Rămâi conectat

Ştirea zilei

Întâiul stătător al Bisericii Greco Catolice, PF Lucian Mureşan a fost înălţat la rang de cardinal

Publicat

în

    Sâmbătă, 18 februarie, în cadrul unei fastuoase ceremonii care a avut loc la catedrala Sfântul Petru de la Vatican, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco Catolică, PF Lucian Mureşan a fost uns cardinal. El a primit chiar din mâna Papei Benedict al XVI-lea însemnele rangului clerical: inelul, brâul roşu şi bereta. Alături de Lucian Mureşan au mai fost unşi la rang de cardinal în aceeaşi ceremonie alţi 22 de clerici ai Bisericii Catolice din întreaga lume, din Statele Unite ale Americii, India, Canada,Hong Kong, Germania, Cehia, Olanda, Brazilia, Belgia, Malta, Portugalia, Spania şi Italia.
Cardinalul, de acum, Lucian Mureşan este Întâiul Stătător al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco Catolică şi Arhiepiscop de Alba Iulia şi Făgăraş. El este cel de-al treilea român uns cardinal al Bisericii Catolice, după Iuliu Hossu şi Alexandru Todea. În vârstă de 80 de ani, PF Lucian Mureşan s-a născut la Firiza în judeţul Maramureş într-o familie cu 12 copii. De mic şi-a dorit să devină preot însă dorinţa sa nu a putut fi realizată pe un parcurs normal, deoarece din 1948 Biserica Greco Catolică a fost scoasă în afara legii. De aceea, după satisfacerea stagiului militar şi-a completat studiile medii la un liceu din Baia Mare. Aşteptând să apară o oportunitate de a studia teologia a avut mai multe servicii în domeniul economic.
În 1955, devine alături de alţi patru tineri greco catolici (câte unul pentru fiecare eparhie a Bisericii Unite cu Roma) student al Institutului Teologic Romano Catolic de rang universitar din Alba Iulia. Cei cinci tineri au fost primiţi la studii de episcopul romano catolic Aron Marton, la sugestia episcopului Iuliu Hossu, proaspăt ieşit din închisoare. În anul universitar 1958/1959, când se aflau în anul IV de studii, Departamentul Cultelor a aflat de existenţa lor şi asupra episcopului Aron Marton s-au făcut presiuni pentru a-i exmatricula. Acesta a refuzat, dar cei cinci studenţi au părăsit totuşi institutul sub presiunea autorităţilor comuniste. Tot atunci a începul şi urmărirea lui Lucian Mureşan de către Securitate. Timp de un an nu a putut munci nicăieri, iar apoi a fost totuşi angajat muncitor necalificat la o carieră de piatră, iar mai târziu la Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri Maramureş, de unde s-a şi pensionat în anul 1990.

El nu a renunţat la visul său şi şi-a continuat studiile teologice în clandestinitate susţinând examenele cu profesori de la fostele academii teologie desfiinţate aflaţi în libertate. A fost hirotonisit preot la 19 decembrie 1964 de către episcopul auxiliar al Maramureşului Ioan Dragomir, recent eliberat din închisoare. Tot în clandestinitate, în anul 1986, la un an şi jumătate după moartea episcopului Ioan Dragomir, devine episcop de Maramureş. După relegalizarea Bisericii Unite cu Roma, în anul 1990 este reconfirmat ca episcop de Maramureş de către Papa Ioan Paul al II-lea. Acelaşi papă l-a numit arhiepiscop al Arhidiecezei de Alba Iulia şi Mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco Catolică. La 16 decembrie 2005, Papa Benedict al XVI-lea l-a ridicat la rang de arhiepiscop major.

Anca DINICĂ

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

La vară vom putea face baie la Complexul Balnear de la Ocna Mureș. Silviu Vințeler: „Dacă vreți să îmbinați tratamentul cu distracția aici puteți face asta”

Publicat

în

La vară vom putea face baie la Complexul Balnear de la Ocna Mureș. Silviu Vințeler: „Dacă vreți să îmbinați tratamentul cu distracția aici puteți face asta”

În cursul acestei veri, cel târziu în august, Complexul Balnear de la Ocna Mureș își va deschide porțile pentru toți cetățenii județului Alba, dar și pentru turiștii veniți la tratament sau în vacanță.

Potrivit primarului orașului Ocna Mureș, Silviu Vințeler, în funcție de cât de repede va fi livrat transformatorul de care băile au nevoie, Baza de Tratament și Agrement se va deschide în luna iulie sau cel târziu la începutul lui august.

„Suntem pe ultima sută de metri, însă avem și câteva luni de întârziere. Noi am programat să dăm drumul acestei investiții undeva la sfârșitul lunii mai, însă cel mai probabil n-o să putem deschide decât pe sfârșitul lunii iulie sau în august. nu depinde doare de noi, investiția este în procent de 99% gata, însă depindem de un anumit transformator care trebuie adus din străinătate și după cum știți războiul din Ucraina îngreunează fabricarea acestui transformator, pentru că sunt anumite componente speciale care trebuie aduse din altă parte. Fabricantul ne-a promis că în perioada 10-15 iunie o să-l avem și vom putea deschide pe sfârșitul lunii iulie sau începutul lui august. În vara acestui am vom deschide acest Complex Balnear”, a spus Silviu Vințeler la Radio Unirea FM.

Elit - Gustul Desăvârșit

Primarul Silviu Vințeler a spus că plățile sunt la zi, nu sunt datorii, atât Consiliul Județean că și Consiliul Local și-au achitat fiecare partea de contribuție pentru investiție, probleme sunt doar cu întârzieri de livrare ale unor produse care trebuie montate la Baza de Tratament.

Potrivit edilului la acest moment se lucrează la alimentarea cu saramură a celor două bazine interioare, iar în momentul în care va fi curent vor începe probele tehnologice.

„Noi direct vom încerca să pornim cel puțin cu 30-35 de persoane acolo, vedem cum creștem acest număr de persoane, pentru că nu vor fi suficienți. O să avem mai multe discuții cu partenerul nostru, Consiliul Județean, să stabilim și partea de organigramă, în următoarea perioadă și partea de proceduri pe care le facem noi în regie proprie și pe care le vom concesiona unor operatorii privați.

Cel mai important lucru în această bază de tratament este partea medicală. Noi am numit-o Baza de Tratament și Agrement, dar vrem să ne axăm cel mai mult pe partea medicală, pentru că saramura de la Ocna Mureș și saramură scoasă din adâncime are proprietăți mai diferite față de alte băi care fac aceste tratamente. Această saramură conține și sulf și alte componente care sunt foarte benefice pentru anumite tratamente medicale”, a mai declarat Silviu Vințeler.

Turiștii și localnicii sunt așteptați să se bucure de o gamă largă de facilități oferite de Baza de Tratament și Agrement, odată ce aceasta va fi deschisă.

„Dacă vreți să îmbinați tratamentul cu distracția la Ocna Mureș se poate face acest lucru. O să avem mai multe proceduri medicale: împachetări cu nămol, băi galvanice, masaj, saună umedă sau uscată, bazine cu apă sărată la diferite salinități și diferite temperaturi, o să fie un bazin special pentru tratament care va avea o salinitate mai mare și temperatură mult mai mare a apei. Dacă discutăm de partea de agrement avem bazine mari, cu apă sărată și apă dulce care vor fi încălzite la diferite temperaturi în funcție de condițiile care trebuie create”, a spus edilul din Ocna Mureș despre facilitățile Complexului.

Dezvoltarea turismului balnear în zona Ocna Mureş va contribui la generarea unor beneficii durabile pentru comunitățile locale, va asigura o diversificare a surselor de venit pentru actorii locali și va oferi premisele necesare creării unui sector economic viabil și sustenabil. Susținerea și stimularea activității de turism la nivel județean și local urmărește în esenţă crearea unui număr substanțial de locuri de muncă, acestea putând contribui la bunăstarea economică a locuitorilor. Asocierea între Județul Alba, prin Consiliul Județean Alba, cu orașul Ocna Mureş, prin Consiliul Local al Oraşului Ocna Mureş, pentru realizarea în comun a acestui obiectiv crează premisele valorificării potenţialului natural şi antropic al zonei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Daniel Rusu, fost deputat de Alba din partea AUR,  a trecut la partidul Alternativa Dreaptă

Publicat

în

FOTO| Daniel Rusu, fost deputat de Alba din partea AUR,  a trecut la partidul Alternativa Dreaptă

Trei deputați independenți vor reprezenta, în Parlament, începând de miercuri, partidul Alternativa Dreaptă format de urmașii Monicăi Macovei și un fost deputat PNȚCD.

După Congresul AUR în care a fost ales președinte unic George Simion, deputații Daniel-Gheorghe Rusu, Dănuț Aelenei și Nicolae Roman au intrat într-un conflict cu noua conducere a formațiunii. Rezultatul a fost demisia celor 3 deputați din grupul AUR, urmată de excluderea recentă a acestora din partid.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ei s-au alăturat, miercuri, formațiunii Alternativa Dreaptă, care va avea de acum reprezentare parlamentară. „Am tatonat câteva săptămâni mai multe partide cu nișă patriotică, suveranistă, cu dragoste de țară”, au explicat deputați independenți. „Am găsit un partid care să reprezinte valorile pentru care am intrat în Parlamentul României și am găsit ce n-am găsit în altă parte, oameni de caracter”, au mai spus aceștia.

Deputații vor intra în conducerea partidului dar „nimeni nu este mai mare decât proiectul” așa că partidul se va conduce în echipă pentru că partidele de lider „se duc în cap”.

Alternativa Dreaptă s-a înființat în 2019 prin fuziunea între partidele M 10 (fosta formațiune a Monicăi Macovei) și Forța Moldova (partid fondat un fost deputat PNȚCD, Traian Rînja). Partidul are o doctrină de dreapta, conservator, creștin-democrat.

sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Doctorul Hurani Majid a revenit pe postul de director medical al Spitalului Municipal Aiud

Publicat

în

Doctorul Hurani Majid a revenit pe postul de director medical al Spitalului Municipal Aiud

Doctorul Hurani Mujid a revenit pe postul de director medical al Spitalului Municipial Aiud, începând de azi, 25 mai.

„Începând de astăzi, 25 mai 2022, domnul Dr. Hurani Majid revine pe postul de director medical în cadrul Spitalului Municipal Aiud.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe această cale îi mulțumim pentru activitate domnului Dr. Burchiu Daniel și îi transmitem mult succes noului director medical!”, au transmis reprezentanții Primăriei Aiud, prin intermediul paginii de socializare.

În trecut, medicul primar cardiolog Hurani Majid, alături de colega sa Dr. Groza Ioana, a fost implicat într-o premieră medicală la Spitalul din Aiud și anume salvarea unui pacient de 70 de ani, prin aplicarea trombolizei farmacologice.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare