Ziarul Unirea

Întâiul stătător al Bisericii Greco Catolice, PF Lucian Mureşan a fost înălţat la rang de cardinal

    Sâmbătă, 18 februarie, în cadrul unei fastuoase ceremonii care a avut loc la catedrala Sfântul Petru de la Vatican, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco Catolică, PF Lucian Mureşan a fost uns cardinal. El a primit chiar din mâna Papei Benedict al XVI-lea însemnele rangului clerical: inelul, brâul roşu şi bereta. Alături de Lucian Mureşan au mai fost unşi la rang de cardinal în aceeaşi ceremonie alţi 22 de clerici ai Bisericii Catolice din întreaga lume, din Statele Unite ale Americii, India, Canada,Hong Kong, Germania, Cehia, Olanda, Brazilia, Belgia, Malta, Portugalia, Spania şi Italia.
Cardinalul, de acum, Lucian Mureşan este Întâiul Stătător al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco Catolică şi Arhiepiscop de Alba Iulia şi Făgăraş. El este cel de-al treilea român uns cardinal al Bisericii Catolice, după Iuliu Hossu şi Alexandru Todea. În vârstă de 80 de ani, PF Lucian Mureşan s-a născut la Firiza în judeţul Maramureş într-o familie cu 12 copii. De mic şi-a dorit să devină preot însă dorinţa sa nu a putut fi realizată pe un parcurs normal, deoarece din 1948 Biserica Greco Catolică a fost scoasă în afara legii. De aceea, după satisfacerea stagiului militar şi-a completat studiile medii la un liceu din Baia Mare. Aşteptând să apară o oportunitate de a studia teologia a avut mai multe servicii în domeniul economic.
În 1955, devine alături de alţi patru tineri greco catolici (câte unul pentru fiecare eparhie a Bisericii Unite cu Roma) student al Institutului Teologic Romano Catolic de rang universitar din Alba Iulia. Cei cinci tineri au fost primiţi la studii de episcopul romano catolic Aron Marton, la sugestia episcopului Iuliu Hossu, proaspăt ieşit din închisoare. În anul universitar 1958/1959, când se aflau în anul IV de studii, Departamentul Cultelor a aflat de existenţa lor şi asupra episcopului Aron Marton s-au făcut presiuni pentru a-i exmatricula. Acesta a refuzat, dar cei cinci studenţi au părăsit totuşi institutul sub presiunea autorităţilor comuniste. Tot atunci a începul şi urmărirea lui Lucian Mureşan de către Securitate. Timp de un an nu a putut munci nicăieri, iar apoi a fost totuşi angajat muncitor necalificat la o carieră de piatră, iar mai târziu la Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri Maramureş, de unde s-a şi pensionat în anul 1990.

El nu a renunţat la visul său şi şi-a continuat studiile teologice în clandestinitate susţinând examenele cu profesori de la fostele academii teologie desfiinţate aflaţi în libertate. A fost hirotonisit preot la 19 decembrie 1964 de către episcopul auxiliar al Maramureşului Ioan Dragomir, recent eliberat din închisoare. Tot în clandestinitate, în anul 1986, la un an şi jumătate după moartea episcopului Ioan Dragomir, devine episcop de Maramureş. După relegalizarea Bisericii Unite cu Roma, în anul 1990 este reconfirmat ca episcop de Maramureş de către Papa Ioan Paul al II-lea. Acelaşi papă l-a numit arhiepiscop al Arhidiecezei de Alba Iulia şi Mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco Catolică. La 16 decembrie 2005, Papa Benedict al XVI-lea l-a ridicat la rang de arhiepiscop major.

ELIT

Anca DINICĂ

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

CUGIR C 20 februarie 2012 at 21:21

FELICITARI…..DE CAUM VA INCEPE O LUPTA SUSTINUTA DE UNITATE A NATIUNII ROMANE…..
OARE MA INSEL?????

Ioan 22 februarie 2012 at 11:23

PF Cardinalul Lucian felicitat printr-un mesaj de Presedintele Romaniei

Presedintele Romaniei, Traian Basesc, l-a felicitat pe Lucian Muresan, Arhiepiscop Major al Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica, cel care a fost numit Cardinal de catre Papa Benedict al XVI-lea, sambata 18 februarie. Iata mesajul presedintelui:
“Primirea de către Preafericirea Voastră a demnităţii de Cardinal al Bisericii Catolice reprezintă un eveniment major al vieţii religioase din România, un moment de înaltă recunoaştere şi preţuire a lucrării de o viaţă a Preafericirii Voastre, care aţi contribuit prin sacrificiu de sine, credinţă neînfrântă şi îndelungă răbdare la supravieţuirea în suferinţă şi apoi la renaşterea în libertate a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, pe care astăzi o călăuziţi ca Arhiepiscop Major”.
“Biserica pe care o păstoriţi a cunoscut prigoana comunismului şi martiriul, dar a ştiut să rămână fidelă credinţei proprii şi a primit răsplata libertăţii şi a recunoaşterii meritelor sale. Biserica pe care o reprezentaţi acum în Colegiul Cardinalilor a avut un rol însemnat în istoria noastră, ştiind să unească spiritualitatea şi ataşamentul faţă de poporul român, morala creştină şi spiritul civic, credinţa şi valorile educaţiei. După cum se ştie, contribuţia membrilor Şcolii Ardelene constituie unul din momentele fondatoare ale culturii române, tot aşa cum unitatea naţională a românilor este legată de figura luminoasă a Episcopului Iuliu Hossu, cel care a dat glas Proclamaţiei Unirii de la 1918″.
“Continuându-i, prin hotărârea Sanctităţii Sale Papa Benedict al XVI-lea, pe Cardinalii români Iuliu Hossu şi Alexandru Todea, pe care i-aţi cunoscut şi i-aţi urmat din tinereţe, Preafericirea Voastră ne transmiteţi, asemenea lor, puterea curajului, a înţelepciunii şi a blândeţii pe care, după o viaţă plină de încercări, le puneţi cu generozitate în slujba binelui comun, a dialogului şi a prezenţei în societate a virtuţilor credinţei creştine. Fie ca Dumnezeu să vă dăruiască sănătate, viaţă îndelungată şi plină de împliniri în slujirea înaltă la care aţi fost chemat”

Comentariile sunt oprite