Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Într-un oraș din Alba, clădirile şi terenurile neîngrijite, aflate în intravilan, supraimpozitate cu până la 500% din 2018!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Restul taxelor și impozitelor pentru persoane fizice și juridice rămân la același nivel ca în 2017. Sebeșenii cu datorii egale sau mai mari de 1.000 de lei la buget – la panoul rușinii Clădirile şi terenurile neîngrijite, aflate în intravilanul municipiului Sebeş, supraimpozitate cu până la 500% din 2018! lRestul taxelor și impozitelor pentru persoane fizice și juridice rămân la același nivel ca în 2017 lSebeșenii cu datorii egale sau mai mari de 1.000 de lei la buget – la panoul rușinii

Consilierii locali din Sebeș au aprobat, în ultima ședință din 2018, nivelul impozitelor și taxelor locale pecepute în 2018 de la persoanele fizice și juridice din municipiu (inclusiv localitățile aparținătoare Lancrăm, Petrești și Răhău) în anul fiscal 2018. Acestea au rămas la același nivel cu cele din 2017, cu o singură excepție, și anume: din acest an se majorează substanțial impozitul pe terenurile situate în intravilanul localității și care sunt nelucrate timp de 2 ani consecutiv, respectiv impozitul pentru clădirile situate în intravilan și neîngrijite timp de 2 ani consecutiv.

”Se majorează impozitul pe terenurile situate în intravilan – nelucrate timp de doi ani consecutiv, începând cu al treilea an, după cum urmează: zona A cu 500%; zona B cu 400%; zona C cu 300%; zona D cu 100%. Se majorează impozitul pe clădirile situate în intravilan, neîngrijite timp de 2 ani consecutiv, începând cu al treilea an, după cum urmează: zona A cu 500%; zona B cu 400%; zona C cu 300%; zona D cu 100%”, se arată în proiectul de hotărâre adoptat de aleși.

Totodată, s-a aprobat plafonul minim al creanţelor fiscale pentru care organul fiscal local are obligaţia să publice pe pagina de internet proprie lista debitorilor persoane fizice și juridice care înregistrează obligaţii fiscale restante, precum și cuantumul acestora, după cum urmează: 25.000 de lei, inclusiv, în cazul persoanelor juridice; 1.000 de lei, inclusiv, în cazul persoanelor fizice.

Cuantumul impozitelor pentru persoanele fizice și juridice, neschimbat Impozite persoane fizice: limpozit pe clădiri rezidențiale – 0,08% limpozit pe clădiri nerezidențiale – 0,2%l impozit pe teren cu construcții/curte: Zona A – 6,042 lei/ha; Zona B – 4,215 lei/ha; Zona C – 2,668 lei/ha limpozit pe teren extravilan: teren arabil – 88 lei/ha; pășune – 42 lei/ha. Persoane juridice: limpozit pe clădiri rezidențiale – 0,08%; limpozit pe clădiri nerezidențiale – 1%; limpozit pe teren intravilan: Zona A – 6,042 lei/ha, Zona B – 4,215 lei/ha, Zona C – 2,668 lei/ha, Zona D – 1,410 lei/ha; limpozit pe teren extravilan: teren arabil – 88 lei/ha, pășune – 42 lei/ha. lPrincipalele facilități fiscale pentru buni platnici, persoane fizice Pentru plata cu anticipaţie, pentru întregul an, până la data de 31 martie a anului respectiv, a impozitului pe clădiri, teren și mijloace de transport, se acordă o bonificaţie de 9,99% – maximul admis de lege.

Valoarea impozabilă a clădirii se reduce, în funcţie de anul terminării acesteia:

-cu 50% pentru clădirea care are o vechime de peste 100 de ani;

-cu 30% pentru clădirea care are o vechime între 50 de ani și 100 de ani inclusiv;

-cu 10% pentru clădirea care are o vechime între 30 de ani și 50 de ani inclusiv.

Sunt scutite de Ia plata impozitului:

-clădirile si terenurile aferente acestora, precum și un mijloc de transport, aflate în proprietatea veteranilor de război, a văduvelor de război și a văduvelor necăsătorite ale veteranilor de război;

-clădirea folosită ca domiciliu și terenul aferent acesteia, precum și un mijloc de transport, aflat în proprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat și a persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate, respectiv a reprezentanţilor legali ai minorilor cu handicap grav sau accentuat și a minorilor încadrați în gradul I de invaliditate;

-clădirile și terenul aferent acestora care, potrivit legii, sunt clasate ca monumente istorice; clădirile la care proprietarii au executat pe cheltuială proprie lucrări de intervenţie pentru creşterea performanţei energetice, pe o perioadă de maximum 7 ani de la efectuarea lucrărilor;

-terenurile situate în extravilanul localităţilor, pe o perioadă de 5 ani ulteriori celui în care proprietarul efectuează intabularea în cartea funciară pe cheltuială proprie.

Pentru anul 2018, prin adoptarea proiectului de hotărâre, se preconizează să se încaseze 14,5 milioane de lei din: impozit și taxă pe clădiri – 8.500.000 de lei, impozit și taxă pe teren – 3.500.000 de lei și impozit pe mijloacele de transport – 2.500.000 de lei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH” Chedveș Vlad este elev în clasa a II-a la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia. La faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”, ediția a XXVII-a, băiatul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea