Rămâi conectat

Ştirea zilei

Inundațiile devastatoare din comuna Cricău: Asemenea debit pe pârâul din localitate se atinge o dată la 150 de ani

Ziarul Unirea

Publicat

în

Reprezentanții Sistemului de Gospodărire a Apelor Alba au reconstituit debitele înregistrate pe cursurile a trei pârâuri, în localități în care s-au înregistrat inundații devastatoare, și au ajuns la concluzia că un volum atât de mare de apă pe cursul pârâului de la Cricău se atinge o dată la 150 de ani.

Șeful Serviciului de Gospodărire a Apelor (SGA) Alba, Traian Mateș, a declarat, presei, vineri, după întâlnirea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), că pe pârâul de la Cricău s-a înregistrat un debit de 112 metri cubi pe secundă, acesta valoare putând fi atinsă o dată la 150 de ani.

”Nu avem posturi de măsurare a debitelor frecvente pe cele trei cursuri, dar prin reconstituirea debitelor în aval de localități, au fost reconstituite și debitele înregistrate pe cele trei văi, Cricău, Bucerdea și Țelna, și au fost cu mult peste normalul lunii iunie sau a oricăror luni. În aval de Bucerdea, reconstituirea a fost la un debit de 83 metri cubi pe secundă, ceea ce înseamnă că o asemenea viitură, un asemenea debit se înregistrează o dată la 120 de ani. Pe Cricău, a fost reconstituit un debit de 112 metri cubi pe secundă, ceea ce înseamnă că o asemenea valoare se atinge o dată la 150 de ani. Pe Țelna, debitul a fost reconstituit la o valoare mai mică, un debit care se înregistrează o dată la 10 ani”, a spus Traian Mateș.

La nivelul județului Alba s-au făcut primele evaluări ale pagubelor înregistrate după inundații, acestea ridicându-se la 13,8 milioane de lei. Cele mai mai dezastre s-au produs în localitățile Bucerdea, Cricău și Țelna, aflate la 15 kilometri de municipiul Alba Iulia.

”Pentru repararea și înlăturarea acestor efecte și pentru a nu se mai produce astfel de efecte ale inundațiilor, din surse proprii sau de la buget, s-au propus în raportul de sinteză, trei lucrări pe cele trei văi, Bucerdea, Țelna și Cricău în valoare de peste 23,1 milioane de lei”, a spus Traian Mateș.

În această vară, sute de case din județul Alba au fost inundate, avariate sau distruse de viituri, iar mai multe autoturisme au fost luate de ape. De asemenea, sute de hectare de culturi au fost compromise și mai multe drumuri s-au surpat.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

MÂINE | ISU Alba, exerciți demonstrative, ateliere de lucru pentru copii, lecții de prim ajutor medical în cinci orașe din Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

MÂINE | ISU Alba, exerciți demonstrative, ateliere de lucru pentru copii, lecții de prim ajutor medical în cinci orașe din Alba Mâine, ISU Alba organizează exerciți demnonstrative, ateliere de lucru pentru copii, lecții de prim ajutor medical în cinci orașe din județul Alba. Joi, 12 septembrie 2024, ISU Alba va organiza în intervalul orar 10.00 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea