ca si Galtiul si Santimbrul. Am fost la fata locului si am evaluat Bucerdea la circa 20-25mc/s. Am facut o evaluare a debitului vaii Oiejdea la DN1 si cred ca a fost sub 30 mc/s.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...