Rămâi conectat

Cultură Educație

Întâlnirea Cellei Serghi cu Camil Petrescu

Publicat

în

”Niciodată nu va ști omul ăsta cât rău mi-a făcut. Am rămas cu un dor… cum să-ți explic?… neliniștea mea…” Cella Serghi în Pânza de păianjen (1937)

CELLA SERGHICella Serghi (22 octombrie 1907 – 19 noiembrie 1992)  face parte din pleiada scriitoarelor interbelice (Lucia Demetrius, Sofia Nădejde, Henriette Yvone Stahl, Ticu Archip, Anişoara Odeanu, Sanda Movilă, Ioana Postelnicu, Sorana Gurian şi Hortensia Papadat-Bengescu), fiind una dintre vocile de referință ale prozei românești, deși a fost marginalizată de critica literară.

Cella Serghi îi întâlneşte pe Camil Petrescu şi pe Mihail Sebastian în vara anului 1927, la ştrandul Kisseleff. În numeroase interviuri, Cella Serghi a relatat împrejurările primei întâlniri cu Camil Petrescu: ,,Într-o vară, mă găseam ştrandul Kisseleff, care atunci tocmai se deschisese. Astăzi, ştrandul Tineretului. Eram într-o cabină de sus. Mi-am scuturat o sandală de nisip, fără să-mi dau seama că aş putea deranja pe cineva care se afla dedesubt. M-am uitat să văd cine suferise de pe urma acestei mici neglijenţe şi am văzut nişte ochi albaştri care mă priveau. Era un bărbat abia trecut de treizeci de ani, însoţit de o recentă cunoştinţă de a mea, regizorul A.Finţi.

Electrica Furnizare Discount

CAMIL PETRESCU<<Să ţi-l prezint pe scriitorul Camil Petrescu.>>, mi-a zis. Deşi în acel moment mă socoteam instruită în materie de literatură, pregătindu-mă pentru un bacalaureat strălucit (aveam şaptesprezece ani, trecusem în clasa a VIII-a de liceu), nu auzisem de Camil Petrescu. Era prin 1924.

L-am reîntâlnit după ce mi-am luat bacalaureatul, când eram în anul întâi la drept. Mărturisesc că, deşi făcusem eforturi, ca să-i caut cărţile, nu izbutisem să le găsesc. <<Camil Petrescu? îmi spuneau cei pe care îi întrebam. Nu există! Poate Cezar Petrescu!>> Pentru orice eventualitate, citisem Întunecare şi tot ce mai scrisese celălalt Petrescu, cu care lui Camil nu-i plăcea câtuşi de puţin să fie confundat. <<Ei, ce-ai mai făcut, m-a întrebat, ai intrat la Conservator?>> (Finţi îi spusese că mă pregăteam pentru teatru). <<Nu, i-am răspuns, o să fac teatru la Curtea cu Juri!>>. Ne-am împrietenit şi mult timp după aceea am alcătuit, împreună cu Mihail Sebastian, de care Camil Petrescu era foarte legat, un mic grup de prieteni.” (Interviu de Grigore Ilisei, apărut în ,,Convorbiri literare”, nr. 9, septembrie 1984, p. 3, reprodus în Romanul românesc în interviuri. O istorie autobiografică, antologie și ediție de Aurel Sasu și Mariana Vartic, Editura Minerva, București, 1988, vol. III (R – S), partea II, pp. 436 – 437.)

După acest episod, Cella Serghi intră la Facultatea de Drept şi se căsătoreşte cu un inginer. Un an mai târziu, îl va întâlni pe Camil Petrescu, ,,tot la ştrand, la Lido”, episodul fiind descris în cartea sa autobiografică, Pe firul de păianjen al memoriei – ,, – M-am înscris la Drept, am intrat în anul doi. M-am măritat!”, am spus cu un sentiment de vină (….) „-Te-am căutat la toate premierele”. N-am fost niciodată la o premieră. „În toate restaurantele, seara după spectacol, în toate barurile”. „N-am fost niciodată într-un bar.” Numai de nu m-ar întreba dacă am citit vreuna din cărţile lui! Dar soţul meu apărea întotdeauna cînd mă simţea în primejdie. I l-am prezentat lui Camil. „Inginer? Tocmai de un inginer aveam nevoie”, s-a bucurat scriitorul. „Fac acum corecturile în şpalt la romanul meu şi mi-ar trebui cîteva amănunte tehnice”. Şi îi explica foarte precis împrejurarea în care cineva cere un instrument.” (Cella Serghi, Pe firul de păianjen al memoriei, Bucureşti, Editura Porus, ediţia a doua revăzută, adăugită, ediţie definitivă, 1991, p. 18.).

Cella Serghi se va îndrăgosti de Camil Petrescu, din partea căruia va aştepta întreaga viaţă mai mult decât simpla sa camaraderie. Camil Petrescu nu o va privi niciodată pe Cella Serghi ca pe o viitoare soţie. Uneori, o tratează ca pe o simplă prietenă, cu o nonşalanţă vizibilă, alteori, pare să-i ofere câteva fărâme de iubire, alintând-o astfel ,,moft năzdrăvan”, ,,moft solipsist”, ,,moft apodictic”, însă scriitoarea nu se mulţumeşte cu atât – ,,Camil mă privea uneori ca de pe alt tărâm, alteori parcă era gata să mă îmbrăţieşeze. Într-o clipă mă tachina, începea să se joace cu mine, să mă chinuie şi să mă descompună ca pe o jucărie, ca să-mi cunoască toate rotiţele, să fie ale lui. Dar el, nu al lor, nu al meu, el al nimănui. Nici măcar nu se teme, nu se apară. E sigur de el, sigur şi uşor ironic. Sigur şi puţin trist. Ca un om în faţa unei vitrine, admirînd o bijuterie care-l fascinează. Ar vrea s-o aibă, dar ştie bine că asta nu se poate. Îl desparte o vitrină, adică o lume. E durere şi furie în privirea lui. E şi ceva îmbietor şi bun. Va pleca din faţa vitrinei cu o uşoară nostalgie. Are alte treburi, alte socoteli. Lumea e mare. Nu-i cât vitrina. Dar pentru mine pământul s-a micşorat. E aât cât îl înconjoară pe ele. Lumea e toată el.” (Cella Serghi, op. cit., p. 23)

Scriitoarea pune atâta suflet încât uneori se trezea dimineaţa mai devreme pentru a ajunge la chioşcul de unde Camil Petrescu îşi lua ziarele. Atunci când a fost întrebată dacă scriitorul (Camil Petrescu) i-a influenţa scrisul, Cella Serghi întotdeauna a răspuns negativ, mărturisind într-un interviu următorul lucru: ,,Criticii literari au căutat cu tot dinadinsul în Pânza de păianjen influenţa lui Camil Petrescu. Cred că se afirma lucrul acesta pentru că eram îndrăgostită de Camil! Dar nu, Camil nu m-a influenţat, ba, dimpotrivă, sunt foarte multe aspecte care ne deosebesc. (…) De pildă, Camil n-a scris un singur cuvânt despre copilărie; or, ea este, la mine, o dominantă. Camil se jena să recunoască faptul că a fost sărac (amintiţi-vă că Ladima este găsit cu 500 de lei în buzunar ca să nu se spună că s-a sinucis din cauza sărăciei). În scrierile mele, sărăcia este puternic marcată.. În romanele, în piesele lui Camil, bărbaţii sunt superiori, femeile mediocre, cu un trecut dubios (cu excepţia Doamnei T.). La mine este exact invers!”.

Mădălina TOMA

Publicitate

Cultură Educație

LUNI, 2 august : SERI CAMERALE la Biserica Greco-Catolică Sfânta Cruce din SEBEȘ. Programul evenimentului și repertoriul cameral

Publicat

în

LUNI, 2 august : SERI CAMERALE la Biserica Greco-Catolică Sfânta Cruce din SEBEȘ. Programul evenimentului și repertoriul cameral

„Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș alături de Biserica Greco-Catolică Sfânta Cruce Sebeș au plăcerea de a vă invita luni, 2 august 2021, la ora 19:00, la sediul lăcașului de cult păstorit de părintele Florin Gatea, situat pe str. Călărași nr. 50, la o seară de muzică de cameră în compania instrumentiștilor Flavius Ignat (violă), Ana-Teodora Buia (vioară) și Ioana Grünner (pian).

Programul va conține trei lucrări de referință din repertoriul cameral:

– Sonata în Re minor pentru violă și pian de M. Glinka;
– Märchenbilder op. 113 pentru pian și violă de R. Schumann;
– Sonata nr. 2 op.13 în Sol major pentru vioară și pian de E. Grieg.

Electrica Furnizare Discount

Accesul este gratuit, pe bază de rezervare, în limita a 50 locuri, cu respectarea condițiilor de distanțare și cu portul măștii de protecție.

Rezervări la numărul de telefon: 0372-930929. Vă așteptăm, cu drag!”, transmit reprezentanții Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș alături de Biserica Greco-Catolică Sfânta Cruce Sebeș

Citește mai mult

Cultură Educație

„Biblioterapia” din nou la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba : „Despre scenariul de viață. Rupe lanțurile unei lumi trecute”

Publicat

în

„Biblioterapia” din nou la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba : „Despre scenariul de viață. Rupe lanțurile unei lumi trecute”

La final de lună iulie, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba vă propune o nouă întâlnire la atelierul de psihoterapie care se desfășoară în cadrul proiectului 3.30 Biblioterapia. Alături de dezbaterea susținută de invitatul permanent Cosmin Bara, psihoterapeut, cu acest prilej va fi promovată și colecția de carte de specialitate a bibliotecii. Tema întâlnirii lunii iulie este „Despre scenariul de viață. Rupe lanțurile unei lumi trecute”.

Evenimentul va avea loc marți, 27 iulie 2021, ora 18:00 și va fi transmis live pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, la adresa www.facebook.com/BibliotecaJudețeanăLucianBlagaAlba. Alături de sfaturile primite de la psihoterapeutul Cosmin Bara, atelierul va conține și prezentări de cărți de psihologie și psihoterapie, care pot fi împrumutate de la sediul central al bibliotecii, aflat în Alba Iulia, pe strada Trandafirilor, la nr. 22. Informații suplimentare despre proiect sau programul și colecțiile bibliotecii pot fi accesate pe site-ul www.bjalba.ro

Activitatea face parte din programul 3ANIMAȚIE CULTURALĂ/3.30 Biblioterapia și este parte componentă a Programului managerial al bibliotecii pentru perioada 2021-2024.

Electrica Furnizare Discount

Citește mai mult

Cultură Educație

BACALAUREAT 2021: Subiectele la proba la alegere a profilului, publicate ASTĂZI, pe site-ul Ministerului Educației

Publicat

în

BACALAUREAT 2021: Subiectele la proba la alegere a profilului, publicate ASTĂZI, pe site-ul Ministerului Educației

La ultima probă scrisă de la Bacalaureat 2021, cea la alegere a profilului și specializării, se poate opta pentru una din următoarele discipline: Geografie, Logică și argumentare, Psihologie, Economie, Sociologie, Filosofie, Fizică, Chimie, Biologie, Informatică.

Astfel, absolvenții liceelor cu profilul Umanist, specializările Filologie și Științe sociale, pot alege între Geografie, Logică și argumentare, Psihologie, Economie, Sociologie și filosofie.

Absolvenii liceelor cu profil Real, specializările Matematică-informatică și Științele naturii, pot alege între Fizică, Chimie, Biologie și Informatică.

Electrica Furnizare Discount

Reamintim că cea de-a doua probă scrisă, cea obligatorie a profilului, este Matematica pentru elevii de la profilul Real, Servicii, Resurse naturale și protecția mediului, Tehnic Militar, respectiv Istorie, pentru profilul Uman, Artistic, Pedagogic și Teologic.

Elevii care au urmat liceul într-o limbă a minorităților naționale vor susține în plus o probă la Limba maternă.

Regulile după care se desfășoară examenul de Bacalaureat 2021

Examenul de bacalaureat se desfășoară cu respectarea unor reguli, cele mai multe dintre ele fiind aplicate și la sesiunile din anii anteriori. Astfel, candidații care participă la probele scrise de la Bac 2021 nu au voie să intre în sala de examen cu: telefoane mobile, căști, mijloace electronice de calcul sau de comunicare, ghiozdane, rucsace, sacoșe, poșete, manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne, lucrări ale altor candidați sau orice tip de document ce ar putea fi folosit pentru rezolvarea subiectelor.
Toate aceste obiecte vor fi păstrate, până la finalizarea probei, în sala special stabilită în acest scop de comisia de bacalaureat. Cei care refuză predarea obiectelor nu vor fi primiți în examen.

În sălile de examen, candidații nu au voie să vorbească între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare între candidați sau cu exteriorul.

Absolvenții care sunt prinși încălcând aceste reguli sunt eliminați din examen.

Calendar Bac 2021, sesiunea de vară

Calendarul complet de desfășurare a primei sesiuni de Bacalaureat 2021 a fost publicat în Monitorul Oficial, în septembrie 2020.

31 mai – 4 iunie 2021 Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
14-16 iunie 2021 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A (proba va fi echivalată, nu se susține)
16-17 iunie 2021 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B (proba va fi echivalată, nu se susține)
18-23 iunie 2021 Evaluarea competențelor digitale – proba D (proba va fi echivalată, nu se susține)
23-25 iunie 2021 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C (proba va fi echivalată, nu se susține)
28 iunie 2021 Limba și literatura română – proba scrisă
29 iunie 2021 Proba obligatorie a profilului – proba scrisă
30 iunie 2021 Proba la alegere a profilului și specializării – proba scrisă
1 iulie 2021 Limba și literatura maternă – proba scrisă

Când se afișează rezultatele la Bac 2021, sesiunea iunie-iulie

5 iulie 2021 Afișarea rezultatelor la probele scrise, până la ora 12:00
5 iulie 2021 – orele 12:00 – 18:00 – Depunerea contestațiilor
6 – 9 iulie 2021 Rezolvarea contestațiilor
9 iulie 2021 Afișarea rezultatelor finale

Astfel, după ultima probă, cea la alegere a profilului și specializării, candidații vor aștepta cu emoție afișarea rezultatelor. Înscrierile la Bacalaureat 2021 au început pe data de 31 mai și se vor desfășura până pe data de 4 iunie, potrivit calendarului de pe site-ul Ministerului Educaţiei.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare