Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Într-un proces împotriva Curții de Conturi, o primărie din Alba a obținut anularea parțială a unui prejudiciu de peste 800.000 de lei

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Primăria comunei Vințu de Jos a obținut anularea parțială a unor sume de bani constatate ca prejudiciu de către Curtea de Conturi a României, respectiv Camera de Conturi Alba, în urma unui control desfășurat în prima parte a anului 2016.

Obiectivele au vizat activitatea financiară desfășurată începând cu anul 2014 și până la finalizarea verificărilor, în luna iunie 2016, constatându-se un prejudiciu inițial de peste 800.000 de lei. Decizia Camerei de Conturi Alba, respectiv încheierea Curții de Conturi a României, au fost contestate în instanță de reprezentanții Primăriei Vințu de Jos, dosarul fiind înregistrat în octombrie 2016 la Tribunalul Alba.

Instanța de judecată a pronunțat o primă decizie în 25 mai 2018. ”Admite în parte acţiunea formulată de reclamanta UATC Comuna Vințu de Jos în contradictoriu cu pârâtele Curtea de Conturi a României şi Camera de Conturi Alba. Anulează în parte Încheierea nr. 6/16.09.2016 şi Decizia nr. 57/2016 în ce priveşte plata cheltuielilor privind reparaţiile curente în cuantum de 130.995,19 lei. Respinge în rest acţiunea reclamantei. Obligă pârâtele la plata sumei de 1.100 lei cu titlu de cheltuieli de judecată în favoarea reclamantei”, se susține în minuta instanței din Alba Iulia. Hotărârea poate fi contestată la Curtea de Apel.

Potrivit raportului Camerei de Conturi, după verificări efectuate în perioada iunie – iulie 2016, aferente activităţii din 2015, au fost depistate nereguli privind majorări nejustificate de cheltuieli în reparaţiile unor străzi, lucrări supraevaluate, plăţi către AS “Mureşul”, decontarea unui număr mai mare de abonamente de telefonie, faţă de cel al angajaţilor cu telefoane de serviciu, neimpunerea taxei de salubritate sau neîncasarea tarifelor de gestionare pentru fonduri de pădure. Suma pentru care s-a obținut anularea în instanță se referă la cheltuielile realizate pentru refacerea infrastructurii degradate pe un tronson de 400 de metri pe strada Valea Goblii – drum executat în totalitate din fonduri europene finalizat şi recepţionat în luna mai 2012.

Camera de Conturi Alba a mai constatat că au fost majorate nelegal cheltuielile primăriei, în perioada 2014 – iunie 2016, cu suma de 667.000 de lei, prin alocarea de sume din bugetul local pentru Asociaţia Sportivă ”Mureşul” Vinţu de Jos, “în condiţiile s-au constatat grave deficienţe în utilizarea banului public”.

“Din examinarea unor documente înregistrate la entitate s-au constatat că sumele alocate din bugetul local au fost utilizate pentru: – achiziţia de băuturi alcoolice şi produse care nu au nicio legătură cu activitatea asociaţiei sportive; – au fost decontate cheltuieli de transport fără documente justificative; restituiri de împrumuturi către o persoană fizică, de către AS Mureşul Vinţu de Jos, în sumă de 105 mii lei, neconforme cu legislaţia în vigoare; – plăţi ale utilităţilor casnice efectuate către o persoană fizică”, se afirmă în raportul Curții de Conturi. Cheltuieli ale Primăriei din perioada 2013 – 2014 fac obiectul unui dosar penal în care sunt cercetați fostul primar și fostul director economic al Primăriei Vințu de Jos, nefinalizat încă de Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război Elevi și reprezentanți ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” și ai Centrului Militar Județean Alba i-au vizitat astăzi pe veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial din județul Alba. Vizitele s-au înscris […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea