Rămâi conectat

Politică Administrație

Interpelarea senatorului Alexandru Pereș și răspunsul ministrului Mediului Grațiela Gavrilescu, referitor la colectarea selectivă a deșeurilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Doamnă Ministru,
În anul 2007, odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, ţara noastră şi-a asumat angajamentul cu privire la colectarea selectivă a deşeurilor. De altfel, guvernul României a adoptat, în luna decembrie 2013, Hotărâre nr. 870 privind aprobarea Strategiei naţionale de gestionare a deşeurilor 2014-2020.

Alexandru Peres06Numai că, în prezent, conform unui raport recent al Institutului de Politici Publice, în România doar 5% din deşeuri sunt colectate selectiv. Acest fapt va trage după sine penalităţi aplicate statului român de către UE – pentru fiecare zi de intârziere se va aplica o penalitate de 200.000 de euro – dacă până în anul 2020, rata colectării selective a deşeurilor nu va ajunge la 50%.

Doamnă Ministru,
În procesul de colectare selectivă a gunoaielor sunt implicaţi mai mulţi factori: firmele de salubritate, ministerul de resort prin Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, dar si cetăţenii, fiind nevoie de responsabilitate, perseverenţă şi spirit civic.
În acest sens, vă întreb: care este strategia ministerului pe care îl coordonaţi pentru o informare temeinică, dar şi pentru determinarea cetăţenilor de a se implica în procesul de colectare selectivă a deşeurilor, astfel ca până în anul 2020 ţara noastră să-şi îndeplinească angajamentul luat faţă de UE? Solicit răspuns scris.

*Răspunsul ministrului Mediului, Grațiela Gavrilescu

Stimate Domnule Senator,
Urmare a interpelării dumneavoastră nr. 8665/DRP/08.10.2015, având ca obiect „Colectarea selectivă a deşeurilor”, vă comunicăm următoarele:

Având în vedere faptul că, cea mai mare parte a deşeurilor de ambalaje se regăseşte în deşeurile menajere, atingerea obiectivului de valorificare de 50%, stabilit prin Directiva nr. 94/62/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 20 iulie 1998 privind ambalajele şi deşeurile de ambalaje cu modificările ulterioare, trebuie să se bazeze pe o evoluţie foarte importantă a colectării selective a deşeurilor de ambalaje de la populaţie.

Conform Planului de Implementare a directivei, România trebuie să implementeze etapizat un sistem de colectare separată/selectivă a deşeurilor de ambalaje. în prezent, ne aflăm în cea de a doua etapă care se va finaliza în anul 2017 cu extinderea acestui sistem la nivel naţional, excepţie făcând locuinţele colective, mediul rural dispersat şi zonele montane (perioada de implementare este 2017 – 2022).

Conform Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor, art. 14, alin. (1) „Pentru asigurarea unui grad înalt de valorificare, producătorii de deşeuri şi deţinătorii de deşeuri sunt obligaţi să colecteze separat cel puţin următoarele categorii de deşeuri: hârtie, metal, plastic şi sticlă”. Art. 17 din aceeaşi lege prevede că: „(1) Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia ca începând cu anul 2012 să asigure colectarea separată pentru cel puţin următoarele tipuri de deşeuri: hârtie, metal, plastic şi sticlă. (2) Producătorii de deşeuri şi autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să atingă, până în anul 2020, un nivel de pregătire pentru reutilizare şi reciclare de minimum 50% din masa totală a cantităţilor de deşeuri, cum ar fi hârtie, metal, plastic şi sticlă provenind din deşeurile menajere şi, după caz, provenind din alte surse, în măsura în care aceste fluxuri de deşeuri sunt similare deşeurilor care provin din deşeurile menajere”.

Conform Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, în urma analizării ghidurilor şi recomandărilor EUROSTAT referitoare la deşeurile municipale, au fost recalculaţi indicatorii de dezvoltare durabilă pentru deşeurile municipale, care se raportează anual la EUROSTAT, rezultând pentru anul 2012 un grad de colectare selectivă de 14,8%.

Autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului este preocupată în mod constant de conştientizarea şi implicarea cetăţenilor în problemele care privesc protecţia mediului.

Conform Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor, Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor organizează împreună cu celelalte autorităţi publice centrale şi locale precum şi cu organizaţiile neguvernamentale programe de instruire şi educare a populaţiei în domeniul gestionării deşeurilor, inclusiv pentru colectarea selectivă. Sub egida Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor sau în parteneriat cu acesta, au fost organizate o serie de campanii de conştientizare/educare a populaţiei care au vizat colectarea selectivă a deşeurilor, cu accent pe deşeurile de ambalaje, DEEE-uri (deşeuri electrice şi electronice), baterii şi acumulatori etc., dar şi pe importanţa reciclării deşeurilor şi a reutilizării.

În speranţa ca informaţiile furnizate vă sunt utile, vă asigurăm domnule senator de sprijinul nostru şi totodată vă stăm la dispoziţie pentru eventuale informaţii suplimentare. (Z.U.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Opt zone din comuna Daia Română vor fi supravegheate cu 24 de camere video de înaltă rezoluție. Vor putea fi vizualizate și numele de înmatriculare ale autovehiculelor

Unirea Ziarul

Publicat

în

Opt zone din comuna Daia Română vor fi supravegheate cu 24 de camere video de înaltă rezoluție. Vor putea fi vizualizate și numele de înmatriculare ale autovehiculelor Comuna Daia Română va implementa un sistem de supraveghere video în scopul creșterii siguranței și prevenirii criminalității. În acest scop, administrația locală a inițiat demersuri pentru identificarea unui […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea