Într-o comună din Alba nu există cimitir, iar moartea e o simplă mutare: din casă în grădină, în braţele Domnului

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Într-o comună din Alba nu există cimitir, iar moartea e o simplă mutare: din casă în grădină, în braţele Domnului

ceru-bacainti15 Risipiți prin munți și văi, la mari distanțe unii de alții, pe localnicii din Ceru Băcăinți nu-i vezi în zi de azi adunați laolaltă decât rar, la necazuri și bucurii, la nuntă sau înmormântare, la o Nedeie, cum e Sărbătoarea Salcâmului din luna lui mai sau în Sfânta zi de Paști. Viața lor e grea și ostenitoare, plămădită doar din muchii ascuțite și din extreme, asemenea calendarului simplificat al muntelui, care nu cunoaște decât răul și binele, iarna și vara, frigul și căldura. Este comuna cu cei mai puțin locuitori din Alba – vreo 346.

Morții, ca peste tot, mai mulți decât născuții: în doi ani au murit 11 și s-a născut unul. Comuna este acum aproximativ la nivelul demografic al anului 1854  – cu 337 de locuitori, chiar mai puțini decât avea în anul 1900 – 387 de suflete.

Pro România - Misiunea ieșirii din criză

Deși grădinița şi şcoala au fost renovate în 2015, cu fonduri de la Guvernul României, nu prea mai are cine să le frecventeze. Activitatea grădiniței a fost suspendată deoarece mai sunt doar trei copii în sat, iar școala cu clasele I-VIII funcționează cu un total de 19 elevi. Aceasta în condițiile în care, înainte de 1990, în comună erau cel puțin cinci corpuri de clădire care funcționau ca școli cu clasele I-IV.

Ce a mai rămas la Ceru Băcăinți? Nu în ultimul rând, o tradiție prea puțin cunoscută în alte colțuri de țară: înmormântarea rudelor în grădinile de pe dealuri, în imediata vecinătate a caselor. Astfel, moartea rămâne o simplă mutare – din casă în spatele grădinii; de la cele trecătoare și pline de necaz, la cele veșnice și îmbălsămate de odihnă. Mormintele din curtea casei îi liniștesc, le suspendă orice spaimă sau fior. Îi simt pe cei dragi aproape, îi plâng cu discreție și în fiecare zi le pot aprinde câte o lumânare. Nu este o situație unică, în multe locuri izolate din Ardeal optându-se din vechime pentru această practică.

Localnicii povestesc despre acest obicei ca de un lucru firesc, păstrat din vremuri imemoriale. Explicația este una simplă: satul se întinde pe cel puțin 60 de kmp, pe piscuri sau în depresiuni. Înainte vreme drumul principal al satului nu era asfaltat, era numai piatră. În plus, drumurile către cătune sunt mai degrabă simple poteci. ”La noi se zice că mortul nu trebuie zgâlțâit, pe pietre și pe podețe, peste gropi. Trebuie lăsat liniștit. Sicriul trebuie dus în liniște de rude, pe umeri, până la groapa săpată în grădină. Acolo îi plângem, le aprindem lumânări. Pomenirea lor o facem când ne este dor de ei, nu neapărat pe 1 noiembrie.  Iar cei bătrâni ajung mai ușor la morminte, să-și plângă morții”, povestește o localnică.

Pe mulți dintre cei rămași în viață, dacă-i întrebi, îți spun că preferă să-și doarmă somnul de veci în grădina casei. În comună, practic nu există un cimitir, doar preoții și cantorii sunt înmormântați în curtea bisericii.

Parcă și plecarea nu-i așa de lungă…. Îi sperie mai ales înghesuiala, adunătura, lipsa de spațiu și de intimitate. Și în moarte, locuitorii din Ceru Băcăinți se poartă ca adevărați oameni ai muntelui: vor să se știe liberi și nestrâmtorați, în largul pășunii sau al grădinii, printre flori și iarbă proaspăt cosită. Doar ei cu Dumnezeu. O ecuație în care nu mai încape deloc Uniunea Europeană cu normativele ei… funerare.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

8 Comentarii

Dan 5 decembrie 2016 at 12:41

Frumos articol! Trist însă …

Tiberiu 5 decembrie 2016 at 15:19

E o realitate mai veche decat putem noi sa credem. „Din pamant suntem si in pamant ne intoarcem”, nimic mai firesc. Pamantul stramosesc care ne-a hranit ajunge locul de odihna in care ne dizolvam la propriu. Ajungem pamant pt iarba si pomii care vor fi ale urmasilor nostri..Nu e trist, e o binecuvantare dupa osteneala unei vieti pline de truda.

fane de la sifoane 5 decembrie 2016 at 16:20

inaintasii gandeau unele lucruri mai bine… de ce cimitir? ca sa se gaseasca un „administrator” ce vrea bani anual? lasa asa, in gradina e cel mai bine.

ghita de la gostat 5 decembrie 2016 at 22:20

Dupa care bei apa din fantana, nu-i asa Fane?

fane de la sifoane 7 decembrie 2016 at 11:38

tu crezi ca apa pe care o bei tu e mai curata?
sa stii ca n-ar trebui sa bei apa, ca in apa isi fac pestii nevoile si mai fac si secs… Se mai sinucide cate-un om, mai moare un animal..

Maria Trifu 5 decembrie 2016 at 19:53

De mult n-am citit un articol care sa ma induioseze ca o poezie, moartea am percepit-o ca pe o faza tranzitorie a existentei umane, ideea odihnei vesnice in propria gradina ( pt cine are gradina) ma incanta si ma atrage, mai am o proprietate intr-un loc uitat de lume, tot in zona aia, ar fi leagan etern perfect, liniste si pace la capatul drumului…

albaiulian 7 decembrie 2016 at 9:58

Si ce mare lucru!.E mai ieftin, e aproape, nu e aglomerat, nu platesti taxa anuala, nu cumperi locul de veci.

toma 3 decembrie 2019 at 9:10

Si mai important, NU se vinde casa, gradina si pamantul mosilor si stramosilor.

Comentariile sunt oprite