Rămâi conectat

Actualitate

Interviu cu dr Razvan Curcă, vicepreședintele Comsiei de paliație a MS, despre îngrijirea pacienților cu boli terminale

Publicat

în

“Medicina paliativă este, în prezent, un domeniu extrem de dinamic, care s-ar putea dezvolta ulterior într-o specialitate distinctă, a spus dr Răzvan Curcă, cunoscut medic oncolog, într-un interviu pentru PaginaMedicala.ro.

Președinte al Societăţii Române de Radioterapie și Oncologie Medicală în 2011-2012, dr. Curcă a fost pană de curând director medical al spitalului din Alba Iulia, funcție la care a renunțat pentru a se dedica dezvoltării medicinei paliative, în calitate de vicepreședinte al Comisiei de paliație a Ministerului Sănătăţii.

M.C. reporter: Știu ca aţi renunţat recent la o activitate de management pentru a vă dedica altor provocări. Cum vedeţi dezvoltarea îngrijirilor paliative in România? Există iniţiative și la nivel de stat, în afara celor ale ONG-urilor și fundațiilor? Vedeți utilă formarea unei specialități distincte pentru îngrijiri paliative, nu numai ca program de dobândirea unor competente?

Elit - Gustul Desăvârșit

Dr. Răzvan Curcă: Cred ca îngrijirile paliative sunt un domeniu care are un progres evident in ultimii ani. La momentul actual exista peste 300 de medici cu competenta/atestat de îngrijiri paliative. Iar de curînd Ministerul Sănătăţii a semnat un parteneriat cu Hospice Casa Speranţei Braşov pentru dezvoltarea unui program naţional de îngrijiri paliative. De asemenea, există tot mai multe compartimente si secții de îngrijiri paliative in sistemul public de sănătate, cum ar fi la noi, in Spitalul Judeţean de Urgență Alba Iulia, la Institutul Regional de Oncologie Iaşi, la Păgîni, la Lugoj, la Oradea, la Bucureşti, pe lîngă hospice-urile infinitate de ONG-uri sau fundaţii. Este un domeniu extrem de dinamic, in care putem spune ca suntem înaintea multor tari din Europa de Vest (cum ar fi de ex. Olanda).

Cred ca ar fi utila pe viitor formarea unei specialităţi distincte de îngrijiri paliative, cum exista de exemplu in Marea Britanie si SUA, motivele principale fiind că este mai mult un domeniu distinct decît o competență (de tipul ecografiei de exemplu) și că se adresează unei largi categorii de bolnavi, nu numai celor oncologici (de exemplu, pacienţi cu HIV/SIDA, demente, boli neuro degenerative, insuficiente renale sau cardiace in stadiu final, etc.).

M.C. reporter: Care au fost problemele cu care v-aţi confruntat din poziţia de preşedinte al SRROM? Si cum s-au rezolvat?

Dr Răzvan Curc
ă: In acest an in care am fost preşedintele SRROM m-am confruntat cu doua tipuri mari de probleme: cronice si acute. Cele cronice, cum ar fi situaţia radioterapiei, datau de multa vreme si a fost dificil sa le rezolv într-un timp atât de scurt. O altă problemă cronică era fragmentarea oncologilor medicali si a radioterapeuţilor din România intre cel putin 3 societăţi profesionale, multi colegi fiind membri in mai multe societăţi. Un pas înainte a fost realizat si in acest aspect, in sensul ca am organizat primul congres comun cu Societatea Romana de Radioterapie, care a fost un real succes. In plus, am avut prima oara un stand la Congresul Societăţii Europene de Oncologie Medicală (ESMO), care a și susținut congresul nostru comun, iarăşi o premiera.

In ceea ce priveşte problemele acute cu care ne-am confruntat, un exemplu este mult mediatizata problema a antialgicelor si citostaticelor ieftine. Ne-am implicat in rezolvarea acestei probleme, am venit cu soluţii concrete, ne-am intâlnit cu ministrul sănătăţii din acea perioada, dr. Ladislau Ritli, dar multe din soluţiile noastre au necesitat timp pentru a fi puse in practica si nici acum, din păcate, problema nu este rezolvata in totalitate. Cred cu tărie ca o colaborare mai strânsa între Ministerul Sanătații și societățile profesionale ar fi benefica pentru toate lumea si in mod special pentru pacienţii noştri.

M.C. reporter: Oncologia, ca si alte specialităţi in România, se confrunta cu doua mari probleme: lipsa sau discontinuităţi in furnizarea cu medicamente si numărul din ce in ce mai mic de specialişti. Ce masuri credeţi ca trebuie luate pentru a evita o situaţie critica?

Dr Răzvan Curcă: In ceea ce priveşte numărul de specialişti, soluţia este simpla: mai multe locuri la rezidenţiat si o plata decenta a medicilor, in mod special a reziduurilor. In privinţa medicamentelor, sunt doua aspecte care trebuie rezolvate cat mai curînd. Primul se refera la citostaticele ieftine, care este pe cale de a fi rezolvat, cu amendamentul ca e nevoie de o comunicare mult mai buna intre CN Unifarm si spitalele cu secţii de oncologie, in plus e nevoie de o simplificare a procedurilor birocratice de import al medicamentelor ieftine deficitare, care, culmea, s-au complicat in ultimii 2 ani, in loc sa se simplifice. Celalalt aspect se refera la medicamentele noi inovatoare, care au continuat sa apară în oncologie, ca și in alte specialități, dar nu au mai fost cuprinse in lista de medicamente compensate si gratuite de mai bine de 4 ani. Sunt unele semnale ca MS si CNAS doresc sa modifice aceasta situaţie începînd cu iunie 2013, ceea ce ar fi benefic atât pentru oncologi, cat mai ales pentru pacienți. Pentru că este tot mai frustrant pentru medici oncologi sa se perfecţioneze continuu si sa nu aibă ocazia sa puna in practica ultimele progrese terapeutice in domeniul specialităţii lor.

M.C. reporter: Ce şanse credeţi ca au programele de screening in România? Ce trebuie făcut si ce trebuie evitat?
Dr Răzvan Curcă: Şanse exista, numai ca după atâtea începuturi triumfale, urmate de tăcere, va fi greu. Cred că cheia este predictibilitatea pe termen mediu și lung, cu finanțarea asigurată clar, altfel vom mai avea un eșec răsunător. În plus, cred ca ar fi important să avem măcar o țintă atinsă, un program care chiar merge, iar exemplul cel mai bun este programul de screening pentru cancerul de col uterin. Iar evaluările periodice, precum si asigurarea finanţării la nivelul optim sunt factorii cheie ai succesului.

Autor: Max Constantinescu

Sursa: PaginaMedicala.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Pensiile de stat și salariu minim vor crește substanțial în Rusia de la 1 iunie 2022. Anunțul președintelui  Vladimir Putin

Publicat

în

Pensiile de stat și salariu minim vor crește substanțial în Rusia de la 1 iunie 2022. Anunțul președintelui  Vladimir Putin

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat că pensiile de stat și salariul minim vor crește substanțial, cu 10%, de la 1 iunie. Potrivit agenției TASS, Putin a făcut anunțul la o ședință a Consiliului de Stat.

„Am discutat problema cu guvernul de mai multă vreme, au fost unele diferențe în interiorul guvernului și s-a găsit o soluție”, a declarat Putin, potrivit agenției TASS, preluată de CNN.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Propun să creștem pensiile de drept cu 10% de la 1 iunie”, a adăugat liderul de la Kremlin.

„Sarcina noastră principală este să asigurăm [o] creștere suplimentară a salariului minim, astfel încât nivelul veniturilor cetățenilor să depășească semnificativ nivelul cheltuielilor de subzistență”, a precizat Putin.

Pensiile au crescut cu 8,6% la începutul anului în Rusia, dar inflația a urcat abrupt în 5 luni. Putin a indicat că inflația este acum la 17,5%, însă va scădea la 15% până la finalul anului.

Totuși, el a respins orice legătură între nivelul inflației și conflictul din Ucraina.

„Anul în curs nu este unul ușor. De la început inflația cumulată a depășit 11%. Dar când spun că nu este unul ușor asta nu înseamnă deloc că toate dificultățile acestea sunt asociate cu operațiunea militară specială, pentru că în țările care nu desfășoară nicio operațiune, peste ocean, să spunem, în America de Nord, în Europa, inflația este comparabilă. Și dacă ne uităm la structura economiei lor – este chiar mai mult decât a noastră, iar în unele țări învecinate este de multe ori mai mare”, a declarat Putin.

sursa: stiri.tvr.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Variola maimuţei la nivel mondial: Numărul de cazuri confirmate a ajuns la 219. Raport publicat de ECDC

Publicat

în

Variola maimuţei la nivel mondial: Numărul de cazuri confirmate a ajuns la 219. Raport publicat de ECDC

Numărul de cazuri confirmate de variola maimuţei la nivel mondial a ajuns miercuri la 219 în afara ţărilor în care boala este endemică, potrivit unui raport publicat de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), scrie AFP, citat de Agerpres.

În total, 19 ţări în care boala este neobişnuită, majoritatea în Europa, au raportat cel puţin un caz confirmat, indică ECDC într-o notă epidemiologică publicată miercuri seară.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Majoritatea cazurilor sunt bărbaţi tineri, identificându-se ca bărbaţi având relaţii sexuale cu bărbaţi. Nu au fost niciun deces”, a precizat agenţia europeană cu sediul la Stockholm.

În afara celor 11 ţări africane în care această boală rară este endemică, trei ţări concentrează în prezent majoritatea cazurilor confirmate: Marea Britanie, prima ţară în care au fost observate cazuri neobişnuite la începutul lui mai (71 de cazuri), Spania (51) şi Portugalia ( 37), potrivit ECDC.

Europa concentrează majoritatea cazurilor cu 191 de cazuri, dintre care 118 în ţările din UE. Canada (15), Statele Unite (9), Australia (2), Israel (1) şi Emiratele Arabe Unite (1) sunt cele şase ţări din afara Europei cu cazuri considerate confirmate.

Cazurile suspecte nu sunt luate în considerare în bilanţ.

Numărul total de cazuri identificate miercuri de ECDC a crescut de peste cinci ori de la primul său raport la 20 mai, când agenţia a anunţat 38 de cazuri.

Luni, în prima sa evaluare a riscurilor, ECDC a considerat, totuşi, că probabilitatea de contagiune în populaţie era în general „foarte scăzută”, dar că, pe de altă parte, este „ridicată” la persoanele cu mai mulţi parteneri sexuali.

În aceeaşi zi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a confirmat o situaţie „atipică”, dar a considerat că este posibilă „oprirea” acestei transmiteri a bolii între oameni.

Boala, o variantă mai puţin periculoasă a variolei eradicate de aproximativ patruzeci de ani, este endemică în 11 ţări din Africa de Vest şi din Africa Centrală.

Începe cu febră mare şi progresează rapid până la o erupţie cutanată, cu formarea de cruste.

Nu există tratamente sau vaccinuri specifice pentru variola maimuţelor, dar multiplicarea cazurilor poate fi stopată prin vaccinarea împotriva variolei, a mai explicat OMS.

sursa: hotnews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Partidul Social Democrat prezintă joi bilanţul primelor şase luni de guvernare. Marcel Ciolacu: „Nu vrem să fardăm realitatea”

Publicat

în

Partidul Social Democrat prezintă joi bilanţul primelor şase luni de guvernare. Marcel Ciolacu: „Nu vrem să fardăm realitatea”

Partidul Social Democrat prezintă joi bilanţul primelor şase luni de guvernare. Liderul social-democraţilor, Marcel Ciolacu, a anunţat miercuri că PSD le va prezenta românilor un bilanţ „cinstit şi realist” al acestei perioade.

„Mâine, PSD le va prezenta românilor un bilanţ cinstit şi realist al celor şase luni de guvernare. Nu vrem să fardăm realitatea. Ştim care sunt greutăţile oamenilor şi ce aşteptări au de la noi”, a scris Ciolacu pe Facebook, potrivit Agerpres.

Elit - Gustul Desăvârșit

El a adăugat că în bilanţul PSD „nu vor fi vorbe mari, ci adevăruri simple”.

„Este un moment în care nu facem promisiuni, ci aducem argumente. În care explicăm, din nou, de ce vrem să folosim toate resursele necesare pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie şi pentru a susţine dezvoltarea firmelor româneşti. Este un raport onest în faţa românilor, aşa cum cred că trebuie să facă orice guvernare serioasă şi responsabilă”, a mai scris preşedintele PSD.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare